Unde a dispărut Isus 18 ani? (4)

in Lecturi la lumina ceaiului

La şcoala lui Zamolxe
Perioada în care se presupune că Mîntuitorul a fost în India ar fi, potrivit manuscrisului, la 500 de ani după moartea lui Buddha, exact perioada care lipseşte din Biblie despre viaţa lui Isus. Însă, această coincidenţă nu e suficientă. Mai util ar fi ca vechiul manuscris să fie făcut public, lucru care, în mod inexplicabil, nu s-a întîmplat încă. Nu lipsesc nici ipotezele care afirmă că Isus ar fi ajuns prin părţile Daciei, desăvîrşindu-şi învăţătura cu însuşi marele Zamolxe. Octavian Sărbătoare, profesor de filosofie de origine braşoveană stabilit în Australia, a prezentat, la Congresul de Dacologie din anul 2011, lucrarea „Evanghelia dacilor“, o portretizare a lui Isus, marele iniţiat din Dacia. Autorul porneşte de la premisa că religia creştină este tributară celei zamolxiene. Scrisă în formatul evangheliilor creştine, cartea, o îmbinare între speculaţie şi ficţiune, arată asemănările între biografiile şi doctrinele lui Zamolxe şi Isus. Alţi interpreţi au ajuns la concluzia că Isus a trăit pe teritoriul vechii Dacii, luînd în calcul trăsăturile fizice şi rasiale şi, mai ales, învăţătura cristică, atît de asemănătoare cu cea a lui Zamolxe. Savanţii creştini, însă, resping toate aventurile exotice ale tînărului Isus. În lipsa dovezilor, nu rămîne decît să credem că, în acei 18 ani, Isus a crescut, s-a maturizat şi a învăţat de la părinţii lui. Doar printr-o existenţă de simplu om ar fi reuşit să-i iubească pe oameni atît de mult încît, mai tîrziu, să-şi jertfească viaţa pentru ei.
Patru întrebări despre viaţa lui Iisus
1. Cînd s-a născut Isus? Chiar dacă data naşterii Mîntuitorului este 25 decembrie, conform calculelor corelate cu evenimentele astronomice, Isus s-a născut în 17 iunie. Chiar şi anul naşterii, de obicei situat între 2 î.Chr. şi 7 î.Chr., rămîne un subiect de discuţie. Alţii spun că s-a născut primăvara, deoarece, iarna, păstorii nu merg cu turmele.
2. A fost Isus căsătorit? Subiectul romanului lui Dan Brown este şi o întrebare serioasă, dar fără răspuns clar. Romanul susţine că Isus a fost căsătorit cu Maria Magdalena, Biblia nu conţine nici cea mai vagă referinţă la acest subiect. Un papirus, descoperit recent, conţine următoarea precizare: „Isus le-a spus: «Soţia mea»“.
3. Unde a dispărut Isus? În afara celor 18 ani lipsă din biografia sa, se mai menţionează că Isus a dispărut şi la vîrsta de 12 ani. Fiind împreună cu părinţii săi, Iosif şi Maria, la Ierusalim, de praznicul Paştilor, copilul a dispărut pur şi simplu. După trei zile de absenţă, l-au descoperit la templu. Era în mijlocul unor creştini şi povestea despre naşterea puterii divine.
4. Cînd a murit Isus? Astronomii au făcut legătura între momentul morţii lui Isus pe cruce şi o eclipsă totală de soare de aproape două minute, care a avut loc în anul 29 d.Chr., iar alţii spun că o a doua eclipsă a obstrucţionat lumina soarelui timp de mai mult de patru minute, în anul 33 d.Chr.

Sfîrşit
OMAE BAZOOKA

COMENTARII DE LA CITITORI