USR – noua (mînă) stîngă a politicii românești

in Polemici, controverse/Război corupției

Lumea spune că este nou, eu spun că nu este nici nou și nici măcar bun pentru România. Toți care îl susțin sînt într-o extremă, una stîngă, și nu de centru, așa cum, public, USR s-a poziționat. Mulți spun că USR este partidul securiștilor. Eu spun că este vorba strict de copiii, nepoții și alte rude apropiate ale acestora, ale securiștilor. Dar nu orice securiști, aici este dilema multora.

Că Florian Coldea este oarecum în spatele acestei organizații politice numită USR, nu pot să bag mîna în foc. Așa se vorbește pe la colțuri. Dar înclin să cred că așa este, mai ales că Iohannis a fost cel care l-a demis pe Coldea din postura de adjunct al S.R.I., motiv pentru care, cunoscînd latura pur umană a celui care a condus operativ S.R.I. în ultimii 10 ani, putem să credem că USR este, de fapt, instrumentul prin care Coldea îl poate detrona pe Klaus Werner Iohannis de la Cotroceni. Eu am convingerea că Florian Coldea nu este, de fapt, în spatele USR, ci în spatele PLUS, al lui Cioloș, și doar prin natura colaborării a ajuns să își proiecteze imaginea și asupra USR. Pe de altă parte, am suspiciuni mari și foarte rezonabile că, de fapt, în spatele USR și la baza acestuia se află materia cenușie a unor generali S.T.S., aceiași care s-au aflat, pînă de curînd, sau poate chiar se mai află, în spatele PSD-ului. La o analiză atentă a acțiunilor acestui partid, născut din spuma mării, și cunoscînd destul de bine fondatorul mișcării Uniunea Salvați Bucureștiul, se poate spune că aceasta, numită acum USR, se poate analiza foarte bine din punct de vedere temporal, și anume prin prisma duratei prezenței la  timonă a lui Dan Nicușor, și a direcției lui clare de a salva Bucureștiul, prin lupta permanentă pe care a dus-o cu Primăria Capitalei. Această perioadă apreciez că durat pînă înainte de decembrie 2016, moment în care mișcarea  a fost confiscată de gruparea Barna și schimbarea clară de direcție s-a produs. Mutarea pe care au făcut-o cei care au gîndit acest scenariu, prin preluarea unui vechicul care deja se știa că este anti PSD, pentru a-l transforma în organizația de refugiu a tinerilor ,,stîngiști”, a fost, și este încă, genială. Au știut, au anticipat că orice mișcare care va avea cumva o minimă tangență cu PSD, va avea asigurat eșecul, și putem aici să dăm exemplul PRU, o mutare prin care PSD a dorit să coalizeze în jurul lui mișcarea naționalistă. Prin urmare, prin ,,întărirea” lui Dan Nicușor, începută încă din 2011, și prin ,,echiparea” acestuia cu o mînă de ,,fani”, a fost făcut primul pas pentru a începe un nou proiect cu cei care au stat la baza PSD-ului, și nu mă refer la politicienii anoști și fazi pe care-i vedem pe la TV sau cine știe pe unde. Mă refer la mințile care decid, de fapt, acolo, acei oameni care au dosarele, care au informația, care își poziționează ,,vrăbiile” în preajma fiecărui om politic important din țara asta.

Odată cu ,,umflarea” USB și, ulterior, a USR, care, după cum știm, a crescut fulminant în sondaje, a urmat consolidarea formațiunii și, după cum observăm, se pregătește preluarea puterii în România, prin ,,aruncarea” lui Barna în lupta pentru Cotroceni. Electoratul PSD rămîne, astfel, consecvent social-democraților, axat în mod principal pe bugetari, pensionari și agricultori. USR își va revendica cealaltă zonă a ,,bugetarilor”, cei din mediul privat, o zonă pe care nici în visele cele mai roz PSD nu o putea atinge, luînd electorat masiv din zona dreptei, chiar dacă ei, așa cum știm, sînt, de fapt, de extremă stîngă. În acest mod, cei care se află în spate au la dispoziție acum două organizații politice puternice care, în mod sigur, vor ajunge să colaboreze după alegerile din 2020, dar asta o să o știm atunci. Acum, cel mai important pentru USR este ca nu cumva să fie descoperită această cacealma, pentru că e posibil să iasă destul de șifonat.

Pe cei care sînt sceptici și cred că între USR și PSD nu există o legătură strînsă, cel puțin una la nivel ocult – pentru că nu sînt mulți cei care știu de această scamatorie – îi rog să răspundă la unele întrebări firești și de bun simț, fără să ia în considerare aspectul ,,social democrat” al problemei. În plus, pentru cei care nu au experiență, a „prinde” contracte cu statul este foarte dificil pentru un om normal, pentru un întreprinzător de rînd. În general, contractele se oferă ,,clientelei” politice, grupurilor de interese care sînt acceptate în cercurile diverselor partide sau în alte centre de putere. Din păcate însă, o mare parte din cei care votează azi în România, încă mai consideră că porcul zboară și elefantul se ascunde în cireș. Motiv pentru care cred că a avea contracte cu statul, a le obține, este ceva ușor, simplu, corect. Nu, nu este. Se și spunea odată, prin holurile unor hoteluri ce găzduiau parlamentari, că existența DNA nu a eradicat corupția din sistem, ci a făcut doar să se mărească comisioanele, cei care riscau avînd argumentul că intră la închisoare, dar măcar pentru bani mulți. În fine, lăsăm acest adevăr și revenim la acele întrebări.

1. De ce mulți din cei care se află în primele linii ale USR au derulat sau încă derulează contracte cu guvernarea PSD? Și asta de ceva timp, de ani de zile, nu de acum. Dan Barna este unul dintre ei, dar nu este, nici pe departe, singurul.

2. Cum se face că un partid care nu are încă bine dezvoltate în teritoriu structuri, care nu a avut foarte multă influență în centrele de votare, a obținut 23% din voturi la europarlamentarele de anul acesta? Pentru cei care nu sînt în temă, reprezentarea în secțiile de votare este foarte importantă pentru fiecare partid, mai ales că, în multe cazuri, dacă nu chiar în toate, primarii au multe atuuri care să aducă un plus de voturi propriilor partide. Se cam știe că primarii sînt foarte importanți în acest proces, ca de altfel și consilierii locali etc. Cum se face că un partid precum PSD, care dispune de mii de primari în țară, a dat chix la aceste alegeri, în condițiile în care USR nu dispune de o asemenea forță politică? Este inexplicabil, asta doar dacă nu cumva PSD-ul a ,,donat” USR-ului o parte din voturi, aplicînd strategia ,,Elena Băsescu – PDL”, din 2009. Am convingerea că acolo a fost un mare, un foarte mare blat, care s-a pliat perfect cu sondajele de opinie, mai ales cu cele făcute de Pieleanu, măsurătorul șef din PSD. Și acolo unde blatul PSD – USR nu a fost posibil fără implicarea celor din PNL, au mai dat voturi și celor din urmă. Altfel nu se explică creșterea acestui partid liberal antinațional, mai ales că Iohannis este de departe o mare, o foarte mare povară care stă la baza PNL-ului.

3. Cum a putut USR să obțină 23% din voturi pe 26 mai a.c., cînd ei nu au reușit să strîngă mai mult de 200 de oameni la mitingurile din Cluj Napoca și București? 23% înseamnă enorm, cîteva milioane de voturi. Să nu poți strînge tu oameni pentru un miting? Este la fel, inexplicabil. Asta dacă nu ne gîndim serios la acel blat, care, cumva, cumva, fie o să răsufle, fie are să se reducă la valori ceva mai apropiate de normal.

4. De ce pe 26 mai a.c., PSD nu a cerut numărătoare paralelă a voturilor, iar Codrin Ștefănescu, care putea cere acest lucru prin poziția pe care o deținea, nu a făcut nimic și apoi a fost suspendat din funcția de secretar general al PSD? Numărătoarea paralelă ar fi scos la iveală multe, foarte multe nereguli. Iar PSD, cel care coordonează totul, nu dorește sub nici o formă să se afle că a practicat un anti-joc major cu propriul electorat.

5. Care să fie legătura dintre soția lui Dan Barna și Dan Nicușor – ambii au studiat la Sorbona –, dar și dintre soția lui Dan Barna și soțul Vioricăi Dăncilă – ambii lucrează la OMV Petrom? Aici putem să suspectăm pe de o parte, că Dan Barna a ajuns la Dan Nicușor prin intermediul soției sale, pentru că în 2012, cînd a candidat independent la Primăria Capitalei, în anturajul lui Nicușor, Dan Barna nu exista. Chiar dacă aici speculăm ceva mai mult pe acest subiect, nu putem să nu ne punem aceste întrebări.

6. De ce Andrei Caramitru a preluat rolul de extremist șef în USR? Știind că tatăl lui, actorul Ion Caramitru, a fost, totuși, membru fondator al FSN, Frontul Salvării Naționale – au băieții ăștia ceva cu ,,salvarea”, ceva de speriat –, ministru la Cultură, precum și faptul că este un personaj controversat, care a reușit ,,sub guvernarea PSD”, să refacă total Teatrul Național pentru 50 de milioane de euro, desigur.

7. De ce acum se cultivă ideea că diaspora numără peste 9 milioane de persoane, în condițiile în care este evident faptul că aceasta este o știre falsă? De ce a apărut această informație acum, înainte de alegerile prezidențiale? Din punct de vedere electoral, o asemenea diasporă implică permutări în ceea ce privește demnitarii aleși de către cei din afara țării. Știind probabil că în noiembrie se vor implica și alte forțe decît cele care sprijină uniunea asta USR cu PLUS. Se pregătește cumva terenul pentru un volum mai mare de voturi din afara țării, știut fiind faptul că acolo nu prea sînt primari români, ci doar extensiile SIE și alte personaje ,,obscure” care au rolul de a aduce multă emoție în ziua votului. Din punctul meu de vedere, acest lucru anunță o înfruntare Dăncilă – Barna în turul doi, astfel încît, indiferent cine iese, cei care au pregătit și au gîndit nebunia asta la care asistăm acum, să nu piardă, indiferent cine cîștigă.

8. De ce in februarie 2017 sediul Autoritatii Electorale Permanente a fost spart, disparand de acolo documente care ar fi incriminat USR, si nici un fel de ancheta nu s-a facut pana acum? Sau daca s-a facut, MAI nu a facut public nici un fel de rezultat al anchetei. In 2017, la Guvernare erau tot cei care conduc acum, PSD + ALDE.

Timpul are să ne răspundă la multe dintre întrebările pe care, din păcate, puțini și le pun în aceste vremuri. Lăsînd la o parte caracterul grotesc și hidos al celor care conduc destinele acestei țări, rămîne să vedem cîtă democrație a mai rămas în țara românească.

Tano

Păreri și opinii