Vara vrajbei noastre (2) Motto: ,,De la beat cîrciumă vin, Merg pe gard, de drum mă ţin. Nici un latră nu mă Băse, Din Udrea urnă nu iese”.

in Lecturi la lumina ceaiului

Deşi ţinea în mîini o adevărată mitralieră politică (Parlamentul, Guvernul, USL-ul), fostul lider liberal s-a predat, ca un laş, preferînd să fie aruncat din fruntea PNL şi de la conducerea Senatului, ca un crin ofilit, în loc să se lupte bărbăteşte. Şi, cînd te gîndeşti că un asemenea viteaz de culise ar fi putut să ajungă preşedintele României…. Oare, cu ce gloanţe şantajiste l-o fi silit Traian Băsescu pe Crin Antonescu, să se predea în 5 minute? Continuînd marşul triumfal al învrăjbirii, Traian Băsescu scoate, şi azi, pe bandă rulantă, dosarele adversarilor săi politici, în speranţa că pupila lui va cîştiga alegerile, dar închide ochii în faţa acuzaţiilor la adresa amicilor săi politici – Elena Udrea, Anca Boagiu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Blejnar, Ioan Oltean, Gheorghe Falcă şi atîţia alţi portocalii, implicaţi, pînă-n gît, în afaceri controversate şi în acte de corupţie. În cele 3 luni de mandat prezidenţial de care mai dispune, Băsescu ar putea să mai facă două lucruri, demne de Cartea Recordurilor negative ale lumii: asemenea Împăratului roman Caligula, să proclame senator acel cal alb pe care-l călărea Elena Udrea şi să incendieze Palatul Cotroceni, aşa cum crudul şi ambiţiosul Împărat Nero dădea foc Romei, aruncînd vina pe creştini. Ştiind cît de mult o preţuieşte Traian Băsescu pe Nimfa din Pleşcoi, sau dacă ne amintim episodul de la Rouen, în care Matrozul se zbenguia cu focul pe apă, printre navele din port, n-ar fi exclus să asistăm la asemenea aventuri sinistre. Dacă Nicolae Ceauşescu ne intoxica, în fiecare ,,magnifică” expunere, cu banala propoziţie ,,Să facem totul!”, Băsescu ne ameninţă, permanent, cu formula criminală ,,Voi distruge totul!”.

Ne aducem aminte de inundaţiile catastrofale care

s-au abătut peste Oltenia şi peste alte regiuni ale ţării. Din păcate, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, în cursul acestei veri capricioase, care a marcat declanşarea neoficială a campaniei pentru alegerile prezidenţiale, în sînul societăţii româneşti a izbucnit o vrajbă cumplită, cum n-au mai pomenit românii din vremea fanarioţilor, sau de la instaurarea comunismului. Ca niciodată, ne-am trezit cu o inflaţie de candidaţi – iniţial, erau vreo 14, dar, din varii motive, în ultimele săptămîni, unii s-au retras din marea cursă de ,,formula 1”. Se vorbea, cu luni în urmă, de „independentul“ Sorin Oprescu, de pe banca de rezerve a PSD, gata-gata să intre pe gazonul prezidenţialelor. A renunţat destul de repede, iar prietenii ştiu de ce. Înainte de toate, ar fi fost mai mult decît imoral ca ucigaşul a 16.000 de maidanezi să aspire la cea mai înaltă funcţie în stat. S-a retras fiindcă ştia bine că nici unul dintre iubitorii de animale, care reprezintă aproximativ 40% din numărul total al alegătorilor, nu l-ar fi votat, la fel ca mulţi alţi bucureşteni, indignaţi de lucrările faraonice iniţiate de primarul general, de pe urma cărora edilii cîştigă bani mulţi, ca urmare a faptului că străzile rămîn şantiere, cu anii. La rîndul său, Viorel Cataramă, care a înşelat mii de oameni, cu acea şurubărie mafiotă numită SAFI, s-a retras, tiptil, întrucît, cu cele 200-300 de voturi pe care le-ar fi adunat, de pe la rude, prieteni şi angajaţi, n-ar fi făcut nici o ispravă. Dimpotrivă, lumea şi-ar fi adus aminte de afacerile lui murdare şi l-ar fi ocărît, pe parcursul întregii campanii electorale. Alţi competitori au fost siliţi să se retragă, de către liderii propriilor partide. La încheierea Congresului de constituire a Partidului Mărul Putred (PMP), propus, de Elena Udrea, drept candidat la prezidenţiale – „care urma să învingă totul“ -, Cristian Diaconescu a fost debarcat, însă, repede, de către aceeaşi tupeistă, de această dată ea spunînd că ,,marele” candidat nu a reuşit să strîngă prea multe semnături. Ca atare, Elena Udrea a propus un alt candidat – pe ea însăşi. În tot acest voiaj politic, sărmanul Cristian Diaconescu nu a reuşit decît să obţină un rol în comedia „Sus Tudorache, jos Tudorache“, pe care l-a jucat cu sala goală. Şi alţi amatori de senzaţii tari cotroceniste au renunţat, tot din voinţa altora, să mai candideze. Cătălin Predoiu, coleg de breaslă şi conjudeţean cu Elena Udrea, a fost, şi el, radiat de pe lista candidaţilor, ca să-i lase pîrtie liberă lui Klaus Iohannis, amîndoi fiind nişte venetici politici: unul în PDL, altul în PNL. Gurile rele spun că Predoiu ar fi rămas pe dinafară fiindcă a omis să facă nişte exerciţii de dicţie, precum Demostene, marele orator şi om politic atenian. Dar, vorba românului, tot răul spre bine. Altminteri, ne-am fi trezit la Cotroceni cu un peltic, încît am fi ajuns să regretăm hăhăielile de astăzi.

Despre Călin Popescu-Tăriceanu nu sînt prea multe de spus. Liderul PNLR este conştient că partiduleţul său nu poate să-l propulseze la Cotroceni, el nefiind decît un iepure de dreapta, care aleargă în favoarea unui vulpoi de stînga, în scopul reconstruirii din cioburi a defunctei USL. În ceea ce îl priveşte pe Ioan Ghişe, credem că decizia sa de a candida ca independent este mai mult decît o naivitate. Un asemenea liberal, care nu-şi găseşte locul în nici o tabără, crede, probabil, că alegătorii se vor da în vînt, cu milioanele, după cei care renunţă la sprijinul partidelor. Marele pericol, pentru toţi candidaţii, vine, însă, dinspre Caracal, acea urbe europeană pe uliţele căreia hurducăie, şi astăzi, proverbialul car. Rămas fără carul TV, caracaleanul Dan Diaconescu nu ştie ce a pierdut, dar, mai ales, ce va pierde în noiembrie. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, care nu este sigur nici măcar de votul etnicilor maghiari, nu-şi doreşte să ajungă la Cotroceni, fiindcă visul lui arzător este cu totul altul – autonomia Ţinutului Secuiesc şi destrămarea României. Stai cuminte, iredent-baci, că n-ai să cîştigi nici prezidenţialele, şi nici autonomia teritorială! Dacă ţii atît de mult la autonomie, încearcă s-o dobîndeşti prin pustiurile asiatice, pe unde au pierdut-o înaintaşii maghiarilor.

După toate aceste mişcări electorale, în marea bătălie pentru Cotroceni au mai rămas doar 5 candidaţi – asta dacă, în săptămînile următoare, nu vor interveni şi alte retrageri triumfale, mai ales că Traian Băsescu a promis că-i va ,,dezbrăca” pe toţi candidaţii, mai puţin pe Elena Udrea, desigur, pe care o apără, de mai bine de 10 ani, de Justiţie şi de criticile celorlalţi politicieni, inclusiv ale celor din tabăra sa. Băsescu a spus că, mai întîi, îi va denunţa pe candidaţii bănuiţi a fi ofiţeri sub acoperire. Chiar dacă nu va face asta în mod direct, ci prin intermediul Justiţiei, un asemenea demers de deconspirare rămîne un act de trădare, pe care legile ţării îl pedepsesc drastic. Protecţia ofiţerului sub acoperire nu poate fi discutată pe şanţ, de nişte neica-nimeni.

(va urma)

NICOLAE DĂSCĂLESCU

COMENTARII DE LA CITITORI