Vara vrajbei noastre (3)

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: ,,De la beat cîrciumă vin,

               Merg pe gard, de drum mă ţin.

               Nici un latră nu mă Băse,

               Din Udrea urnă nu iese“.

 

Pretutindeni în lume, o asemenea funcţie este considerată tabu. Un ofiţer sub acoperire este un om inteligent, deştept, stăpîn pe sine şi pe deplin convins că, prin munca lui, deosebit de grea şi riscantă, îşi apără Ţara. În concepţia lui Băsescu, rămas fără argumente prin care să-şi susţină candidatul preferat, ofiţerul acoperit este, probabil, un criminal, un spion, un trădător, care trebuie demascat, nicidecum protejat. Încă o dată, Traian Băsescu dovedeşte că nu ştie să se bată cavalereşte, că, neavînd argumente politice, economice, juridice, recurge, întotdeauna, la acuzaţii murdare, ameninţări şi şantaj. Dacă şi în acest caz se va dovedi acelaşi spirit brutal, deconspirînd vreun ofiţer acoperit, Traian Băsescu va fi pedepsit drastic. Ca să nu mai spunem că nişte ofiţeri acoperiţi ar putea să-l dezbrace pe Băsescu, la rîndul lor, şi să-l lase în chiloţii de securist turnător.

Dincolo de furibundele ameninţări băsiste, să încercăm să desluşim, cu calm, şansele celor 5 alergători de cursă lungă. Elena Udrea – caimacul inteligenţei politice româneşti, în versiune băsesciană, dar cel mai toxic politician, cum au caracterizat-o foştii camarazi de PMP – Papahagi, Ungureanu şi Baconschi – a reuşit, lucrînd la 4 coate şi cu preţul unor manevre scandaloase, să-şi facă loc pe lista candidaţilor la Preşedinţia României. Gestul acesta impertinent, amestec de ambiţii nemăsurate, de viclenie şi josnicie, a fost pregătit pas cu pas. Mai întîi a fost lansată himera, potrivit căreia Poporul Român este pregătit să aleagă o femeie în fruntea ţării, iar mai pe după gard, am aflat şi numele candidatei, nimeni alta decît Elena of Pleşcoi. Depăşind, peste măsură, indicele de tupeu, aflat, în permanenţă, la cote înalte, Elena Udrea pretindea că ea, şi numai ea, este în măsură să-i bată pe Ponta şi pe ceilalţi candidaţi. Ca să ne convingă cît de indicată este prezenţa sa la Cotroceni, Elena Udrea a recurs la o stratagemă, cu ajutorul căreia credea că rupe gura tîrgului. Aşa, hodoronc-tronc, ne-a spus (de parcă nimeni nu ştia) că Evita Peron a urmat la conducerea Argentinei după două mandate ale soţului său (coincidenţă, ce să vezi, şi Băsescu tot două mandate a învîrtit). Nu ştim de ce s-a aruncat madam din Pleşcoi hăt peste Ocean, ca să caute un model, cînd avea unul mult mai aproape – Elena Ceauşescu, cea care nutrea ca, după dispariţia bărbatului său genial, să se mute din Cabinetul 2 în Cabinetul 1. Făcînd apel la argumentul sud-american, Elena Udrea încurcă rău borcanele politice, mai să le facă cioburi, aşa cum se întîmpla cu ani în urmă, cînd ne vorbea despre preşedintele Norvegiei. Precizăm că Evita i-a urmat generalului dictator la Preşedinţia Argentinei ca soţie legitimă, iar în altă ordine de idei, fiindcă poporul o agrea. În ce calitate i-ar urma Udrea lui Băsescu la Cotroceni? (Poate că mizează pe valurile de huiduieli pe care le primeşte la tot pasul din partea cetăţenilor).

Cu toate acestea, Udrea este pe deplin convinsă că ea va conduce România, în următorii 5 ani. Piei, drace! Neînţelegînd înaltele virtuţi, dar mai ales labirinturile, fără sfîrşit, ale politicii electorale, declanşată de Elena Udrea, întrebăm şi noi, ca Morometele lui Marin Preda: Pe ce vă bazaţi, nestimată doamnă, cînd afirmaţi, cu atîta siguranţă, că veţi călca pe urmele Marelui Traian, la Cotroceni, cînd însuşi Zeul protector se cam îndoieşte că ar fi sosit timpul femeilor pentru o asemenea posibilitate? Credeţi, încă orbeşte, în Băse-protectorul, cel care şi-a mîncat lefteria peste Ocean şi şi-a fracturat cîrja în care se sprijinea, ritos, la Bruxelles? Speraţi că veţi domestici electoratul cu milioanele de euro adunate din atîtea afaceri suspecte? Se spune că banii n-aduc fericirea. Cel mult, pot să ţină de cald la bătrîneţe. Aşa că nu-i aruncaţi, de pe acum, pe fereastră. În tot cazul, să nu vă bazaţi pe foştii colegi de partid, care s-au albăstrit prin liberalizare, iar pe deasupra au multe poliţe de plătit. Să nu mizaţi nici pe pronosticurile bizare ale simbriaşilor de la Realitatea şi B1 TV. Sărmanii profitori, mănîncă, şi ei, o pîine! Nu speraţi, ba dimpotrivă, ar trebui să vă temeţi, pe propriul mesaj, în care afirmaţi că, ajunsă la Cotroceni, veţi continua politica lui Băsescu. Mai pe româneşte, asta înseamnă să-ţi tai singură craca de sub picioare şi să te trezeşti, la final, cu 2%. Întrucît „Poporul Român este pregătit să aleagă o femeie“ în fruntea ţării, după cum a constatat, pro domo, Elena Udrea, iată că astăzi avem două femei printre candidaţi. Democratic e bine, dar politic miroase a păruială. Despre Elena Evita Udrea Peron am mai vorbit. Noi mai puţin, alţii mai mult, iar pajii de la postul B1 TV au poleit-o, zi şi noapte, din cap pînă-n picioare, încît nici nu mai ştim dacă la Cotroceni mai este Băsescu, sau Udrea. Dar să ridicăm vălul şi de pe coafura castron care ornează chipul atît de gingaş al celeilalte candidate, Monica Macovei, fiinţă ce pare că se hrăneşte, zilnic, doar cu mere pădureţe, care-i strepezesc nu numai dinţii, ci şi sufletul.

(va urma)

NICOLAE DĂSCĂLESCU

COMENTARII DE LA CITITORI