Vicepreşedintele american, Joe Biden, i-a prezentat scuze preşedintelui turc, Recep Erdogan

in Lecturi la lumina ceaiului

Aflat în vizită în Turcia, Joe Biden a prezentat scuze preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru faptul că nu a venit mai devreme în această ţară, după tentativa de lovitură de stat din luna iulie. Biden a dat asigurări că SUA vor coopera cu Turcia în cazul clericului musulman Fetullah Gülen, dar a precizat că Washingtonul nu va da curs solicitării Ankarei privind extrădarea acestuia, în lipsa unor dovezi care să-i ateste implicarea în tentativa de puci, informează agenţiile AFP şi EFE, citate de Mediafax.
În urma loviturii de stat ratată din 15 iulie, preşedintele turc le-a reproşat aliaţilor săi occidentali, în frunte cu SUA, că nu au fost solidari cu Turcia şi că, de atunci, nici unul dintre ei nu întreprins o vizită oficială în ţara sa.
Referitor la extrădarea clericului musulman Fetullah Gülen, pe care Erdogan îl consideră principalul responsabil al tenativei de lovitură de stat, preşedintele turc a spus, în cadrul conferinţei de presă comune: ,,Dorim să amintim Statelor Unite că, în acordul nostru de extrădare, între paşii incluşi se află şi detenţia”. La observaţia acestuia, Joe Biden a replicat că înţelege ,,sentimentele intense” ale guvernului şi poporului turc faţă de Gülen, dar, pentru a da curs acestei solicitări, este nevoie de probe. ,,Nu putem vorbi în numele unui tribunal, întrucît avem o separaţie a puterilor, acesta este sistemul nostru”, a adăugat vicepreşedintele american.

COMENTARII DE LA CITITORI