Vieţile secrete ale preşedinţilor SUA din ultimii 35 de ani (8)

in Lecturi la lumina ceaiului

GEORGE W. BUSH (5)
Dă-le afacerea

George W. Bush este primul preşedinte cu Master în Administrarea Afacerilor, însă, cu toate că este un om bogat, reuşitele sale în afaceri nu sînt impresionante, ci chiar îndoielnice. În 1977, Dubya a înfiinţat ,,Arbusto”, firma sa texană de explorare petrolieră şi a gazelor. Banii de pornire au venit de la nişte tipi foarte bogaţi care, aparent, vroiau să strîngă legăturile cu tatăl lui Dubya, celălalt George Bush, care, pe atunci, era mare şi tare la Washington. Însă, în ciuda unor infuzii serioase de capital, ,,Arbusto” a ajuns în scurt timp pe butuci, iar Dubya a fost forţat să vîndă firma (numită acum ,,Bush Exploration”) unei companii numite ,,Spectrum 7” – care, la rîndul ei, a fost achiziţionată de Harken Energy. În toate aceste tranzacţii, George W. Bush a dat dovadă de lipsa celui mai elementar simţ al afacerii şi a oricăror abilităţi manageriale. A reuşit, totuşi, să profite de pe urma numelui Bush, care reuşea întotdeauna să convingă companii precum Spectrum 7 şi Harken Energy să îl păstreze. Şi cînd eşti fiul vicepreşedintelui care a devenit preşedinte, nu trebuie să iei decizii – trebuie doar să impresionezi investitorii, ceea ce Dubya a făcut întotdeauna. Legăturile sale făceau banii.
Totuşi, se pare că nu suficienţi. Creditorii firmei Harken au ameninţat că prescriu ipoteca, iar Bush – care era director al firmei – a vîndut, în iunie 1990, două treimi din acţiunile sale la Harken, obţinînd un profit uriaş înainte ca firma să se ducă la fund. Ştia că Harken are probleme? A profitat de dezastru? Probabil că nu vom şti niciodată, însă Bush nu şi-a anunţat vînzarea de acţiuni atunci cînd a avut loc, aşteptînd 8 luni după termenul legal pentru a o declara.
Exprimare bizară. Dubla 2
Ca şi tatăl său, George W. Bush a rostit tot felul de trăznăi intelectuale, cu adevărat uimitoare. Iată cîteva exemple: „Înţeleg creşterea afacerilor mici. Am fost şi eu una”; „Dacă sînteţi plictisiţi de politică, de cinismul alegerilor şi de principii, veniţi să vă alăturaţi acestei campanii”; „Cititul este baza întregii învăţări”; „Guvernatorul Bush nu va tolera subsidarea eşecului”; „Trebuia să fac plăcinta mai înaltă”; „Ştiu cît de greu vă este să puneţi alimente în familiile voastre”; „Să păstrăm relaţii bune cu grecezii”; „Există nebuni în lume, şi sînt şi teroare”; „Mesajul meu educativ va rezolva în rîndul părinţilor”. „Există o vorbă veche în Tennessee – ştiu că e în Texas, probabil în Tennessee – care zice păcăleşte-mă o dată, ruşine – să-ţi fie ruşine. Păcăleşte-mă – nu poţi să fii păcălit din nou”; „Sînt cît se poate de hotărît să permitem celor mai răi lideri ai lumii să ţină America ostatică, să ne ameninţe pacea, să ne ameninţe prietenii şi aliaţii cu cele mai periculoase arme din lume”; ,,Promit că voi fi atent la ce s-a spus aici, deşi nu am fost aici”; „Aveţi şi negri?” (preşedintelui Braziliei).
Covrigei
În ziua de 13 ianuarie 2002, George W. Bush privea un meci de fotbal american. Brusc, s-a prăbuşit de pe canapea, izbindu-se cu capul de podea şi zdrelindu-se pe faţă. Un covrigel îi rămăsese în gît, sufocîndu-l şi cauzîndu-i o scurtă perioadă de inconştienţă. Vremurile sînt cu adevărat grele, de vreme ce Serviciile Secrete trebuie să înceapă să fie foarte atente la gustările de la Casa Albă.
(va urma)
CORMAC O’BRIEN

COMENTARII DE LA CITITORI