Vieţile secrete ale preşedinţilor SUA din ultimii 35 de ani (9)

in Lecturi la lumina ceaiului

BARACK OBAMA (1)
Barack Obama a ajuns la Casa Albă (noiembrie 2008) după ce, timp de 5 ani, a fost un senator de stat obscur şi profesor de drept în Illinois. Triumful prezidenţial al lui Obama pare cu atît mai uimitor dacă ne gîndim la toate barierele pe care a trebuit să le depăşească în cale. Este primul bărbat de culoare care a devenit preşedintele SUA, primul ocupant al Biroului Oval originar din afara părţii continentale a Statelor Unite şi primul comandant suprem american născut dintr-un musulman african.
Din fericire pentru Barack Obama, „bowlingul” lipseşte cu desăvîrşire din fişa postului de preşedinte
Ascensiunea sa rapidă şi abruptă către Biroul Oval s-a datorat în mare parte deosebitelor sale abilităţi oratorice. Cariera politică de succes a lui Obama poate furniza, în cele din urmă, dovezi în plus pentru vechea maximă „Vorba dulce mult aduce”.
Barack Obama s-a născut în Hawaii, mama sa fiind Ann Dunham, o femeie albă din Kansas, care l-a cunoscut pe Barack Obama Sr. şi s-a căsătorit cu el, în timp ce studia la Universitatea Hawaii, din Manoa. Cuplul s-a separat cînd Junior avea 2 ani şi, mai tîrziu, cei doi au divorţat. Obama Sr. s-a născut într-un mic sat kenyan (unde, în copilărie, îşi sprijinise familia crescînd capre), iar după divorţ s-a întors în ţara sa natală, văzîndu-şi fiul o singură dată înainte de a muri, în 1982, într-un accident de maşină.
Mai tîrziu, Ann Dunham s-a căsătorit cu un coleg de facultate, Lolo Soetoro. În 1967, Ann şi Barack Jr. l-au însoţit pe Soetero în Indonezia, ţara lui de baştină, unde tînărul Obama a mers la şcoala primară, şi de unde s-a întors în Hawaii la vîrsta de 10 ani. Acolo a locuit cu părinţii mamei şi a urmat cursurile Punahou, o prestigioasă şcoală gimnazială particulară. În adolescenţă, Obama a luat-o pe urma predecesorului său de la Casa Albă, George W. Bush, consumînd fără măsură alcool şi droguri uşoare. (Deşi, spre deosebire de Bush, a reuşit să se dezbare de aceste proaste obiceiuri înainte de a ajunge la vîrsta adultă.) După ce a absolvit şcoala Punahou, în 1979, Obama s-a mutat în partea continentală a Americii, pentru a merge la Colegiul Occidental din Los Angeles, transferîndu-se, mai apoi, la Universitatea Columbia, din New York. Traseul sinuos din vremea tinereţii l-a învăţat pe Obama, de timpuriu, valoarea comunicării şi a bunei înţelegeri cu oameni din diverse culturi. Mai tîrziu, a declarat că acest lucru l-a determinat să conştientizeze tensiunile existente între oamenii de diverse rase şi clase economice. Odată cu mutarea la Chicago, în 1985, Obama şi-a găsit un serviciu în cadrul proiectului Comunităţi în Dezvoltare, un grup din cadrul Bisericii Catolice, dedicat familiilor cu venituri mici. Acolo a descoperit o nouă imagine paternă, în persoana reverendului Jeremiah Wright, care l-a convins să se alăture Bisericii Unite a lui Christos şi să devină creştin practicant. (Tatăl lui Obama şi tatăl vitreg al acestuia fuseseră musulmani nepracticanţi.) Wright, care adesea denunţa politica internă şi externă a Statelor Unite în cadrul slujbelor sale, a predicat odată în faţa congregaţiei sale că versurile imnului „God Bless America” ar trebuie schimbate în „God Damn America”, din cauza acţiunilor inumane ale naţiunii. Imaginile video apărute în timpul campaniei prezidenţiale din 2008, înfăţişînd slujbele controversate ale lui Wright, au ridicat întrebări cu privire la patriotismul lui Obama, determinîndu-l pe candidat să demisioneze din cadrul Bisericii Unite a lui Christos şi să îl repudieze pe Wright. Mă rog, ceva în genul acesta. Obama avea deseori probleme în a-şi asuma o poziţie clară, chiar şi cînd era vorba de repudierea cuiva.
Deseori, Obama a fost văzut ca un străin de adversari şi de susţinători, în egală măsură.
(va urma)
CORMAC O’BRIEN

COMENTARII DE LA CITITORI