Vine Mesia

in Lecturi la lumina ceaiului

 

„Pentru că, constituţional (sic!), din momentul acela, Iohannis va fi preşedinte“ – anunţa, solemn, o moderatoare de la România TV, duminică, 21 decembrie 2014, înainte de ceremonia de depunere a jurămîntului, în Parlament. A mai spus că, la ceremonia de la Cotroceni, vor fi prezenţi oaspeţi de seamă: părinţii, soţia (copiii unde sînt? Ai tăi, nu cei vînduţi, ca sclavi, Măria Ta!), Patriarhul Daniel şi emisarul fostului rege, nonagerarul Mihai de Hohenzollern, eminentul actor ratat Dudă, învestit, şi el, cu înaltul titlu nobiliar de ,,principe”.

Era şi cazul: noul Mesia, acest Iohannis, o eroare din greşeală a românilor (după banditul de Traian Băsescu, care a venit şi el, acum 10 ani, pe cai mari, ne-a urat să trăim bine, după care ne-a ruinat), e normal să fie puţin monarhist, cel puţin prin afinităţi etnice. Adică, ex-primarul de Sibiu este şi el neamţ, deşi saşii sînt doar o ramură aparte a acestei etnii. Trecînd peste greşeala de limbă a moderatoarei TV, poate o simplă neglijenţă, din cauza emoţiei, e cazul să ne bucurăm, dragi tovarăşi şi prieteni: Vine Iohannis! Vine Mesia! El ne aduce prosperitatea mult visată şi promisă, pe rînd, de toţi preşedinţii de pînă acum, dar mai cu seamă de Traian Băsescu. Fiindcă lui Klaus Werner Iohannis în place ,,lucrul bine făcut”. În ciuda zvonurilor (răutăcioase!) despre averea frumuşică pe care a făcut-o după o muncă asiduă ca profesor şi primar, sau despre tranzacţiile cu copii efectuate în primii ani de după falsa revoluţie din decembrie 1989, noi nu pretindem că dumnealui n-ar fi fost onest. Lumea e rea şi trăncăneşte (la fel cum a făcut-o şi în cazul matrozului şmecher), dar dacă preşedintelui Iohannis îi place lucrul bine făcut, e timpul să elucideze, cît mai curînd, nedreptele acuzaţii ori bănuieli ce planează deasupra aureolei în care vedem că îl învăluie, azi, compatrioţii noştri.

Pentru că aşa sînt românii: naivi şi uşor de manipulat. Altminteri, cum puteau să-i acorde încrederea lor lui Traian Băsescu, cel pe care Octavian Paler l-a numit ,,mitocanul”? Ne amintim de faimoasele băi de mulţime ale preşedintelui-jucător, cum se bucurau rumânii şi se-nghesuiau să-i strîngă mîna şi să-l aclame, prin 2004.

Să nu se repete povestea şi cu urmaşul lui. Sînt mari aşteptări de la fostul edil al Sibiului. Să avem răbdare cu el. Totuşi, atîta timp cît nu se va debarasa de amicii penali care l-au propulsat în scaunul de la Cotroceni, în frunte cu Vasile Blaga, Ioan Oltean, Adriean Videanu, Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur şi alte figuri ilustre de la PDL – toţi, tovarăşi de cursă lungă ai Matrozului -, ne temem că Iohannis nu va face ,,mare brînză”, vorba tatălui meu.

Şi ar mai fi ceva: Justiţia să înceapă să-l judece şi pe predecesorul său, Băsescu.

Aleluia şi Doamne miluieşte! Păzea! Vine Klaus Iohannis!

Vine Mesia!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI