Violenţa în şcoli creşte, iar unele unităţi de învăţămînt nu au nici măcar un consilier şcolar

in Război corupției

Specialiştii atrag atenţia că violenţa în şcoli este în creştere, dar în unele unităţi de învăţămînt nu există nici măcar un consilier şcolar, pentru că Ministerul Educaţiei nu bugetează posturi. Ba, mai mult, acolo unde există un consilier, acesta trebuie să lucreze şi pentru 2.500 de elevi. În plus, psihologii şcolari trebuie să şi predea.
Pe plan naţional, într-un singur semestru, au fost raportate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) 10.592 de acte de violenţă. Un studiu al organizaţiei „Salvaţi Copiii” arată că 3 din 10 copii sînt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi. 16% dintre copii recunosc că au bătut un alt copil, iar 30% spun că au lovit uşor un coleg sau o altă persoană de vîrstă similară. La nivelul Bucureştiului, Direcţia Generală de Poliţie a Capitalei raportează că, în anul şcolar 2014 – 2015, în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţămînt au fost înregistrate 176 de infracţiuni de lovirea sau alte violenţe şi o vătămare corporală.
Aproape 10% din şcolile din Bucureşti nu au consilier şcolar
Directorul general al Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), Aura Stănculescu, spune că în Bucureşti sînt 421 de şcoli, şi numai 91% dintre ele au şi cabinet de consiliere şcolară. Şi toate astea pentru că nu există bani pentru a angaja psihologi în toate unităţile. „Avem cerere. Şcolile ne solicită consilieri, la fel cum sînt oameni care vor un post de consilier şcolar. Facem în fiecare an solicitări şi fundamentări atît către Inspectoratul Şcolar, cît şi către Ministerul Educaţiei, dar degeaba. Nu ni se suplimentează posturile, pentru că nu există buget. Dacă noi cerem suplimentarea posturilor, înseamnă că cerem lefuri mai multe, aşa că stăm cu şcolile descoperite”, a explicat directorul CMBRAE, Aura Stănculescu.
Un consilier ar trebui să se ocupe şi de 2.500 de elevi
Norma unui consilier şcolar este de minimum 800 de elevi, dar, potrivit directorului CMBRAE, un psiholog lucrează cu mult mai mulţi copii. „Pentru ca un consilier să fie eficient şi să aibă timp să monitorizeze, să îl cunoască pe elev, iar ca elevul să aibă timp să prindă încredere în consilier, este nevoie cam de un cosilier la 400 de elevi. Acum un consilier are şi 2.500 de elevi. La atîţia elevi, abia dacă ai timp să îl vezi la faţă pe elev, darămite să îl consiliezi şi să rezolvi problema. La momentul actual, pentru mulţi dintre copii, consilierul e pur şi simplu un alt om care bîntuie prin şcoală”, a mai spus Aura Stănculescu.
Psiholog şcolar sau profesor
Ce pare mai absurd este că după ce că sînt şi aşa puţini consilieri în raport cu numărul de elevi, psihologii mai sînt obligaţi şi să predea, astfel reducîndu-se timpul pentru consiliere şi mai mult. „Consililierii au o normă de 18 ore pe săptămînă, numai că patru dintre acestea trebuie să fie de predare a materiilor socio-umane. Or, eu dacă îi pun 4, să spunem unui elev, pentru că nu şi-a învăţat lecţia, cum mai vine el la mine la consiliere? Este o contradicţie, l-am pierdut de client, nu mai are încredere. Cum să îşi dezvăluie copilul sufletul?”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Nicoleta Onofrei

COMENTARII DE LA CITITORI