Virgil Măgureanu, fostul director al SRI, audiat la Parchetul General (1)

in Război corupției

Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul „Mineriadei”. În acest caz, procurorii au început urmărirea penală pentru crime împotriva umanităţii.
Virgil Măgureanu a fost citat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a da declaraţii în dosarul Mineriadei, au declarat surse judiciare. Virgil Măgureanu a fost director al Serviciului Român de Informaţii din 26 martie 1990 pînă la 25 aprilie 1997, cînd a demisionat. Parchetul General anunţase, pe 16 octombrie 2015, că procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvîrşirii de infracţiuni contra umanităţii, constînd în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară. Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvîrşirea faptelor descrise anterior.
Ordonanţa Parchetului Militar
Potrivit ordonanţei întocmite de Parchetul Militar, iniţial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracţiuni: propagandă pentru război, genocid (săvîrşit prin: uciderea membrilor colectivităţii sau grupului, vătămarea gravă a integrităţii fizice sau mintale a colectivităţii sau grupului, supunerea colectivităţii sau grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) şi tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fără temei legal. Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracţiuni contra umanităţii constînd în aceea că „în zilele de 11-12.06.1990, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel şi alţii, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărîri fiind declanşat, în dimineaţa zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor trei prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 270 de personae“.
Întîlnirile de la Scroviştea şi Victoria
Procurorii mai susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chiţac şi Mugurel Florescu au decis, în cadrul unor întîlniri la Palatele Scroviştea şi Victoria, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la Bucureşti a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piaţa Universităţii asupra populaţiei civile, provocînd vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.
Cine sînt principalii acuzaţi
1. Ion Iliescu – preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN). 2. Virgil Măgureanu – director al SRI. 3. General maior (rez.) Corneliu Diamandescu – şef al Inspectoratului General al Poliţiei şi prim-adjunct al ministrului de Interne. 4. General (rez.) Petre Peter – fost comandant al UM 0575 Măgurele. 5.General (rez.) Vasile Dobrinoiu – fost comandant al UM 0828 Băneasa – Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a Ministerului de Interne. 6. Viceamiral (rez.) Emil Dumitrescu – fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne.

(va urma)
Mihaela Cojocaru

COMENTARII DE LA CITITORI