Vitalie Proca, asasinul plătit de fraţii Măraru pentru a-l împuşca pe interlopul Puiu Mironescu, condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare

in Război corupției

Asasinul plătit de fraţii Măraru, Vitalie Proca, care
l-a împuşcat în 2012, în cartierul Vitan, pe tînărul Răzvan Isăilă, după ce l-a confundat cu ţinta lui, Ioan Dumitru Mironescu, a fost condamnat definitiv la 21 de ani şi 8 luni de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti. Vitalie Proca a fost găsit vinovat de tentativă de omor calificat pentru care a primit 20 de ani de închisoare, şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor pentru care a primit încă 1 an şi 8 luni de închisoare. După contopirea pedepselor, condamnarea finală a fost de 21 de ani şi 8 luni de închisoare. Totodată, el trebuie să îi plătească 20.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale lui Răzvan Isăilă, pe care l-a împuşcat de mai multe ori cu un pistol mitralieră, în 2012, în faţa locuinţei sale din Capitală. La începutul acestui an, Tribunalul Bucureşti decisese condamnarea lui Vitalie Proca la 12 ani şi şase luni de închisoare. Proca este arestat din noiembrie 2013.
Acuzaţiile procurorilor
Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamţ, l-au angajat pe Vitalie Proca pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu. Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi l-a împuşcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3, din cartierul Vitan. „În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18,10, rulînd cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observînd că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborît din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzîndu-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare“, au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei. În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieşit din România, prin vama Sculeni.
Prins în Rusia
Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată. Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă. În aprilie anul trecut, fraţii Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu au fost condamnaţi la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan, ei fiind obligaţi de instanţă să achite daune morale de 300.000 de euro şi despăgubiri materiale de 20.000 de euro.

Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI