Vitaminele şi mineralele, benefice oaselor

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

 

Oasele suportă greutatea corpului uman şi au nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale pentru a fi cît mai puternice, rezistente şi pentru a putea funcţiona la capacitatea optimă. Cele mai importante vitamine şi minerale esenţiale în menţinerea sănătăţii oaselor sînt:

* Calciul – intră în structura oaselor şi are un rol important în menţinerea unui nivel echilibrat al massei osoase şi în prevenirea riscului de fractură şi osteoporoză. Alimentele bogate în calciu sînt: laptele, iaurtul, spanacul, fasolea verde, roşiile, apa potabilă, somonul etc.

* Vitamina D – îmbunătăţeşte absorbţia calciului, care este important în dezvoltarea unor oase sănătoase şi impiedică fragilizarea acestora, iar la copii ajută în prevenirea rahitismului. Se găseşte în ton, sardine, somon, gălbenuş de ou, ficat de vită, nuci, cereale şi se mai poate obţine şi prin expunerea la soare.

* Vitamina A – are rol în creşterea oaselor şi păstrarea sănătăţii ochilor. Se găseşte în fructe şi legume verzi, pepene galben, morcovi, roşii, ficat de pasăre etc.

* Vitamina C – acţionează la nivelul oaselor

similar cu vitamina D şi ajută la creşterea producţiei de colagen, care contribuie la menţinerea cartilajelor, tendoanelor şi ligamentelor corpului omenesc. Se găseşte în ardei gras, broccoli, conopidă, căpşuni, portocale, cătină, pătrunjel etc.

* Vitamina K – ajută la reconstrucţia oaselor şi este esenţială în formarea proteinelor care mediază procesul de coagulare şi anticoagulare a sîngelui. Se găseşte în legume verzi, cum este spanacul, broccoli, varza, patrunjelul, uleiul de rapiţă, uleiul de măsline, kiwi, ceai verde etc.

* Magneziul – este important pentru relaxarea şi contractarea muşchilor, ajută la menţinerea densităţii osoase bune. Se găseşte în cereale integrale, fasole, nuci, caju, avocado, banane, broccoli.

* Zincul – ajută la formarea osoasă. Se găseşte în drojdia de bere, gălbenuşul de ou, carnea de miel, ciuperci, soia, cereale integrale.

* Clorul – intervine în contracţia musculară şi favorizează vindecarea reumatismului cronic articular. Se găseşte în sarea de bucătărie, lapte, ouă etc.

* Fosforul – intră în structura oaselor şi ajută la sinteza proteinelor. Se găseşte în carnea de pasăre, în lapte, ouă, peşte, cereale etc.

* Potasiul, siliciul, sodiul, cuprul, coenzima Q10, împreună cu celelalte vitamine şi minerale, sînt necesare zilnic pentru a ne menţine o stare de sănătate optimă.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI