Vivat Justiţia! Trăiască Justiţia! (sic!)

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: ,,Năstase dispreţuieşte justiţia”…

Aşa arăta un generic al emisiunii de marţi, 3 iunie a.c., difuzată, la orele 14,00, de postul de televiziune Antena 3.

Ce logică au procurorii aceia de doi bani, sau de milioane de lei, unii dintre ei, vînduţi intereselor oculte care circulă prin Parchetul, cam putred, al României – instituţia lăudată, prin vocea vicepreşedintelui american Joe Biden, cum că ar fi făcut paşi mari în combaterea corupţiei? Ei susţin că lui Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD, ar trebui să i se mai aplice o porţie de pedeapsă, de încă 1 an. Fiindcă aceea primită, în două rînduri, nu a fost îndeajuns să-l educe pe îngîmfatul ex-premier, care a avut tupeul şi obrăznicia, dragi tovarăşi şi prieteni, să nu-şi recunoască faptele grave care i-au fost imputate. Dar, atunci, cum de, în cazul precedent, i s-a luat în calcul munca educativă pe care a efectuat-o în detenţie, pe baza căreia i s-a putut micşora, întrucîtva, pedeapsa? Ei bine, se pare că Adrian Năstase n-a fost educat suficient, astfel încît îi mai trebuie o privare de libertate. Da’ vin eu şi, ca ţăranul lui Creangă, spun răspicat: ,,Eu, cucoane, tot n-am înţeles!”.

Păi, de ce onor Justiţia românească vrea să fie, pentru unii, mumă şi, pentru alţii, ciumă? O fi săvîrşit Adrian Năstase fapte condamnabile, nu zic nu, dar, se pare că pentru prezidentul nostru, care conduce totul în ţara asta, Bombonel este un lup înspăimîntător! Cum e posibil ca de Traian Băsescu să nu se ia nimeni, invocîndu-se imunitatea de care ar beneficia, în pofida atîtor fapte ilegale, săvîrşite de-a lungul unei cariere politice respectabile (ca durată), iar lui Adrian Năstase să i se tot găsească noi fapte imputabile? Păi, e de-ajuns să luăm în calcul ultimele isprăvi ale lui Traian Băsescu, cum ar fi dobîndirea, în condiţii dubioase, a moşioarei de la Nana (Na, na, na, neamule, na!) şi nerespectarea principiului echidistanţei politice prevăzută în Constituţie (prin propaganda intensă pe care a făcut-o pentru partidul creat de el). Nu mai vorbim de cazul Vilei din Str. Mihăileanu, pe care şi-a atribuit-o pe cînd era edil-şef al Capitalei, ori de ,,meritul”, incontestabil, de a ucide mii de cîini nevinovaţi, datînd din aceeaşi perioadă; sau de implicarea sa, iarăşi ilegală, în campania electorală din urmă cu cîţiva ani, ajutînd-o pe fiica sa mai mică să intre în elita politicii şi să înregistreze ,,succesuri” care au uimit lumea.

Repet: nu sînt un simpatizant al lui Adrian Năstase. Deşi, dacă stăm strîmb şi judecăm drept, ar trebui să recunoaştem că fostul prim-ministru, care zace la închisoare, ,,de 2 ani lipsiţi de soare”, cum spune un cîntec din popor, este şi va rămîne un veritabil intelectual, depăşindu-l cu cîteva clase pe cel care, potrivit gurilor rele, ar fi contribuit decisiv la condamnarea şi vîrîrea la mititica a adversarului său politic. Nu-i vorbă, că şi domnul prezident are alura de mare cărturar. El citeşte nu numai etichetele sticlelor de licori pe care le îngurgitează, ci şi creaţiile unor mari autori contemporani. Toată lumea a aflat despre preferinţele sale pentru scriitorul Mircea Cărtărescu. Păcat, însă, că nu reuşeşte să termine de citit ,,Levantul”. Poate, cînd va ieşi la pensie, va avea şi timp destul, şi spaţiul potrivit pentru a-şi continua lectura, în linişte, nederanjat de nimeni…

E de apreciat faptul că procurorii noştri sînt zeloşi, că îşi fac meseria cu sîrg, ca nişte elevi conştiincioşi; dar de ce procedează astfel numai în cazul anumitor politicieni? Că de furat, au furat cam toţi, de-a valma, nesăţioşi precum vitele, vara, cînd dau iama prin iarba verde şi mătăsoasă. Deci, de ce doar Năstase şi ai lui? De ce nu şi Băsescu, împreună cu acoliţii domniei-sale: Berceanu, Videanu, Blejnar, poate şi Blaga, şi finul Falcă, şi inegalabila Nimfă din Pleşcoi? Atenţie! Nu cumva, însă, să rostim vreun cuvinţel despre scumpul frăţior Mircea Băsescu. Ăsta e cinstea şi corectitudinea întruchipate! Numai că, iată, îl persecută finul Bercea Mondialul, care e nemulţumit că face pîrnaie şi că, după ce a dat vreo 600.000 de euro, naşul nu l-a ajutat cu nimic, lăsîndu-l să stea după gratii nu se ştie cît.

Asta e! Bravi magistraţi ai Parchetului (cam putred) din justiţia dîmboviţeană, reluaţi cercetările! Mai daţi-i lui A. Năstase încă vreo cîţiva ani de puşcărie, că nu s-a lăsat educat suficient!

Vivat Parchetul! Vivat Justiţia! Vivat România!

GEORGE MILITARU

Păreri și opinii