Voi ce mai existați!

in Tabletă de scriitor

Încă de acum mulți ani, minți luminate de la Hollywood au prezentat într-un mod foarte realist viitorul apropiat de la acea vreme, prezentul de acum. Sînt mai multe filme apărute în anii ʼ80 – ʼ90, și chiar 2000, în care ni se arată viitorul hidos pe care îl trăim azi.

Justiția viitorului (titlu original: The Running Man) este un film american SF de acțiune din 1987, regizat de Paul Michael Glaser. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Jesse Ventura, Jim Brown și Richard Dawson. Acțiunea se petrece într-o Americă distopică, undeva între anii 2017 și 2019, și prezintă o emisiune TV denumită ,,The Running Man”, în care condamnați penal denumiți ,,alergători” trebuie să scape cu viață din mîinile unor ucigași profesioniști bine înarmați.  Povestea filmului are loc în 2017: un polițist este arestat pentru că nu a îndeplinit ordinele de a trage în oameni nevinovați care protestau de foame. După ce evadează din închisoare, este remarcat de producătorii unei emisiuni de televiziune care îl ​​angajează, împotriva voinței sale, pentru a participa la acest serial TV în care fiecare concurent trebuie să scape de ucigașii profesioniști care-l urmăresc.

Trăim deja astfel de vremuri, chiar dinaintea anului 2017. Mulți sînt ,,executați” mai întîi mediatic și, după caz, dacă nu dispar din peisaj așa, ori sînt executați accidental în Justiție, ori se transformă în sinucigași în viața de zi cu zi. Televiziunile pe care mulți le urmăresc hipnotizați decid în locul Justiției, fără dovezi și fără argumente, soarta celor incomozi.

Inamicul Statului este un film american de acțiune din 1998 – thriller regizat de Tony Scott, produs de Jerry Bruckheimer și scris de David Marconi. Vedetele filmului sînt Will Smith și Gene Hackman. Filmul spune povestea unui grup de agenți ai A.N.S. – Agenția Națională de Securitate – care conspiră pentru a ucide un congressman și a măsurilor care sînt adoptate după ce o bandă a crimei este descoperită. Filmul a fost lansat pe 20 noiembrie 1998 în SUA și în întreaga lume. Inamicul statului a obținut recenzii în general pozitive din partea criticilor de film și a publicului, mulți lăudînd scrierea și regia, precum și chimia dintre Smith și Hackman. Avînd în vedere evenimentele din 11 septembrie 2001, Patriot Act și dezvăluirile lui Edward Snowden despre programul de supraveghere PRISM al NSA, filmul a devenit demn de remarcat pentru a fi înainte de timpul său cu privire la probleme de securitate națională și confidențialitate.

V de la Vendetta este un film distopic din 2006 regizat de James McTeigue. Stabilită în Londra într-o societate anti – utopică din viitorul apropiat, Natalie Portman este Evey, o fată din clasa muncitoare care trebuie să descopere dacă eroul ei a devenit amenințarea împotriva căreia luptă. Hugo Weaving este V – un luptător curajos și carismatic pentru libertate condus de dorința sa de răzbunare pe cei care l-au desfigurat. Stephen Rea este un detectiv care conduce o căutare disperată cu scopul de a-l prinde pe V înainte de a începe o revoluție. Filmul ne arată cum un guvern și-a ucis proprii cetățeni pentru a naște teroare și a pune stăpînire pe o țară paralizată de frică, dînd vina pe această ,,teroare” pentru a-și justifica acțiunile represive asupra populației. Filmul ne prezintă manipularea prin intermediul TV, adusă la rang de artă, precum și abuzurile unui regim abuziv și corupt.

Cei care au văzut sau vor vedea aceste filme, vor înțelege, dacă nu au făcut-o deja, în ce fel de lume trăim acum. Care este, de fapt, adevărul și în cîtă minciună înghițim. Asistăm la pregătirea distrugerii totale a conceptului de ,,libertate”, sau, poate, la premisele unei noi și adevărate revoluții.

Tano

Păreri și opinii