Voiculescu făcea globuleţe de Crăciun în celula de la Rahova, în timp ce scria lucrările ştiinţifice (1)

in Război corupției

Dan Voiculescu a scris prea multe cărţi în scurt timp şi a executat efectiv prea puţine zile de puşcărie, este concluzia Comisiei de la Rahova, care i-a respins cererea de liberare condiţionată. În paralel cu opera academică, mogulul a lucrat pe brînci la curăţenia penitenciarului, făcînd şi ornamente de Crăciun. „Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”, au stabilit, în unanimitate, pe 25 noiembrie, cei 6 membri ai Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova. Comisia a decis amînarea eliberării condiţionate a mogulului cu 10 luni, pînă la data de 24 septembrie 2017. Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atenţia că Voiculescu (70 de ani) a executat efectiv o perioadă foarte mică, de doar 841 de zile, din condamnarea totală de 3.653 de zile. Concret, mogulul nu a executat nici măcar un sfert din pedeapsa de 10 ani. Deoarece are peste 60 de ani, Voiculescu se poate elibera condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă, adică 1.217 zile. Pe hîrtie, el şi-a făcut fracţia necesară, după ce a adunat, la cele 841 de zile executate efectiv, mai multe zile cîştigate prin diverse activităţi. Este vorba de 330 de zile cîştigate ca urmare a publicării a 11 lucrări ştiinţifice şi 49 de zile cîştigate deoarece a muncit la curăţenie în interiorul penitenciarului Rahova. „Faptul că o parte însemnată din fracţia minimă legală este reprezentată nu din zile efectiv executate, ci de zilele cîştigate ca urmare a publicării unor lucrări ştiinţifice şi a muncii prestate (379 de zile din fracţia de 1.217 de zile)”, este unul dintre motivele pentru care Comisia a amînat eliberarea condiţionată, potrivit unor surse judiciare.
Cînd expiră, de fapt, condamnarea: 7 august 2024
Un alt motiv pentru care Comisia a respins eliberarea condiţionată a fost „perioada mare rămasă de executat, pedeapsa expiră la data de 7 august 2024”. De asemenea, a contat faptul că fondatorul trustului Intact se află la prima analiză a Comisie şi că prin sentinţa de condamnare dată de Curtea de Apel Bucureşti are stabilit un regim închis de executare a pedepsei. Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate sînt, în ordinea descrescătoare a gradului de severitate: maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis.
A scris şi a muncit în acelaşi timp
Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro în acest caz nu a fost recuperat de Statul Român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară. Surse judiciare au explicat că fondatorul trustului Intact a fost selecţionat, pe 3 decembrie 2014, să muncească la punctul de lucru „Curăţenie interioară”. De altfel, el lucrează acolo şi în prezent. Potrivit surselor citate, Voiculescu a scris cele 11 cărţi, lucrări ştiinţifice pe teme economice, în timp ce făcea curăţenie. Voiculescu a atins apogeul activităţii în decembrie 2015, atunci cînd a publicat trei cărţi – care
i-au adus un beneficiu de 90 de zile, dar a cîştigat şi alte 1,92 de zile prin muncă. O altă lună productivă a fost decembrie 2014, cînd Voiculescu a publicat două cărţi – beneficiu de 60 de zile, dar tot atunci a mai cîştigat prin muncă alte 1,05 zile. Similar, şi în lunile în care a publicat cîte o carte – un beneficiu de 30 de zile, a mai cîştigat zile şi prin muncă: februarie 2015 – 2,10 zile, martie 2015 – 2,30 zile, iunie 2015 – 2,07 zile, iulie 2015 – 2,44 zile, august 2015 – 2,12 zile şi septembrie – 2,06 zile. „Voiculescu a executat, efectiv, o perioadă mică raportată la totalul pedepsei/ 841 de zile din 3.653 de zile”, conform Comisiei eliberări condiţionate.
Mogulul şi „Bucuria de a fi propriul stăpîn” (1)
Rapoartele penitenciarului consemnează că, în perioada 8 august 2014 – 25 noiembrie 2016, Dan Voiculescu a fost un deţinut-model. El nu a fost sancţionat disciplinar, nu a avut certuri cu colegii din celulă şi „a manifestat o atitudine decentă şi respectuoasă faţă de personalul unităţii”. A fost recompensat de 10 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită. Fondatorul trustului Intact a participat „activ şi constant” la activităţile educaţionale derulate de penitenciarul Rahova: redactarea de reviste, dezbateri, recenzii de carte, conferinţe, expoziţii, emisiuni locale radio-tv, concursuri tematice, manifestări artistice, activităţi sportive sau religioase. Comisia a arătat că Voiculescu „a participat cu deosebit interes şi implicare”, ca deţinut de sprijin – lector, la concursul proiectelor de afaceri „Bucuria de a fi propriul stăpîn”. Prima activitate la care s-a înscris mogulul după încarcerare, în august 2014, a fost una sportivă, cea de forţă-culturism, potrivit surselor citate. El a scris şi cîteva articole în acel an la revista „Sport şi sănătate”.

(va urma)
Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI