Vomînd de 4 Iulie

in Editorial

Motto: ,,Cînd eram mic mi se spunea: «aşteaptă să te faci mare şi ai să vezi tu». Acum sînt mare şi nu văd absolut nimic”. (Ernest Hemingway)

Pe scurt, 4 Iulie a devenit ziua celei mai dezgustătoare gudureli, model extrem de servilism colo­nial, de idolatrie penibilă! Ce am văzut acum la festivitatea organizată de Ambasada SUA, dar și la emisiunile prin­cipalelor posturi de televiziune, întrece orice nivel admisibil! Anul trecut, de 4 Iulie, Camera Deputaților, condusă de Liviu Dragnea, a votat curajoasele și necesarele modificări ale legislației penale; seara, Dragnea și Tăriceanu au boicotat manifestarea de 4 Iulie, în semn de protest față de permanenta și obraznica implicare a Ambasadei – ca și pentru părtinirea de care a dat dovadă Hans Klemm. Rezultatul? Liviu Dragnea e în pușcărie, după două făcături de procese, la ușa lui Tăriceanu bat procurorii…

Pe 4 iulie 2019, la un an de la gestul unic de revoltă al politicienilor români, prin fața camerelor de filmat au trecut invitații Am­basadei SUA pentru recepția de 4 Iulie.

A defilat mai întîi generalul Coldea, apoi  procuroarea Codruța Kovesi – adică personajele principale ale ,,protocoalelor” și „sufrageriilor”. Apoi, surpriză – a apărut Augustin Lazăr!… Și, la puțin timp a trecut zîmbind ștrengar Robert Cazanciuc, purtînd o șapcă de baseball, ,,asortată” la costum… Da, Cazanciuc e chiar șeful Comisiei juridice a Senatului din partea PSD – și e cel care a nominalizat-o pe Kovesi la DNA și are o istorie bizară cu arhiva SIPA. Apoi au defilat cei din noua conducere PSD – Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici și Mihai Fifor – zîmbind fericiți, proaspăt spălați (de păcate!), prin fața unui Hans Klemm privind superior… Zău, tare mult îmi place de Klemm! Nimeni nu știe mai bine decît el să fie cinic cu lingăii care cred că îi prețuiește cineva mai mult decît ca pe… niște lingăi!

Dar să mai zăbovim la PSD și la greața care m-a cuprins. PSD – care, repet, fix cu un an înainte îi dădea lui Klemm peste ochi cu modificările la Codul Penal – ei bine anul acesta, de 4 Iulie, au făcut două gesturi, ca două ofrande pentru stăpîni: dimineață a fost sancționat și înlăturat din funcția de șef al grupului parlamentar Șerban Nicolae, iar după amiază Ana Birchall a dat satisfacție celor care boicotează funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției. Coincidență… de 4 Iulie? Hai să nu fim copii! Șerban Nicolae a avut demnitate – a refuzat să-l susțină pe capul ocultei care ține România sub lanțurile dominației bancare! Pe Mugur Isărescu, cel care NU a susținut economia privată, dimpotrivă, a îngropat-o, pe cel care a dat frîu îndatorării fără șanse de scăpare a simplului cetățean! Pentru criticarea unui asemenea personaj, PSD ajunge să-și marginalizeze cei mai buni oameni politici?! Iar Ana Birchall… acțiunea ei este chiar provocatoare: în loc să-i critice pe cei care boicotează funcționarea Secției speciale, ea a sărit la șefa CSM, cea care depune toate eforturile pentru ca Justiția să intre pe un făgaș normal! De 4 Iulie, apreciata judecătoare Dana Gîrbovan, președinta judecătorilor, a prezentat argumente solide pentru care boicotul procurorilor NU are nici un suport; doar cîteva ore mai tîrziu, ministrul Birchall o sfidează, dînd satisfacție procurorilor! Clar… sau ce? Desigur, coincidențe de 4 Iulie.

Apropo de cei care vorbesc de investițiile americane – și aici, la loc de frunte, sînt cîțiva realizatori TV. Deci investițiile astea, ale celei mai puternice economii a lumii… hai să vedeți minune: conform cifrelor, nu poveștilor, toate la un loc nu ajung la nivelul unei singure și cunoscute firme românești! Și care mai și plătește impozite, nu umblă cu golănii!  Deci… conform unui studiu realizat de ,,Jurnalul” pe baza cifrelor oficiale, mult lăudata investiție americană în România, cu toate facilitățile și concesiile făcute, înregistrează o cifră modestă. ,,Cifra totală de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro în 2017”, scrie ,,Jurnalul”. Prin comparație, cunoscuta firmă românească Dedeman, a fraților băcăuani Pavăl, a avut în 2017 aproximativ aceeași valoare – 1,38 miliarde de euro, iar în 2018 au avut 1,7 miliarde de euro! Adică, o singură firmă românească are cifra de afaceri mai mare decît toți ,,investitorii strategici” americani la un loc! Așa cum menționam, firma românească e și unul dintre cei mai mari plătitori de impozite, în timp ce americanii… stați să vedeți șmecherie, care acum iese la iveală! Conform datelor oficiale, cele mai mari investiții americane sînt în domeniu IT unde, ce să vezi – România acordă cele mai mari facilități fiscale! Adică americanii investesc acolo unde… nu plătesc mai nimic statului român! Așa poate înțelegem mai bine de ce guvernele României au menținut cu atîta îndărătnicie facilitățile fiscale excepționale pentru acest domeniu. De fapt, în mare parte, facilitățile sînt… pentru americani! Poate ar fi de comentat și ciudata opinie politică anti-naționalism (și anti-PSD) a angajaților din marile companii IT, prezența la manifestațiile #REZIST etc. Sau prezența în top a Microsoft (sponsor al manifestărilor Ambasadei!), nume care pentru americani înseamnă profit – iar pentru români… un mare dosar penal, în care ai noștri ar fi luat șpagă, dar… nimeni nu a dat-o!

Să mai prezentăm cîteva comparații. Deci toate firmele americane din România, adunate, au avut o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro, în timp ce România le plătește 2 miliarde pentru armament, PIB-ul României în 2018 a fost de aproape 1.000 de miliarde de lei, diaspora a trimis acasă mai mult de 4 miliarde de euro… așa că, prin toate aceste comparații, ,,strategicii” au venit cu… multe pretenții și porunci! Și multă manipulare – ,,amenințări” de peste tot, ,,corupție”, moravuri… diverse – și multă, multă vrăjeală.

Dar noi îi lăudăm – nu, greșit, îi idolatrizăm în cel mai vomitiv mod! Citeam mesajul lui Dan Voiculescu de 4 Iulie: ,,Viața, libertatea, căutarea fericirii – valorile care au construit SUA, țara care a remodelat lumea în ultimii 200 de ani. Valori pe care noi, în Lumea Veche, încă nu am reușit să le asumăm integral. (…) Dar poate că, în timp, sub influența modelului american(…)”. Adică vorbim de omul căruia americanii i-au dat peste cap brutal excelenta manevră politică, demiterea lui Băsescu, l-au băgat în pușcărie pe un dosar fabricat, i-au pus popriri, i-au terorizat familia, apropiații!… ,,Viața, libertatea, căutarea fericirii”?!… Păi să nu-ți vină să vomiți?… Ah, da, greșesc, nu americanii l-au lovit pe Voiculescu, ci ,,sistemul” Kovesi, Camelia Bogdan, Florian Coldea… susținuți și medaliați de americani, probabil la presiunea rușilor! Vomit din nou! Cam la fel scrie Tăriceanu, ce să mai vorbim, iar Viorica Dăncilă a exprimat ,,interesul României de a-și consolida profilul şi apartenenţa la sistemul de valori comune cu partenerii noștri: stabilitate, bunăstare și democraţie”. Da, e aceeași doamnă a politicii care boicota anul trecut  manifestarea de 4 Iulie, organizată de același Hans Klemm.

Servilismul se manifestă și prin imbecilitatea vînturată de aproape un an – se schimbă ambasadorul, pleacă ,,diavolul”, vine ,,Mesia”! Un anume Zuckerman, un avocat specializat în afaceri imobiliare, născut în România, pe care l-am văzut la audierile din Congresul american – bîlbîit, asudat, citind cu greutate niște banalități tembele pline de nonsensuri de tip ,,corupție”, ,,parteneriat militar”, ,,război hibrid”. Acesta ne e ,,Salvatorul”?! Cam așa îl prezentau televiziunile, așa vorbeau analiștii. Liviu Pleșoianu a comentat ironic intervenția lui Zuckerman: ,,Viitorul ambasador SUA la București, audiat în Senatul american, explică, în esență, care e treaba cu România: #PETROL, #GAZE_NATURALE și #Anticorupție! Ce dracu’? E simplu, nene! De ce să ne mai complicăm cu finețuri? #RESURSE și #CONTROL… Peeeerfeeect! Ne-am lămurit? Colonia Rumeinia, episodul 5.085! E ok? E «super extra perfect»?”.

Da, despre asta e vorba – colonia, un nou episod, cu un nou actor în același rol – și cu aceiași figuranți – românii. Despre americani, numai de bine! Despre ,,partenerul strategic”? Numai Emetiral. Pentru greaţă şi vărsături specifice serii de 4 Iulie, în colonia România.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii