Vorbe grele

in Război corupției

Motto: „Doamna este puţin însărcinată“. (Traian Băsescu)

Iată cuvinte înţelepte, adînci, ieşite din gura păcătoasă a celui care a avut (ne)cinstea de a fi 10 ani preşedintele ţării. Orice s-ar spune, încă, despre matrozul iscusit şi cu gură mare, oricîte i s-ar imputa, nimeni nu-i poate pune la îndoială inteligenţa. Traian Băsescu are şi o anume spontaneitate de limbaj şi, uneori, aruncă vorbe grele (ca să-l cităm pe simpaticul gazetar Victor Ciutacu), precum cele de mai sus. Dar oare la cine se referea el?
Ei bine, chiar la stimabila doamnă Laura Codruţa Kövesi. Şi cu ce ocazie a rostit nea Trăienică această formulare memorabilă? Păi, atunci cînd şi-a dat cu părerea în legătură cu acuzaţia de plagiat pe care i-au adus-o şefei DNA oameni răi din lumea rea, ca să-l cităm pe G. Coşbuc. Cică apriga luptătoare anti-corupţie ar fi furat ceva din alţi autori, întocmindu-şi savanta lucrare de doctorat. Severul analist Mugur Ciuvică a demonstrat că a fost un plagiat barosan, 45% din lucrare. După care, comisia instituită legal a făcut lumină (e clar ca noaptea!) şi ne spune că furtul ar fi cam de 10 ori mai mic, adică de vreo 4,5%. E ca şi cum un elev a copiat – să zicem, la teza de matematică – doar una din cele 5 probleme pe care le avea de rezolvat. Cu toate acestea, deşi a fost prins copiind, profesorul i-a dat nota maximă, ba l-a mai şi trimis să-şi reprezinte şcoala la olimpiada pe ţară. Va să zică, doamna zee… (Dumnezeu zile să-i deie) n-a plagiat prea mult. A copiat, fără să menţioneze autorul, lucruri neesenţiale, a spus un domn din comisie. Tot acela, sau altul, nu mai ştim, a afirmat că respectiva lucrare ar fi, în realitate, foarte slabă. Şi totuşi, sentinţa a fost că doamna Kövesi rămîne în posesia înaltului titlu de doctor.
D’aia spuneam, la început, că Traian Băsescu ne blagosloveşte, uneori, cu vorbe mari. Doamna Codruţa ar fi numai puţin însărcinată, nu borţoasă integral. Dar dacă şefa DNA a fost găsită nevinovată, de ce domnii Ponta, Tobă şi Oprea sînt blamaţi ca plagiatori, şi făcuţi cu ou şi cu oţet? Or fi furat ei mai mult? Posibil.
Problema e că domnul preşedinte Iohannis a afirmat, cu onestitatea-i proverbială, că plagiat se cheamă şi dacă ai copiat 3 rînduri. Cu toate acestea, de Ziua Anticorupţiei, domnul Klaus Werder a lăudat activitatea prodigioasă a DNA, inclusiv pe aceea a procuroarei-şefe, care conduce, ,,ca o leoaică tînără, iubirea mea”, vorba lui Nichita Stănescu, această instituţie de forţă.
Faţă de toate acestea, ce am putea spune? Curat murdar, coane Fănică!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI