Votaţi fumul!

in Polemici, controverse

Acesta o să fie sloganul alegerilor viitoare. De luni de zile asistăm la un război al declaraţiilor, pe diverse teme, fără nici un fel de concretizare. Actuala Putere are forţă, are imaginaţie, are oameni care ştiu ce trebuie să facă. Opoziţia la fel, are capacitatea de a alerga voios oriunde Puterea aruncă vreun ciolan mediatic. Iohannis este spectaculos la capitolul petarde, indiferent din ce unghi priveşti.

Sîntem priviţi ca un public cu memoria scurtă, limitaţi strict la viaţa unui ziar, mai precis, 24 de ore. După aia vin ale provocări, alte stări, alte probleme. Trăim în epoca senzaţiilor mediatice tari, în care faptele nu există decît poate pe hîrtie, în timp ce, undeva, deasupra pămîntului, sînt detonate zilnic fumigenele dezinformării. Această politică funcţionează, evident, şi mă îndoiesc că are să existe vreo schimbare în următoarele sute de ani. Presa, a patra putere în stat, se lasă vînturată de crivăţul politicii şi nu reuşeşte să-şi creeze singură nişte valori, nu reuşeşte să se canalizeze şi să rezolve un minim din problemele societăţii.

Senzaţia pe care actuala scenă a politicii româneşti o lasă în urmă, o dîră urît mirositoare în fond, este că faptele au fost lăsate pe un plan secundar, lupta dîndu-se strict la nivel mediatic. Electoratul, oamenii care mai votează din cînd în cînd, nu mai există decît ca marfă de schimb. Se construiesc, se dărîmă şi se fură bazine electorale, se dau o mulţime de bani pe consultanţă şi pe strategii de campanie, dar nu se acordă nici un minut oamenilor de rînd.

Vor să preia puterea, vor să se menţină la putere, vor să fie sus cu orice preţ. Este normal să fie aşa dar, totuşi, pentru români nu faceţi nimic? Spitalele se închid, învăţămîntul este la pămînt, economia se duce în şanţ, oamenii mor cu zile, tinerii pleacă unde văd cu ochii. Revin şi vă întreb: ce facem cu ţara? Înteleg că vă luptaţi pe ciolan, înţeleg că vă îmbogăţiţi la adăpostul fumului pe care-l produceţi, ştim că ne minţiţi frumos, ştim că sîntem ,,baterii” pentru voi, totuşi, cu România ce aveţi de gînd să faceţi?

Tano

Păreri și opinii