Vrajba din presă va salva presa

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

La cîte mizerii a făcut, presa română trăieşte încă prea bine. Acestei afaceri i-au dat la temelie foarte mulţi impostori. Îi voi enumera, neavînd pretenţia că aş fi nea Razvan Exhaustivul.

1) Securistul combinagiu şi netalentat Dumitru Tinu, secondat de Cristian Tudor Popescu, tenismanul SF cu gecuţa de fochist. Cei doi n-au avut nici o legatură cu piaţa, pentru că s-au furajat din abonamentele fostei „Scîntei” şi din reclama de la Stat, dar şi-au permis să vorbească despre echidistanţă, adică despre o idioţenie, pentru că nici „Monitorul Oficial” n-are cum să fie imparţial. În presă, în istorie, în justitie, pînă şi rigoarea e o noţiune flexibilă şi de vînzare. Deontologii Tinu şi Popescu, alături de alţi bagabonţi, de teapa lui Tatulici, s-au organizat într-un clan cu titulatura „Clubul Român de Presă”, care a supt, a şantajat şi a jefuit ministerele, sub ochii îngăduitori ai Guvernului. Înjghebaseră chiar şi un „Consiliu de Onoare al Clubului Român de Presă”. Da, borfaşii aveau Consiliu de Onoare!

2) Procurorii de televizie, analiştii neamului, aceşti negustori ai opiniei, care l-au supt de bani pe brigandul naiv Sorin Ovidiu Vântu. SOV se credea Tatăl şmecheriei, dar era fascinat de nişte traficanţi de evanescenţă şi investea sume colosale în gargară solemnă.

3) Patriciu. A jecmănit Statul şi a distrus piaţa, a) mituind cititorii cu gadgeturi, şepcuţe şi cărţi, b) plimbîndu-şi cretinii de ziarici pe alte continente la business class, ca să facă team-buildinguri de unde veneau mai nepotcoviţi la minte decît au plecat, c) deschizînd reprezentanţe jurnalistice intitulate pompos, dar inutile – „biroul «Adevărul» de la Bruxelles”. O să spuneţi că Patriciu a combinat fastul cu nerozia pe banii lui. Nu erau banii lui.

4) Securiştii ca Adamescu, trimişi ca să controleze afacerea şi s-o distrugă uşor, uşor. Ordin pe unitate: „Adamescule, preiei hoteluri, echipe de fotbal, ziare şi le închizi!”.

Presa se poate salva, pentru că nu există solidaritate de breaslă. Există doar vrajba din breaslă şi găştile din breaslă. O să vă mire, dar vrajba şi găştile sînt factori de progres. Cîştigă jigodiile. Şi toţi ne-am vrea învingători în acest război, pierdut, de fapt, de toată lumea, cultivîndu-ne, însă, o imagine de puri. În redacţii – curve, în public – fete mari.

Răzvan Ioan BoanchiŞ („Naţional“)

COMENTARII DE LA CITITORI