Numarul curent editia digitalaAbonament editia tiparita (livrare in Romania)

• Fondată în 1990 de Corneliu Vadim Tudor și Eugen Barbu •

Category archive

Polemici, controverse

Drumul spre dictatură

in Polemici, controverse

Asistăm în aceste zile la lupta dintre cele două clanuri care conduc România, prin rotaţie, de 28 de ani. Unul a reuşit să aibă majoritatea în Parlament. Celălalt să aibă Justiţia şi Serviciile la îndemînă. Cum lupta pare inegală, cei din Parlament încearcă, fără succes deocamdată, să calmeze jocul şi să aducă Justiţia măcar la nivel de independentă, dacă nu chiar în subordinea lor. Lupta care se desfăşoară la vedere, pentru poporul blazat de atîta democraţie, pare să fie din start cîştigată de şefa DNA, Codruţa Kövesi, mai ales că ea, spre deosebire de PSD, care are doar majoritatea în Parlament, are un spate ceva mai puternic, ambasada SUA de la Bucureşti. Şansele ca iniţiativa ministrului Justiţiei să aibă succes tind spre ZERO. Aşa-zisul Stat Paralel pe care Băsescu l-a lăsat moştenire lui Iohannis este de fapt ceea ce contează cu adevărat în România, aşa că zbaterile inutile ale lui Dragnea&Co nu fac decît să dea o mînă de ajutor presei aservite total sistemului, dar şi celor cîteva ONG-uri care stau cu arma la picior şi aşteaptă doar un semn de la Cotroceni, sau din Odăi, ca să demareze operaţiunea Ocupaţi Piaţa Victoriei.

Se spune că Democraţie înseamnă puterea poporului. Bună glumă! Noi, românii, am obosit de atîta democraţie dîmboviţeană. Fie că e dreapta, fie că e stînga, tot alţii decid, de fapt, unde se duc banii. Fie că e PNL, fie că PSD completează guvernul, deciziile importante privind această naţiune, dar şi unde se duc banii publici, tot peste graniţă se iau. Democraţia în România este precum o autostradă, poţi schimba benzile, poţi să mergi mai repede sau mai încet, dar nu poţi schimba direcţia. Aşa este în România anului 2018: o DICTATURĂ a democraţiei, o formă nouă de comandă a ţării, în care presa te bombardează cu fapt divers şi cu noroi, iar tu mergi la fiecare 4 ani să validezi această farsă.

Dictatura rămîne tot dictatură, indiferent dacă în fruntea unei ţări se află o persoană sau un grup de persoane. Interesant în dictatura democraţiei este că totul e volatil, se sacrifică fel şi fel de „roţi de rezervă“ şi se aruncă cu praf în ochii celor care învîrt economia, dar cei care conduc rămîn de neatins. De asta este bună democraţia asta, din acest motiv este ea promovată cu ardoare, în detrimentul monarhiei, de exemplu. Una e să ştii cine te asupreşte şi alta este să ştii că eşti asuprit, dar să nu ai habar de unde ţi se trage.

Ca să revenim puţin în România, vedem din start că PSD-ul şi-a pierdut cam tot ce avea putere. Majoritatea în Parlament nu este suficientă ca să faci Legea, ca să Guvernezi. Ca să poţi face treabă, fie că furi, fie că vrei să faci ceva pentru ţară, ai nevoie de instrumente. PSD-ul nu mai are decît o presă veştedă, care va dispărea curînd. Presa, Serviciile, Justiţia sînt în mîinile celor care o menţin în poziţia de lider pe şefa DNA, indiferent că s-a văzut clar chiar şi de pe lună că eşarfa care acoperea ochii Justiţiei a cam căzut de mult. Nu mai există nici un fel de stat de drept pentru cei care au proasta iniţiativă să zică ceva contra. Am fost mare admirator al lui Kövesi pînă cînd ea a început să fie lăudată de cei din afara ţării, medaliată şi nu numai de către alte ţări, dar nu România. Am fost de acord cu multe din deciziile ei, pînă cînd am văzut că exista o lege clară a dublului standard, cînd am văzut că unii sînt distruşi în piaţa publică şi alţii intră pe uşa din dos. Justiţia impusă de Laura Codruţa Kövesi NU mai este legată la ochi, este folosită pentru acumulare de putere, este folosită împotriva capitalului naţional şi nu luptă deloc cu cei care fac lucruri murdare pe acest teritoriu, dar care sînt protejaţi de diverse tari. Statele care o tot medaliază, cum am spus. DNA a devenit supraputere în România şi aşa va rămîne cîtă vreme anumite state vor avea în România trupe, rachete şi interese financiare şi strategice directe. Aşa că dacă credeţi că în România este democraţie, vă înşelaţi. Dar avem dreptul constituţional să înjurăm. Că altceva nu ne-a mai rămas.

Să revenim la dictatură. Nu e doar la noi aşa. Staţi liniştiţi. Această teorie începe să se aplice şi la nivelul ONU, organizatie înfiinţată la iniţiativa unui preşedinte american celebru care îşi dorea din tot sufletul să ajute la pacea mondială. În prezent, acest preşedinte, mort în 1945, se răsuceşte în mormînt cînd vede că tocmai America este ţara care încalcă cu bună ştiinţă şi atacă state rebele fără să aibă acordul acestei structuri. Sînt dovezi din trecut şi încă sigur există, că anumiţi funcţionari ONU expun public informaţii false care ajută direct sau indirect interese obscure. Să ne amintim de intervenţia în Irak din 2003. Au spus că Sadam DISPUNE de arme nucleare. Au atacat, au distrus, au ucis mii şi mii de oameni. La final, arme nucleare nu erau, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Să vorbim de Serbia? Au atacat această ţara la adăpostul slăbiciunii ONU, a Rusiei şi a unui Boris, bufon de ocazie, pentru că aveau “dovezi” că Miloşevici era criminal de război şi nu numai. Au atacat Serbia 78 de zile. Au adus-o la stadiul de Epocă de Piatră a civilizaţiei moderne. Au ucis mii se civili, soldaţi şi au distrus infrastructura. S-au căciulit la Slobodan să-i elibereze pe cei din trupele speciale luaţi prizonieri. Au apelat la un pastor să meargă la Belgrad ca să-i scape pe „inocenţii“ care fixau cu laser ţintele care trebuiau distruse de avioanele NATO. Au spus că kosovarii sînt nişte îngeri şi sîrbii nişte demoni. Şi care era de fapt adevărul? Miloşevici a murit în închisoare iar, la ceva timp, Tribunalul Internaţional de la Haga a decis că era complet nevinovat. În Kosovo, aflat sub protectorat ONU, este cel mai mare de trafic de organe şi carne vine şi un permanent punct de tensiune, care sigur că va fi reactivat cînd are să fie momentul. În tot acest timp, în SUA a apărut o carte în care un fost agent CIA spune cu subiect şi predicat toată tărăşenia din Iugoslavia, din anii ’90, cui a dat bani, cine a trădat, cine a minţit şi cum au făcut să se măcelărească ăia între ei, avînd la bază doar o presiune media şi cam atît. Şi cine a fost sau va fi tras la răspundere? Nimeni! Nu mai vorbim de alte puncte de interes, alte puncte fierbinţi, care nu sînt nici pe departe ceea ce se spune la TV.

Dictatura există deja. Au mai rămas doar puţini cei care se opun unei dictaturi globale, dar e puţin probabil că vor rezista. Atunci cînd în Consiliul de Securitate ONU, format din Franţa, SUA, Anglia, China şi Rusia, vor exista mereu decizii unanime, este clar că lumea, TERRA, este sub o dictatură care nu ştim cînd va fi înlăturată. În România ştim deja că o avem, este aici, este prezentă. În alte ţări există sub alte forme. Cine însă şi cînd va avea curajul să aducă adevărata democraţie în această lume este o întrebare la care nu ştim cînd şi cine va avea răspuns. Pînă atunci, însă, să ne bucurăm că avem mîncare, hrană şi circ cît cuprinde. Că de altceva, vorba profesorului Rugină în 2001, de lucrurile importante se ocupă cei care conduc această lume cu adevărat.

Tano

 

 

Războiul pentru Adevăr

Războiul pentru Adevăr

in Polemici, controverse

Imediat după Revoluţie, România a fost atacată informaţional, pe diverse nivele, pornind de la banalul „nu ne vindem ţara” şi ajungînd, acum, în prezentul pre-apocaliptic al războiului fierbinte cu Rusia. Pentru a distruge România, a fost nevoie de puţin timp şi ceva presă favorabilă. Opinia publică a fost încătuşată în propria teamă, iar responsabilitatea ei a fost transferată unor grupuri bine definite, intelectuale, irigate financiar de către cei interesaţi. Este simplu şi eficient, dat fiind faptul că, în prezent, România nu mai este un stat, conform Constituţiei, ci doar o ţară teleghidată de la distanţă de către personaje care nici nu vor exista vreodată oficial, şi asta pentru că ele sînt cele care scriu istoria de fapt. Democraţia românească, în aceşti 28 de ani de existenţă, a reuşit să distrugă prin lovituri precise însăşi identitatea noastră, ca români. Prin cîţiva formatori de opinie şi cîteva trusturi de presă, au reuşit să dizolve naţiunea română şi să ne alunge de pe aceste meleaguri.

Războiul pe care românii îl poartă de ani de zile este dus împotriva Bunului-Simţ, sentiment care, pe zi ce trece, devine tot mai de nerecunoscut, tot mai marginalizat şi total în dezacord cu linia trasată de către cei care luptă ca ţara asta să fie din ce în ce mai furată, mai minţită şi distrusă psihic, că material încă mai e de luat.

Dacă la începutul anilor ’90 mesajele care erau redate cu obstinaţie şi care au dus la distrugerea totală a industriei, educaţiei, sănătăţii şi agriculturii aveau la bază neajunsurile comunismului, în prezent, sperietoarea războiului este capul de afiş al presei româneşti, în colaborare cu stăpînirea justiţiei şi a instituţiilor de forţă, fără de care nu se poate să ocupi o ţară pe timp de pace. Lăsînd la o parte Justiţia, care nu este independentă şi nici nu are să fie vreodată, mergem la alerta de război cald pe care presa noastră extrem de liberă de responsabilităţi o flutură zilnic, mărind presiunea pe instituţiile statului pentru a cumpăra armament în neştire şi a cheltui bani, foarte mulţi bani, pe ceva ce este evident că nu ne este de nici un folos, indiferent dacă va fi pace sau război. Poate că românul va înţelege cu adevărat cît de mult îl costă achiziţiile militare de amploare pe care guvernanţii le fac, atunci cînd va ştii că ele se regăsesc în toate creşterile de taxe, impozite, accize şi alte instrumente de tortură fiscală pe care le simţim din ce în ce mai acut pe pielea noastră.

Sînt mulţi cei care se întreabă de ce noi, românii, am distrus industria de apărare a ţării, existentă pînă în anii ’90, de ce nu achiziţionăm armament în sistem offset, aşa cum fac alte ţări, gen Turcia şi Polonia, de ce luăm rachete şi avioane vechi, şi cum de mai plutesc fregatele luate de la BAE Systems acum zece ani. Românul se întreabă ce vom face cu cele trei submarine cînd Pandele, zis şi Delfinul, stă la mal din 1994, fără baterii, din ce bani şi ce taxe vom mai achita ca să ne luam coverte, bărci de salvare şi alte jucării vechi, dar foarte scumpe pentru o ţară depăşită total de tehnologie, ale cărei resurse se încăpăţînează să nu se mai termine. Românul se mai întreabă ce va face el dacă totuşi dorinţa presei se va împlini şi are să fie război cu Rusia. Pentru că sperietoarea deceniului II al mileniului XXI este Rusia, pe ea a căzut măgăreaţa acum şi pînă nu explodează mămăliga, se pare că aşa are să fie.

Dacă e să ne raportăm la Bun-Simţ, un război cu Rusia va fi total, devastator şi cam fără învingător. Noi, în acest război, să zicem că vom participa cu rachetele cumpărate din SUA, Germania şi Israel. Avem blindatele moştenite în ’89, dar şi cele din Elveţia, apărarea antiaeriană constă în… nimic acum, dar vom avea Patriot de la americani. Muniţia, în cazul în care vom fi atacaţi, se va consuma în cîteva zile, urmînd să primim alta, şi aşa mai departe. La un cost de 1,5 milioane dolari/rachetă, o să avem de dat o grămadă de bani pentru război, sute de ani după… victorie. Că nu avem cum noi, NATO, să nu îi batem pe ruşi, mai ales că avem o armată antirusă de mare angajament pe… Facebook. Devastator are să fie!

Să revenim, aşadar, la războiul care va ajunge pe Prut sau pe Nistru, depinde acum, sau, cum zicea Băsescu, la Gurile Dunării, că Rusia asta îşi doreşte, să ajungă să pescuiască morun la Sulina, nu să aibă Bosfor sub control, aşa cum orice putere militară reală doreşte. Şi pentru ca reţeta dezinformării să fie completă, se va pune la punct o flotă a Mării Negre, care să ne apere de ruşii cotropitori, asta în timp ce Turcia, cel mai capabil stat militar şi membru NATO, cooperează cu Rusia în Siria, achiziţionează armament rusesc, şi Putin şi Erdogan stau la taclale ore în şir la telefon. Noi, românii, însă, care sîntem mai deştepti decît toată planeta la un loc, ne vom războii cu ruşii de unii singuri, pentru un motiv pe care sigur îl vorm scorni în viitor, şi îi vom învinge la masa verde, pentru că pe teren îi putem bate doar prin neprezentare.

În timp ce Occidentul îşi creşte colaborarea economică cu Rusia, noi ne înarmăm şi îi aşteptăm să ne atace. OMV deţine 15% din cel mai important zăcămînt rusesc de gaze naturale, Germania şi-a dat ok-ul pentru Nord Stream II, prin Turcia va trece Souh Stream, iar Franţa face eforturi să recupereze terenul pierdut cu Rusia. Dar ei sînt, de fapt, proştii! Nu ştiu, de fapt, ce îi aşteaptă, pentru că noi, românii, am ales să ne înarmăm ca să le ţinem piept cîteva ore pe litoral, la o bere. Am ales din anii ’90 să ne cedăm pieţele de desfacere din fostul spaţiu sovietic în favoarea italienilor şi a altor state occidentale prietene. Noi am ales să rupem punţile economice cu Rusia şi China, şi să ne dăm viteji pe Facebook, în timp ce ţările partenere din UE îşi dezvoltă permanent relaţiile cu aceste state. Este de rîs, dacă nu ar fi de plîns. Este cea mai mare bătaie de joc pe care ţara asta şi-o asumă şi nu face nimic, nu pentru că nu ar ştii care este, de fapt, adevărul, ci pentru că cei care ne conduc au toate pîrghiile în mînă: presa, justiţia şi serviciile.

Să revenim la război. Putin a anunţat ce fel de arme deţine Rusia. Există un mit apropo de Rusia şi de sistemele ei militare, care se aplică şi la americani. Dacă au făcut public ce au, nici să nu ne gîndim ce au de fapt şi nu cunoaştem noi. Pentru analiştii militari, anunţul că Rusia deţine rachete propulsate cu un motor nuclear este de departe cel mai important anunţ de la inventarea bombei atomice încoace. Astfel de rachetă, dacă este cu adevărat operaţională, descalifică din start orice sistem de apărare antiaeriană, inclusiv sperietoarea noastră de la Deveselu. O rachetă care practic are o rază de acţiune nelimitată, care poate face orice în teren, şi care se poate lansa cu o aşa viteză, aduce în altă zonă de discuţii un potenţial război. Şi Statele Unite ştiu bine asta. Ca şi întreaga Europă. Atunci de ce ne tot înarmăm noi, românii? Pentru că industria americană de armament trebuie să vîndă. Pentru că, în general, industria de armament trebuie să supravieţuiască. Şi dacă nu este posibil un război, atunci să speriem lumea că are să fie şi, între timp, să facem zeci şi zeci de exerciţii militare cu nume pompoase, ca să consumăm muniţie şi ca să ne refacem stocurile.

Pînă în 1990, România avea capacitatea de a produce în ţară cam tot ce însemna armament convenţional. Nu de înaltă tehnologie, dar aproape. Acum nu mai avem nimic. Industria de apărare a fost lăsată la vatră, pentru că un război nu se cîştigă de fapt pe cîmpul de luptă, ci la cît de mulţi bani se obţin de pe urma lui. Adevăraţii cîştigători ai oricărui război din această lume sînt, de fapt, cei care îl finanţează, nu cei care îşi varsă sîngele. Aşa a fost mereu şi aşa are să fie încă mulţi ani după ce noi, cei de acum, vom fi oale şi ulcele.

Tano

 

Fenomenul „Divertis“

MAREŞALII ROMÂNIEI (1)

in Polemici, controverse

Trei dintre făuritorii României Mari

 

  1. Mareşalul Averescu

Alexandru Averescu (1859-1938), personalitate de excepţie a gîndirii şi artei militare româneşti, a ajuns, din rîndurile cele mai de jos ale armatei, pe cea mai înaltă treaptă a demnităţii şi ierarhiei militare în anul 1930, odată cu înălţarea sa în gradul de Mareşal al României. Teoretician de înalt profesionalism, strateg şi spirit organizator ilustru, al cărui nume este legat de campaniile militare ale celui de-al doilea război balcanic (1913) şi ale primei conflagraţii mondiale a Secolului XX, rămîne, în ciuda controversatelor opinii ale contemporanilor săi, ca şi ale celor de azi, care l-au uitat sau nu îl cunosc, o făclie a gîndirii militare româneşti. Apărut în condiţiile în care pe plan politic partidele de guvernămînt – liberal şi conservator – îşi disputau conducerea destinelor ţării, Alexandru Averescu a căutat, atît prin funcţiile militare pe care le-a ocupat, cît şi prin lucrările elaborate, să realizeze o unitate de vedere constantă în sfera problemelor legate de apărarea independenţei şi suveranităţii naţionale. Absolvent cu distincţie al Şcolii de Război din Torino – Italia, eminent profesor al Şcolii Superioare de Război din Bucureşti, teoretician de prestigiu, dar şi dotat cu aptitudini şi calităţi de excepţie de comandant, Alexandru Averescu a pledat în favoarea formulării unor principii clare ale doctrinei militare, strategiei şi tacticii. Lucrările sale în acest domeniu („Teatrul de operaţii austro-român”, „Organizarea armatei italiene”, „Atitudinea superiorului în educarea inferiorului”, „Tactică, teorii şi aplicaţiuni”, „Mobilizarea” ş.a.) scot în evidenţă necesitatea organizării şi adoptării unor măsuri prin care să se poată asigura atît pregătirea, cît şi concentrarea, din timp, a elementelor de forţă ale statului pentru a fi întrebuinţate în război. În domeniul strict al organizării sistemului de apărare armată a ţării, grandoarea mareşalului Averescu este marcată, printre altele, de considerarea armatei ca principală forţă a acestui sistem, pregătirea ei prioritară în condiţiile cîmpului de luptă, calitatea personalului militar, precum şi calitatea tehnicii de luptă fiind elementele de bază ale acestei forţe. Practic, geniul militar al generalului de divizie Averescu s-a materializat în mod strălucit în operaţiunile anilor 1913 şi 1916-1917, atunci cînd acesta deţinea funcţia de şef al Marelui Stat Major, respectiv de comandant al Armatei a II-a române. Epopeea acestor lupte, ca şi măiestria aplicării în cîmpul de bătălie a gîndirii şi artei militare a acestui devenit celebru comandant de oşti, nu fac obiectul sumarei noastre evocări.

Operaţiile ofensive sau de apărare ale Armatei a II-a, aflată sub comanda generalului de divizie şi, mai apoi, de Corp de armată, Alexandru Averescu, se înscriu ca adevărate modele de aplicare, în realitatea cîmpului de luptă, a gîndirii şi artei militare româneşti. Ofensiva de eliberare a Transilvaniei în cooperare cu Armata I şi Armata de Nord, bătăliile pentru Defileul Prahova, din zona Bran – Cîmpulung Muscel şi, în special, cele de la Mărăşti şi Oituz, marchează virtuţile acestui mare om şi comandant de oşti, care, aşa cum spunea generalul C. Dragu, „îşi cinsteşte opera cu precizie şi măiestrie”.

Strateg de excepţie, spirit organizatoric deosebit, cu o mare putere de intuiţie, siguranţă şi luciditate, corect şi exigent, cunoscător fin al psihologiei ostaşului-ţăran, acesta a fost ALEXANDRU AVERESCU, primul mareşal al României.

Numele mareşalului Alexandru Averescu trebuie să rămînă pentru generaţii ca „unul din marii domni de oaste pe care i-a dat poporul românesc” (N. Iorga).

(va urma)

Căpitan de rangul I (r), ing. PAUL MALTOPOL

(Text reprodus din revista ,,România Mare”, din 29 noiembrie 1991)

Fenomenul „Divertis“

in Polemici, controverse

„Divertis“ sînt cei care au salvat, ca să spun aşa, Revelionul din 1990. Au reuşit să cîştige simpatia, dragostea şi respectul nostru prin umorul lor fin, original, subtil, ironic şi de bun-simţ. S-au născut în 1981, dar, pentru majoritatea, s-au născut odată cu Revoluţia.

Îmi amintesc, student fiind la vremea aceea, că îi ştiam încă din timpuri comuniste, dar am ajuns să îi cunosc şi să le apreciez umorul după 25 decembrie 1989. În acele timpuri, şi mult timp după aceea, pe scena umoristică a ţării erau cîteva trupe, dar „Divertis“ s-a poziţionat din start, prin modul de abordare al scenelor, pe zona superioară a societăţii, umorul lor, de foarte multe ori subtil, fiind înţeles de majoritatea celor care îi aplaudau la scenă deschisă. Mai existau atunci şi alţi umorişti, şi aş aminti aici pe cei de la „Vacanţa Mare“, a căror prestanţă, chiar dacă umpleau sălile, se adresa unei clase ceva mai puţin mature din punct de vedere intelectual, umorul lor mai de autobază fiind la acea vreme apreciat mai puţin, inclusiv de către televiziuni. Ei, cei de la „Vacanţa Mare“, aveau o strategie la firul ierbii, susţinînd mai multe spectacole de revistă la începutul anilor ’90, umorul lor fiind destul de greu de digerat, inclusiv de către cei a căror sarcină era să aducă rating pentru televiziuni. Timpul a trecut, „Divertis“ a cunoscut o creştere substanţială în clasamentul încrederii populaţiei amatoare de umor de calitate, avînd, după părerea mea, un vîrf în 2004, an din care observăm o perioadă de stagnare şi, apoi, din 2007, a devenit clar că a început declinul. În acest timp, „Vacanţa Mare“ şi-a păstrat tonul şi, chiar dacă şi-a pierdut unul dintre membrii importanţi, a reuşit să se ridice pe sticlă, fără să schimbe nimic din ceea ce furniza consumatorilor, dar crescînd de la an la an, în detrimentul celor care au adus primele zîmbete în anii ’90. Care să fi fost, totuşi, motivul scăderii „Divertis“, a umorului fin şi de bună calitate, în detrimentul umorului grobian, vulgar, admis cu greu pe ecranele TV în ultimul deceniu al Secolului XX? Ce a făcut ca „Vacanţa Mare“ să ajungă şi să depăşească „Divertis“, fără să schimbe nimic? Ce s-a întîmplat cu „Divertis“ în tot acest timp?

Chiar dacă sufletul formaţiei, şi mă refer aici la Ioan Gyuri Pascu (cel plecat mult prea devreme dintre noi), a părăsit grupul în 2007, cei de la „Divertis“ au reuşit să supravieţuiască încă un timp, prin emisiuni la cîteva posturi TV, dar era clar că nu mai au forţa necesară să aducă rating, umorul lor nu mai era „gustat” şi nici înţeles de suficienţi telespectatori pentru ca ei să rămînă constanţi pe sticlă. Sînt mai multe speculaţii referitoare la motivul pentru care „Divertis“ a intrat într-un con de umbră. Existau, ca în orice divorţ, mai mulţi care-l arătau cu degetul pe fondatorul formaţiei, Toni Grecu. Probabil că fiecare membru al formaţiei are un pic de vină. Poate că cei care iubeau „Divertis“ nu au vrut să-i vadă certîndu-se, poate că plecarea lui Ioan Gyuri Pascu a fost un motiv, poate că venirea în trupă a unor actori de mîna a doua din afară, care nu se pretau la umorul „Divertis“, a fost un alt motiv.

Sînt multe variante. Dar nu am citit nici unul care să fie pe cît de real, pe atît de important: decăderea învăţămîntului românesc! Şi aici este simplu de măsurat, doar cei care nu gîndesc nu pot vedea că în acest factor poţi evalua inclusiv nivelul de inteligenţă al naţiunii. Să nu uităm că, în perioada de vîrf a celor de la „Divertis“, cei care le erau spectatori fideli doar ce terminau şcoala sau facultatea sau erau deja studenţi, au trecut Revoluţia pe un sistem comunist de şcolarizare, care la acea vreme funcţiona, şi toţi ştim cît de apreciate erau diplomele lor în Vest, în anii ’90. Pe măsură ce nivelul învăţămîntului din România a scăzut, pe măsură ce ştacheta a fost lăsată tot mai jos, cei care veneau de pe băncile şcolii nu mai aveau capacitatea de a înţelege umorul tip „Divertis“, motiv pentru care cei de la „Vacanţa Mare“, ca să dau doar acest exemplu, s-au trezit, fără să schimbe nimic în tot ceea ce făceau, cu un public numeros, venit în întîmpinarea umorului lor vulgar, direct, dar pe înţelesul majorităţii. În tot acest timp, cei de la „Divertis“ au încercat să se menţină, au coborît ştacheta, textele au devenit mai simple, au adus în rîndurile lor personaje care nu aveau nimic comun cu umorul „Divertis“, dar care făceau rating, însă degeaba. Pe de o parte, consumatorul de umor de calitate nu s-a mai identificat cu „Divertis“, iar cei care doreau să vadă altceva aveau alternativă – o Leana şi un Costel autentici – şi nu aveau nevoie de pseudoţiganii din Costeşti sau alte aberaţii, care, în ochii multora, nu aveau nici o legătură cu umorul cu care Gury Pascu&Co a cucerit inimile a milioane de spectatori.

Pe măsură, aşadar, ce învăţămîntul devine tot mai slab, şi umorul îşi schimbă modul de a-i avea de partea lui, atunci cînd este vorba de televiziuni şi rating. În prezent, „Vacanţa Mare“ este amintire, ca şi „Divertis“, de altfel. Acum se promovează un alt umor, dramatic, după părerea mea, de către indivizi care în alte timpuri nu erau acceptaţi în sală sau la TV, decît poate ca figuranţi, sau doar ca spectatori. Dar ei acum, la adăpostul unui rating poate real sau doar susţinut artificial, au ajuns să critice actori care au adus mult zîmbet acestei naţiuni, în vremuri de restrişte, fără să aibă nici talentul şi nici bunul-simţ atît de necesar unei valori autentice. Şi, ca să înţelegem nivelul trist la care s-a ajuns, cînd un serial de mîna a treia, cu actori slabi şi fără pic de talent, ajunge să fie prezentat în prime time la o televiziune comercială, este clar că cei care îl promovează cu aşa îndîrjire au, pe lîngă interese materiale, lesne de înţeles, şi interesul de a aduce această naţiune română la un nivel atît de jos intelectual, încît să nu mai fie nevoie de explicaţii cînd ne fură cu totul.

Fiecare naţiune îşi are valorile pe care ea le construieşte, cu care se expune pe scenă, şi aici se reflectă nivelul învăţămîntului pe care îl are. Se ştie că umorul este o caracteristică a oamenilor inteligenţi, iar ce avem acum în vitrină nu seamănă cu nimic din ceea ce „Divertis“ a reuşit să aducă, referindu-ne la anii de după 1990. Asta ca să nu mergem mai jos, pe axa timpului, şi să ne amintim de umorul unor monştri sacri precum: Birlic, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, ca să rememorăm doar o mică parte dintre ei. Aceştia, alături de „Divertis“, reprezintă adevărate ştachete ale umorului autentic pentru cei care doresc să aducă plus valoare acestui mod de a aduce zîmbete, nu doar scălîmbăielile unor actori poate mult prea slabi pentru acele vremuri.

Umorul românesc este în suferinţă şi pînă cînd învăţămîntul nu îşi va aduce contribuţia la formarea unui altfel de consumator, el va continua să se devalorizeze, astfel încît nu ar mira pe nimeni ca, peste un timp, premiul pentru cel mai bun film românesc să fie cîştigat de către o imagine statică ce timp de două ore trage doar vînturi.

Tano

 

Sindromul Landmesser

Sindromul Landmesser

in Polemici, controverse

I se spune germanul care l-a înfruntat pe Hitler. Fotografia în care August Landmesser sfidează trendul Germaniei fasciste a făcut înconjurul lumii, acum cîţiva ani. I se recunoaşte acum, la mulţi, foarte mulţi ani, meritul de a fi avut curajul să nu execute salutul nazist. Un gest care la acea vreme a trecut neobservat, fiind probabil tratat de către cenzura germană, dacă a ajuns acolo, ca un gest izolat al unui muncitor navalist. Acum, la peste 80 de ani distanţă, cînd Germania lui Hitler este istorie, cei care privesc fotografia, în cel mai bun caz aprobă şi merg mai departe. A fost demult, Hitler a murit oricum, fie în 1945, fie prin Argentina. Evreii au acum propriul lor stat, iar Holocaustul este o amintire tristă, dar doar o amintire în fond. Dacă e să facem o paralelă în arc peste timp, la ce a fost atunci, transpus în aceste zile fierbinţi pe care le trăim aici, în România, ar fi ca şi cum ai arde în Piaţa Universităţii drapelul unei ţări puternice şi oarecum prietene. E ca şi cum mergi la protestele celor care rezistă încă şi, în mijlocul lor, strigi ceva legat de actualul preşedinte, sau, şi mai rău, ceva pozitiv despre Rusia. Ai fi linşat pe loc, pentru că acum Jandarmii nu mai au voie nici măcar să privească urît la manifestanţi, darămite să le şi interzică linşajul public prin forţa contondentă a pregătirii lor de… jandarmi.

În România anilor 2018, la 29 de ani de la Revoluţie, libertatea cîştigată cu multe semne de întrebare şi mult sînge în 1989 este din cînd în cînd “torpilată” de către cei care nu vor să se alinieze la trendul impus de diverse ţări, sau persoane influente, doar că, la fel ca şi atunci, pe 13 iunie 1936, pe şantierul naval Blohm, din Hamburg, sistemul îi lăsa în pace, atîta vreme cît sunt doar cazuri izolate. România s-a aliniat cuminte în spatele celor care o duc la disoluţie şi nimeni, absolut nimeni, nu o poate abate de la acest drum. Sîntem praf la capitolul reacţie, dar avem o inerţie constantă în ceea ce priveşte ieşirea din zona de confort. Şi cred că ăsta este, de fapt, modul în care acest neam a rezistat timpului, atîta amar de vreme. Să fim slugi, să fim obedienţi, să fim receptivi la cei puternici, pentru că în codru nu ne mai putem ascunde, aşa cum nici de luptă nu se mai pune problema. Şi într-un caz, şi în altul am avut grijă să ne sabotăm noi.

Acum, la zeci de ani distanţă, August Landmesser a intrat în istorie ca germanul care l-a sfidat pe Hitler. El a avut curajul de a protesta paşnic, de a nu fi de acord cu regimul, sau poate nu-i plăceau cei care-i vorbeau atunci de la tribună. Nu ştim ce a fost în mintea lui, dar ştim că iubea şi că s-a căsătorit cu o evreică şi a luptat pentru ea, pentru familia lui, pînă la sacrificiul suprem. Acum, în aceste vremuri, cine are curajul să se lupte paşnic cu un Sistem vîndut total, care nu mai reprezintă în nici un fel interesele României? Pentru că acum, dragi români, nu mai este vorba de corupţie, de furt, de politicieni necinstiţi, de justiţie dominată de incertitudini sau de Servicii puse pe căpătuială. Nu! Acum miza e ceva mai sus. De furat s-a tot furat, se fură şi se va fura. E clar că voi, cei care sînteţi încă în acest spaţiu, aţi devenit mult prea preocupaţi de traiul de zi cu zi pentru a vă mai gîndi că acum miza este însăşi existenţa naţiunii române, a acestui popor minunat pe alocuri, dar extrem de rău cu el însuşi în realitate. Ştacheta a fost ridicată la cel mai înalt nivel şi este evident că este foarte puţin pînă cînd o altă revoluţie de catifea va avea loc în Europa. Vom fi atît de dominaţi de frică, încît nu doar că vom aproba deschis desfăşurarea ei, dar vom fi uşuraţi că am scăpat de un stres care ne tot apasă de vreo 100 de ani.

Revenind la August Landmesser, Germania a avut poate mii ca el. Sînt curios, peste 70, 100 de ani, dacă România o să mai reziste în istorie, cine va fi considerat eroul acestor ani şi cine va arăta cu degetul spre cei care atunci vor fi în dizgraţie.

Tano

 

Fărîmiţarea neamului românesc

2018 – Umbra Zeului Marte întunecă cerul Europei (1)

in Polemici, controverse

Remember versus uitare

Panta rhei (totul curge) – concepţia dialectică a lui Heraclit asupra mişcării, ca schimbare perpetuă a universului – poate fi considerată actuală prin modificările (economice, sociale, politice, ecologice etc.), care guvernează lumea de azi . Rămîne să stabilim dacă această „curgere”, la ora actuală, este sau nu în beneficiul umanităţii. Dacă punem în balanţă dezvoltarea explozivă a descoperirilor ştiinţei şi tehnicii mondiale, putem nota cu plus evoluţia omenirii în univers. Numai că… numai că, dezvoltarea cu pricina s-a manifestat, cu prioritate, într-un domeniu care s-a dovedit a fi, înainte de apărător al vieţii şi liniştii pe pămînt, cea mai directă ameninţare la adresa propriei noastre vieţi, a acumulărilor materiale şi spirituale ale umanităţii – domeniul militar.

Într-adevăr, situîndu-se în prim–plan în exploatarea cuceririlor şi descoperirilor ştiinţei moderne, armata şi-a dezvoltat şi diversificat capabilităţile, maşinăria de război devenind o afacere bănoasă pentru marile trusturi industriale, ajungînd la cote alarmante. În lumea actuală, cursa înarmărilor, mascată sub paravanul pregătirii militare pentru apărarea teritoriului naţional, a devenit cumva patologică, atît prin alocarea unei părţi din PIB (în detrimentul sectoarelor sociale), cît şi prin ambiţia de a se ajunge la un înalt şi sofisticat nivel de fabricare a unor mijloace de distrugere a vieţii pe pămînt şi a valorilor create de-a lungul secolelor de generaţiile anterioare. Căci, ce sînt aceste maşini înfiorătoare, aceste arme cu laser, aceste blindate din cel mai bun oţel, aceste avioane invizibile, aceste rachete multifuncţionale, aceste bastimente care întunecă orizontul cînd îşi fac apariţia pe întinderea mărilor şi oceanelor, şi ce înseamnă tot acest program de exerciţii complexe, aplicaţii militare de anvergură, în mai toate zonele globului pămîntesc, decît distrugerea, cu premeditare, a umanităţii?

Desigur, nici un guvern antrenat în această cursă a morţii, şi nici un decident implicat în strategia acestor măsuri înşelătoare, nu vor recunoaşte eroarea pe care o săvîrşesc – culmea – în numele salvgardării acestei umanităţi! Acest material de analiză îşi propune să documenteze tocmai acest adevăr ascuns, adevăr ce poate deschide o cutie a Pandorei, cu urmări tragice şi incalculabile…

Avînd ca pretext subtitlul de mai sus, în contextul nebun, de pregătire a armatelor (naţionale şi multinaţionale) pentru război: Cu cine? Cînd? De ce? – noi, oamenii de rînd, cei care, fără să ne întrebe cineva, contribuim, prin sistemul de impozite şi dări, la întreţinerea şi dezvoltarea maşinii de război, ucigătoare, ne putem întreba: Cum de-am uitat? Cum de-am uitat de 1 septembrie 1939; de 22 iunie 1941; de Cotul Donului; de Oarba de Mureş; de Pearl Harbor; de Lidice; de Hiroşima etc., etc. Ce fel de ceaţă ne-a întunecat memoria, aproape ştergînd-o din bagajul nostru interuman?

Numai în Europa, în ultimii 300 de ani, au avut loc peste 160 de războaie, dintre care două războaie mondiale în timpul unei singure generaţii. Amintind despre ultima conflagraţie mondială, cifrele sînt edificatoare pentru cît a plătit omenirea pe capriciile unor conducători mult prea zeloşi, dar şi datorită manipulării şi jocului politic în care au fost tîrîte popoarele. Iată, spre aducere aminte, bilanţul tragic al Celui De-al Doilea Război Mondial:

* au fost angrenate 61 de state, însumînd o popula?ie de 1,7 miliarde de oameni, adică pestetrei sferturi din omenire; * operaţiile militare s-au desfăşurat pe teritoriile a 40 de state din Europa, Asia şi Africa, totalizînd o suprafaţă de 22.000.000 km pătraţi (dintre toate continentele, Europa a fost cea mai afectată de război, aici s-au dat cele mai mari bătălii, cu distrugerile cele mai vaste şi cu profunde repercusiuni);

* numărul total al celor mobilizaţi în forţele armate a fost de 110.000.000 de oameni, mai mult cu 40.000.000 decît în Primul Război Mondial; * numai şase ţări beligerante au fabricat, în cei şase ani de război, aproape 653.000 de avioane, 287.000 de tancuri, 1.041.000 de tunuri;

* pierderile umane – 50-60 de milioane de oameni – mai mult de jumătate dintre victime au făct parte din populaţia civilă, dintre care numeroşi copii şi femei…

După unii analişti militari, nici pînă astăzi nu se cunoaşte numărul exact al victimelor din anii războiului. Execuţiile în masă, dispariţii de comunităţi întregi, marile mutaţii de populaţii ce au avut loc în acei ani fac incertă estimarea numărului victimelor, într-o ţară sau alta. Exodul populaţiei civile din faţa tăvălugului armatelor hitleriste, coroborat cu numărul mare de germani transferaţi în teritoriile cucerite, pentru a le coloniza, precum şi cu cel al prizonierilor, deportaţilor şi exilaţilor, a găsit, la încheierea războiului, în anul 1945, 20.000.000 de persoane, a căror repatriere ridica probleme deosebite.

(va urma)

Geo Ciolcan

Fărîmiţarea neamului românesc

in Polemici, controverse

Naţionalismul românesc îşi ia avînt, se pare, prin apariţia unui partid naţionalist, patriotic, ce are la baza un Ninel şi o salbă de foşti generali. Asta mă duce cu gîndul la faptul că totuşi zona naţionalistă a eşichierului politic românesc începe, din ce în ce mai mult, să migreze spre dreapta, acolo unde a fost întotdeauna – chiar dacă declarativ se merge pe centru – şi să lase stînga din ce în ce mai singură, dar şi mai sigură pe propriul ei electorat. Spun „spre dreapta”, pentru că în România dreapta înseamnă fărîmiţare, disipare, incoerenţă, interes şi lipsă de realism, în timp ce stînga, aşa stîngace cum este ea, rămîne strîns unită în jurul celor două crezuri: furtul şi slugărnicia. Prin intrarea Neamului Românesc pe piaţa partidelor, se creează, aşadar, premisele unui alt eşec în alegerile viitoare pentru tot ce înseamnă partide naţionaliste, bazinul electoral fiind iar derutat, aşa cum s-a întîmplat în decembrie 2016.

Din 2008 începînd, locul pe care PRM l-a ocupat încă din primele zile ale democraţiei româneşti a început să fie bătut cu talpa, dar şi cu minciuna, de diverse formaţiuni, autodeclarate ca fiind naţionaliste, conduse de diverse personaje deşănţate din zonele dreapta şi stînga, dovadă clară că în laboratoarele de analiză şi dezinformare a partidelor care conduc România de 27 de ani s-au pus mari speranţe în bazinul electoral naţionalist, în acei 15% constanţi, care pot decide victoria detaşată în alegeri. Profitînd de conul de umbră în care PRM a intrat după dispariţia lui Corneliu Vadim Tudor, fanarioţii au decis să preia ei mesajul naţionalist, să aducă la ascultare rebelii care încă mai cred în forţa naţiunii române, şi au pus-o de o şarada la care, din păcate, au aplicat o sumă de oportunişti, dar şi de naivi, totodată. Acum, după eşecurile celor două partide aşa-zis naţionaliste, care au avut ca principal scop împiedicarea PRM să intre în Parlament, a venit un alt partid, al cărui rol, la o primă vedere, este dificil de desluşit. Probabil că atunci cînd s-a decis înfiinţarea acestui partid, cei cu stelele aflate în rezervă sau în retragere şi-au pus speranţele în fostele cadre ale armatei, în rezervişti, dar şi în cadrele active, un suport care e posibil să ajungă la 1% la viitoarele alegeri, dacă nu chiar 1,5%. Mesajul ăsta cum că „rezerviştii vor fi cu noi” îmi sună destul de cunoscut. Cu ani în urmă, am tot asistat la diverse forme de coagulare şi mobilizare a acestei zone electorale, doar că niciodată nu a fost încununată de succes. Şi asta pentru că cei care cred că Sindicatul fostelor cadre militare are cu adevărat putere în România nu înţeleg că realitatea este cu totul şi cu totul alta. Indiferent de cît de patrioţi sînt cei care au înfiinţat Neamul Românesc, în realitate au pus bazele unui alt instrument de fărîmiţare a zonei naţionaliste, a acestui bazin electoral. Acesta reprezintă o piedică reală în calea accederii în Parlament a unui partid naţionalist autentic. Şi cel mai trist în această poveste este că acest lucru se întîmplă după ce, de bine, de rău, PRM este pe cale să revină în cărţile de istorie şi, totodată, în Parlamentul României, sau cel European, prin forţa de care dă dovadă în această perioadă, atît în interior, cît şi în sondajele de opinie independente.

La ce foloseşte, de fapt, Neamul Românesc? Care este de fapt aportul lui real la punerea la adăpost a naţiunii, a luptei pentru aducerea României într-o zonă de prosperitate extinsă, dar fără a impune o gîndire rigidă de militari? În calitate de civil, indiferent de cît de jalnice sînt personajele care conduc România, tot nu mi-aş lăsa viaţa în mîinile unor foşti generali, indiferent de cît de iubitori de neam şi patrioţi sînt ei. Nu cred că o potenţială dictatură militară este bună pentru România, aşa cum nu cred că sînt buni nici cei care se perindă alternativ pe la putere în ultimii 27 de ani.

Naţionalismul românesc, patriotismul, nu trebuie îmbrăcat în uniformă şi nici înstelat nu este nevoie să fie. Şansa celor care încă mai iubesc România, şansa acestei naţiuni este coagularea tuturor sub acelaşi steag, aducerea tuturor la o singură masă şi la un singur set de valori, care chiar dacă nu coincid 100%, poate să însemne, de fapt, readucerea în zona decizională a celor care încă mai au puterea de a spera într-un viitor prosper al României. Ce gîndesc oare de fapt acei foşti generali care au pus bazele acestui partid? Că vor intra ei singuri în Parlament avînd suportul tuturor cadrelor militare active şi mai puţin active din Armată? Asta este „apa” cu care se îmbată ei? Nu! Din păcate, adevărul este altul, ei speră ca în 2019 şi 2020, la remorca unui partid FANAR, cu mustaţă sau fără, să intre şi ei în Parlament, ca umplutură, pentru că o pensie în plus nu le strică, şi va mai fărîmiţa încă o dată bazinul electoral naţionalist pentru ca toţi cei care fură România de zeci de ani, să poată fura în continuare, fără să le fie teamă.

Tano

 

Direct în istorie

 

Direct în istorie

in Polemici, controverse

Mai devreme sau mai tîrziu, dar întodeauna, istoria îi anexează în paginile sale pe cei care, cu adevărat, au realizat lucruri bune pentru cei mulţi, pentru popor, chiar dacă, pentru a ajunge acolo, s-au dovedit chiar experţi în arta războiului. Memoria poporului este setată şi pe durată nedeterminată, iar dacă cei puternici refuză trecerea în scripte a celor care au făcut bine, legendele iau locul cărţilor. Poporul nu iartă, aşa cum nici nu uită.

Acum sîntem contemporani cu tehnologia, dar şi cu trădarea celor care ne conduc. Fanarioţii s-au reîntors pe aceste meleaguri şi vor rămîne probabil pînă cînd o altă revoluţie îi va da jos. Poate un Tudor va descăleca iar pe aceste plaiuri pentru a pune capăt furtului şi trădării, sau poate un Bălcescu va repune iar ţara pe un alt făgaş. Dar pînă acolo, însă, istoria este încă prezentă, se face acum, chiar dacă poporul se bucură de o falsă libertate, la adăpostul colorat al capitalismului colonial.

Istoria, aşa cum spuneam, indiferent de cine o scrie, mai devreme sau mai tîrziu, va aduce adevărul în minţile celor care îl vor accepta. În prezent, prin aportul cozilor de topor care au condus şi conduc destinele acestei ţări, istoria a devenit un fel de Cenuşăreasă, lăsată în urmă în mod deliberat, tocmai pentru a şterge din memoria următoarelor generaţii cine sîntem şi ce căutam pe aceste meleaguri. Ca o măsură de salvare a ceea ce dorim să ştim despre noi, oameni cu responsabilităţi şi titluri academice încearcă să pună la adăpost de tirania proştilor conştiinţa poporului, în speranţa că va veni o zi în care toţi cei care doresc, să aibă acces la ceea ce numim istoria modernă şi contemporană a României, istorie care începe la 1821 şi încă se desfăşoară sub ochii noştri. Undeva, în încăperile Academiei Române, se află la adăpost manuscrise şi publicaţii pe cît de vechi, pe atît de preţioase. Acolo se află varianta brută a istoriei noastre oarecum recente, acolo se află manuscrisele lui Mihai Eminescu, dar şi transmisiunile în direct ale unor agenţii de presă ale evenimentelor din 1877. Acolo există realitatea noastră, ca popor, din ultimii două sute de ani.

Acum ceva timp, să tot fie prin 2010, într-un exces de idealism, împreună cu cîţiva din oamenii de bine ai Academiei Române, am încercat să punem pe picioare un proiect virtual care avea la bază digitalizarea tuturor materialelor existente în biblioteca Academiei, începînd de la cele mai vechi şi venind încoace, spre cele două războaie şi spre comunismul de după. Am cooptat în acest proiect companii mari de IT, care doreau să se implice în mod activ, precum şi o bibliotecă din Vest, care avea în derulare acelaşi proiect. Costurile erau estimate, atunci, la 6 – 8 milioane de euro, iar proiectul, în varianta de la acea vreme, se derula pe o perioadă de 15 ani, rămînînd însă activ pentru updatarea zilnică a arhivei. Aveam, cum am spus, sprijinul a două companii de IT, cele mai mari din lume la vremea aceea, care doreau să participe cu infrastructură şi consultanţă, în mod gratuit, precum şi promisiunea unui fost premier că va ajuta. Proiectul era gîndit sub forma unui ONG, în care erau membri toţi cei care participau în mod activ la acest proiect, gratuit şi fără pretenţii materiale. Obiectivul final al acestui ONG era să se salveze, în primul rînd, toată biblioteca Academiei Române, pornind de la publicaţiile zilnice şi săptămînale şi sfîrşind cu volumele de valoare şi manuscrisele celor pe care, an de an, îi sărbătorim. Totul se desfăşura într-un ritm constant şi constructiv, existau o organigramă, un buget, se punea baza unui proiect naţional de amploare, în care doream să includem şi Biblioteca Universitară, şi acolo existînd un bogat zăcămînt cultural. Nefiind implicaţi politicienii, totul începea să prindă contur.

Conform proiectului, pe măsură ce materialele erau scanate şi incluse într-un sistem performant de căutare, să fie expuse publicului într-un format gratuit, astfel încît, oricine dorea să afle ce s-a întîmplat sau ce s-a scris în presa vremii despre un anumit subiect, să introducă cîteva cuvinte-cheie de căutare şi sistemul îi afişa copiile scanate ale articolelor apărute atunci pe acest subiect. Gîndisem proiectul şi ca o formă de finanţare pentru Academia Română, ca, la un anumit număr de solicitări, ceva mai aprofundate, să existe şi o taxă modică prin care, la un număr mare de accesări, să se asigure Academiei un buget constant. Era, însă, unanim stabilit ca accesările din centrele de învăţămînt, universitar sau nu, să fie gratuite şi nelimitate. Accesul la istoria brută, reală, a ţării, în special a celor care sînt pe băncile şcolii, trebuia să fie gratuit. Totul a fost bine, totul prindea contur, totul era frumos pînă cînd a fost nevoie să obţinem acordul final de la preşedintele Academiei. Acolo totul s-a blocat. Şi blocat a rămas. De ce? Pentru ce? Nu am primit niciodată un răspuns clar, scris, care să justifice oprirea acestui proiect. Ştiu însă că la o discuţie cu unul dintre vicepreşedinţii Academiei Române, discuţie purtată la biroul său de nemuritor, mi-a fost promis tot sprijinul, că ideea este excelentă, că totul este în sfîrşit aşa cum este firesc să fie. Apoi, tăcere. Au trecut ani de atunci şi nimic nu s-a întîmplat, cel puţin ceva care să fie expus publicului.

De curînd, însă, acesta fiind şi motivul pentru care am decis să povestesc această întîmplare, m-am întîlnit cu cineva care era atunci, în 2010, alături de mine în acel proiect. Mi-a spus că motivul pentru care proiectul a fost blocat este cauzat de interese destul de meschine ale unor genii din Academie sau scriitori ce atîrnă la gardul acestei instituţii, care doresc ca doar ei să aibă acces la acele informaţii, tocmai pentru că scriu despre subiecte la care românii nu au încă acces facil, şi pentru a face ceva bani din asta. Pînă la urmă, ca să-l citez pe interlocutorul meu, totul se reduce la bani. Memoria poporului trebuie să mai aştepte, sau cei care doresc să o salveze trebuie să plătească şpaga aferentă celor care au semnătura în stilou. Sau poate nu.

Tano

 

Trădarea celor fără chip

Trădarea celor fără chip

in Polemici, controverse

Revoluţia nu a fost făcută de ei, aşa cum nici crimele din timpul evenimentelor din decembrie 1989 nu au fost făcute de ei. Ei doar au trădat, au fost pasivi în ceea ce ştiau că va urma a fi o relaţie profitabilă, atît. Au trădat comunismul la acel moment, l-au trădat pe Ceaşescu şi cam atît. Nu şi pe cei care erau acolo, în linia 1,5 şi 2 a partidului comunist. Teoretic, şi la acel moment chiar aşa părea, ei au făcut un bine. Apoi s-au pus pe căpătuială. Şi cînd au ajuns la concluzia că sînt destul de bogaţi, au mai trădat o dată.

Pentru oricine ştie evoluţia României în ultimii 30 de ani, începînd de prin 1988, este evident că cel mai important serviciu de informaţii al ţării, indiferent ce titulatură a avut şi are, a trădat. A supravieţuit prin trădare, el ca structură şi compoziţie, el ca element de siguranţă al membrilor săi, că nu mai putem spune termenul „naţională”. Spun „el ca Serviciu”, pentru că dacă e să comparăm ce scrie în Legea Siguranţei Naţionale, cu legea de funcţionare şi cu realitatea din teren, este evident pentru oricine că cineva din această ecuaţie nu şi-a făcut datoria. Distrugerea pe de-a-ntregul a unei industrii, eradicarea în totalitate a celui mai banal simţămînt românesc, extirparea unei mari părţi din populaţia României, prin alungarea a peste 4 milioane de români peste hotare de sărăcia lucie în care trăiau, sunt rodul unei pasivităţi agresive a unor elemente de siguranţă naţională, coroborat cu lăsarea la dispoziţia unor politicieni de moralitate îndoielnică a României. Este imposibil, realmente imposibil, dacă nu cumva total ineficient, ca gradele mari din SISTEM să nu cunoască, să nu ştie, să nu aibă la îndemînă tot ce înseamnă activitatea celor care au condus România. Este foarte puţin probabil ca toţi cei care au condus şi conduc SRI, dar nu numai ei, să nu cunoască în amănunt unde politicienii îşi ascund banii furaţi, cum au procedat şi cum au încercat să se ascundă de ochii lumii, că de justiţie ştim cum au făcut-o.

Lăsînd la o parte fumigenele dezinformării care acoperă minţile românilor zi de zi, la o privire atentă a ce au însemnat pentru noi, românii, ultimii 27 de ani, observăm doar ruină. Chiar dacă în umbra Palatului Parlamentului există bunăstare, la cîţiva kilometri şi mult dincolo de ea sărăcia îşi vede de treabă, dislocînd cu putere minţile celor atinşi de ea, alături de morala îndoielnică în care toţi cei nedreptăţiţi se zbat pentru supravieţuire. Cum am ajuns aici şi cum putem să ne ridicăm pentru a vedea dincolo de orizont, dincolo de generaţia noastră? Sîntem o colonie a celor puternici, aşa cum am fost multe sute de ani, şi acest lucru s-a desfăşurat sub atenta observaţie a celor fără chip, dar care, la un moment dat, au avut în mîini destinul naţiunii. Pe măsură ce dispar în morminte cei care au trădat în ’89, cei care rămân îşi doresc să afle adevărul despre ce a fost şi care a fost motivul pentru care am ajuns aici, fără să conştientizeze nici măcar o clipă că adevărul este chiar sub nasul lor, la îndemînă, doar că este atît de trist, că nu-l recunosc şi nu-l vor accepta niciodată ca un fapt, alegînd întotdeauna o minciună care oferă confort minţilor tot mai odihnite ale societăţii.

Trădarea a fost, este şi probabil are să fie una din temele de bază ale naţiunii române. Am trădat noi, ca naţiune, am fost trădaţi noi, ca popor. Dar cel mai important este că am ajuns să ne trădam noi pe noi, doar pentru că rămînem agăţaţi de speranţa că totul se va rezolva de la sine, că numai noi, românii, avem dreptate, în timp ce alţii se înşală. Proiecţia hîdă a celor care apar la TV şi mint cu neruşinare că încă sîntem un stat naţional, independent, este aplaudată la scenă deschisă de o naţiune orbită de propria mîndrie, fără a pune la îndoială nici măcar o secundă că, de fapt, cei care ne vorbesc amabil şi fals nu sînt decît uneltele trădării celor fără chip.

Tano

 

Odă sărăciei

 

 

România trebuie condusă de români adevăraţi

in Polemici, controverse/Război corupției

Motto: „Explicaţia comportamentului nefiresc al ungurilor, care se ceartă cu toată lumea din jurul lor, este aceasta: ei se poartă ca nişte indivizi care au venit tîrziu la masa comunităţii Europene, în pragul secolului X, cînd toate locurile erau ocupate de alţii, aşa că încearcă în premanenţă să disloce“. (Corneliu Vadim Tudor)

Sîntem, majoritatea locuitorilor din România, sideraţi şi enervaţi de declaraţiile liderilor acelor aşa-zise „partide ungureşti“ din patria noastră. Obrăznicia acestor indivizi vine din proasta înţelegere a toleranţei noastre (toleranţă apreciată de Europa!) ca popor creştin şi nu barbar. Regretatul Tribun Corneliu Vadim Tudor scria în celebra sa carte „AFORISME“ (apărută la Editura Fundaţiei România Mare în 2002), următoarele: „A băga o grupare şovină ca UDMR-ul la guvernarea României echivalează cu promovarea lui Rîmaru ca director la o şcoală de fete“.

Aşa este! Iată, liderii minorităţii maghiare (unguri şi secui) cer cu obrăznicie şi cu tupeu fără seamăn tot felul de autonomii şi mai ales AUTONOMIE TERITORIALĂ! Cred că a sosit momentul ca aceşti indivizi să fie traşi la răspundere penală. Prin ceea ce au semnat la Cluj-Napoca, aceste cozi de topor ale Budapestei şi Moscovei arată clar încălcarea CONSITUŢIEI ROMÂNIEI (a se vedea Art 1, 2, 3, 5 şi 8 aliniatul 2).

Devine tot mai clar că România trebuie condusă de români adevăraţi şi patrioţi, iar pe tema aceasta nu mai avem ce negocia! Cum e posibil ca parlamentari ai României (plătiţi din banul public!) să aibă atitudini făţişe antiromâneşti? Este timpul ca AUTORITĂŢILE STATULUI să acţioneze în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar aceşti indivizi să fie aduşi în faţa justiţiei imediat!

Sîntem în ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI de la 1918, an ancestral pentru NAŢIUNEA ROMÂNĂ, şi se cuvine să nu permitem nimănui să întineze în nici un fel această sărbătoare a tuturor românilor. Să arătăm acestor impertinenţi impostori şi mai cu seamă duşmani ai ţării că noi, românii, sîntem oameni buni, deştepţi, toleranţi, curajoşi şi nobili, fapt care ne pune în valoare naţionalismul românesc ca pe ceva sfînt.

De aceea solicit şi prin acest articol ca toţi factorii de răspundere din România (civili şi militari) să stopeze imediat acţiunile iredentiste, şovine şi revizioniste ale acestor grupări „teroriste“ ce slujesc alte interese decît cele ale României.

Cu patriotism,

Ing. George Curţ, PRM Arad

Odă sărăciei

in Polemici, controverse

Majoritatea problemelor, dacă nu chiar toate, sînt generate de sărăcie. Fie ea materială sau, cel mai trist, spirituală. În urmă cu 27 de ani, România nu era deloc săracă, chiar dacă nu era nici perfectă. Fără a face apologia socialismului de tip dîmboviţean, care a fost la fel de originală şi de nocivă ca şi acest capitalism neaoş românesc, construit pe furt şi trădare, pot susţine că în 1989 România era foarte bogată. Spiritual eram cu mult peste alte ţări, nivelul învăţămîntului fiind cu mult peste ce vedem acum că se întîmplă. La nivel material, am fost o ţară foarte, foarte bogată, din moment ce am reuşit, noi ca stat, să intrăm în istorie ca fiind prima ţară din lume, din istoria antică, medievală, modernă şi contemporană, care şi-a achitat integral datoriile. Cu ceva sacrificii, este adevărat, pe care, începînd cu 1981, le-am simţit din plin. Comunismul prezentat în cărţi nu a ajuns pe aceste meleaguri. ªi cred că nici Capitalismul.

Mafia care a oferit România celor care au plătit mai mult nu reprezintă deloc ce ni se spune. Toţi cei care s-au perindat pe la conducerea acestei ţări, cu ceva excepţii, au făcut praf tot ce se putea şi au lăsat loc liber altora să îşi înfigă în piaţă aspiratoarele lor de bani, oferind la schimb promisiuni pentru proşti şi bani mulţi pentru trădători. Indiferent ce veţi spune, indiferent ce încă mai speraţi, adevărul este unul singur: au trădat, au furat, au distrus naţiunea română. ªi încă o mai distrug, astfel încît, pînă nu e luat tot, nimeni nu va avea linişte.

Sărăcia, cum am spus, este la baza toturor nenorocirilor. Prostia, hoţia, ignoranţa, pasivitatea, sînt laturi ale acestei sărăcii lucii în care naţiunea română, dar nu numai ea, se afundă încet şi sigur. Cu cît clădirile sînt mai înalte, cu atît cei de la periferia societăţii, săracii autentici, cu duhul şi fără speranţă, se afundă mai adînc în dispreţ faţă de societate şi tot ce înseamnă ea. Politicienii, fie că sînt de dreapta, fie de stînga, fie că e un Orban sau doar un Dragnea pripăşit prin Capitală, sînt atît de proşti, fără viziune, că nu încetează nici măcar o secundă să nu-i ajute pe cei năpăstuiţi să se afunde mai adînc în sărăcie, fără să realizeze cît de scump vor plăti aceste greşeli ei, ca indivizi, dar şi noi, ca naţiune. Sărăcia, aşa cum am ajuns să o cunoaştem, cea spirituală, care porneşte de la cel mai de sus nivel al ţării şi coboară pînă la cel mai ascuns cătun, este direct proporţională cu numărul de diplome emis de către Ministerul Educaţiei, iar efectele nefaste pe care le generează le cunoaştem deja şi se vor accentua foarte curînd, cînd indivizi acoperiţi de acte, dar fără pic de inteligenţă, decid soarta celor care au permis ca acest lucru să se întîmple, ca prostul să fie pus pe un scaun mult prea mare pentru mintea lui mică.

Sărăcia de care ne lovim în fiecare zi, nocivă pînă la cel mai înalt grad, nu este cea materială, NU! Pe zi ce trece sîntem mai săraci în curaj, sîntem mai săraci în a lua decizia potrivită pentru noi, ca naţiune. Sîntem mai săraci în a vedea că România a devenit un poligon de încercare a Serviciilor, a Corupţiei. Vedem cum ne ducem spre un drum din start închis şi ştim că nimic nu se mai poate face. Caracatiţa celor care s-au abonat la resursele acestei ţări este bine înfiptă în propriile interese, iar cei care vor să demaşte au constatat că nici măcar nu mai au unde să se plîngă. Nimic nu a rămas neocupat, nimic nu a rămas curat. Nimeni nu are curaj să spună, totul este al lor.

În ultimul an au fost voci care au spus că există un Stat Paralel, care de fapt conduce România. Aşa şi este! Dar unde să mergi să te plîngi? Badea Cîrţan, acum multă vreme, a ajuns, probabil, la aceeaşi concluzie, în acele vremuri, şi a plecat să se plîngă la Viena. Noi unde să mergem, cînd tocmai cei la care am merge să ne spunem păsul sînt exact cei care distrug acum acest neam? Unde să depui o reclamaţie, cînd cel care o preia este tot un exponent al acestei încrengături de interese obscure, cînd putregaiul pleacă de peste hotare şi se opreşte la cei mai obscuri birocraţi?

Sîntem o naţiune terminată ca spirit, şi e posibil curînd să fim terminaţi şi ca stat. Poate că la alegerile din 2019, cele prezidenţiale, cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte, ca o recunoaştere a faptului că oricum el conduce, este un ambasador al unei ţări prietene (?!). Aşa am fi împăcaţi, furtul şi bătaia de joc vor continua, dar măcar ştim că nu sîntem luaţi de proşti.

Tano

Zombie

 

Zombie

in Polemici, controverse

Prima dată am luat contact cu genul ăsta de film prin 1987, în apartamentul unui coleg de liceu, al cărui tată lucra undeva „pe afară” şi îşi permiteau un aparat video. Era un film de groază, al cărui nume era sugestiv: „Noaptea morţilor vii“. Pe atunci noţiunea de zombie nu fusese încă inventată, aşa că se numeau, simplu, morţi vii, şi aveau ca activitate principală mîncatul de creiere ale celor vii, evident. La vremea respectivă nu prea am înţeles eu substratul gusturilor culinare, dar cu timpul şi asistînd la involuţia societăţii spirituale, pe un avînt tehnologic desăvîrşit, am reuşit să înţeleg unde se ţintea, iar minţile luminate de atunci încercau să tragă un semnal de alarmă, şi anume că educaţia nu trebuie să fie pusă pe butuci, chiar dacă am ajuns ca maşinile să parcheze singure şi GPS-ul ne ajută să supravieţuim în jungla urbană.

De atunci, din 1987, lucrurile au evoluat, aşa cum am spus, acei morţi vii sînt zombie acum, şi nu se mai ridică din morminte, ci pur şi simplu se transformă în urma unui cataclism genetic, medical etc… diferă de la film la film modalitatea de transformare, aşa cum diferă şi modul în care această plagă este eradicată. În general, şi aici este partea bună, toţi cei care au devenit zombie mor şi cei care încă îşi mai folosesc creierul trăiesc. Asta este partea frumoasă a acestor filme, că cei care gîndesc merg mai departe, aşa cum cei care s-au transformat, mor într-un mod mai mult sau mai puţin violent. Cum spuneam, diferă de la caz la caz. Cam ăsta ar fi şi mesajul filmelor care încă mai vînd pe seama celor care îşi pierd capacitatea de a gîndi. Zombie înseamnă, pe scurt, o persoană care este moartă din toate punctele de vedere, avînd în schimb doar dorinţa de a se hrăni cu oamenii vii, capacităţi motrice adecvate şi dinţi puternici. Au şi capacitatea de a supravieţui unor atacuri, în general prin filme se recomandă să fie împuşcaţi de mai multe ori, în special în cap. În cap, acolo unde, teoretic, există aparatul gîndirii.

Avînd acest mod de a se exprima cultural, pentru că totuşi vorbim despre a VII-a artă, scenariştii, cei care fac banii de pe urma pandemiilor globale, au pus baza unor semnale de alarmă a ceea ce se întîmplă în lumea civilizată acum, ca urmare a progresului tehnologic. Cu cît Internetul şi televiziunea ne-au invadat, ne-au acaparat, ne-au subjugat, cu atît noi, cei civilizaţi, am devenit părţi componente ale unei lumi tehnologizate, şi mai puţin indivizi umani care existau pînă la revoluţia informaţională. Acum totul se desfăşoară automat, inteligenţa artificială pune pe zi ce trece stăpînire pe omul de tip nou, homo tehnologicus, lăsîndu-i acestuia din urmă doar mici devizii care au la bază binarul 0 şi 1. Nu mai acumulăm pentru noi, acum cultura noastră generală am depozitat-o pe internet, motoarele de căutare fiind baza cunostintelor pe care nu mai dorim sa le acumulam. Nu mai calculăm de unii singuri nici un amărît de radical, avem computere pentru asta. Nu mai căutăm pe hartă localităţi şi locuri noi, GPS-ul este cel care ne calculează rutele. Cărţile putrezesc în biblioteci închise, pentru că totul a devenit virtual.

Omul de timp nou, occidentalul, noi, mînuitorii de smartphone, ne transformăm încet, încet, în personajele din acele filme despre care vorbeam la început. Nu mai judecăm şi nu mai trecem nimic prin prisma propriului creier, dacă la TV s-a spus ceva, înseamnă că acela este adevărul absolut. Maşinile elimină şi acel minim spirit independent, şoferii devenind doar un ingredient tehnologic, materia cenuşie fiind din ce în ce mai puţin pusă la încercare. Omul nou, zombie ceva mai soft în acest stadiu, nu mai gîndeşte singur. Nu mai are capacitatea de a face acest lucru. El are la dispoziţie cel mai mare aparat de propagandă, informare, dezinformare, tîmpire, spălare a creierului care îi induce o stare de bine totuşi, că se crede puternic cu acel telefon conectat la Internet, şi faptul că a ajuns el, un nimeni pînă acum 10 ani, să îşi expună părerea tîmpită pe vreun site, îl face să se creadă, să simtă că este o piesă importantă în acest angrenaj tehnologic cu care cei care deţin controlul ne încorsetează pe zi ce trece. Sîntem toţi zombie, doar că încă nu ştim. Sîntem pe un derdeluş care se va sfîrşi într-o mare durere, dacă ne vom trezi, sau vom muri, aşa cum păţesc şi cei din filme, într-o mare ignoranţă şi fără nici o durere, pentru ca toţi cei care au construit acest gigant să fie liniştiţi şi să se bucure de vieţile lor reale pe mai departe. În urmă cu aproape o sută de ani, Chales Chaplin, în „Timpuri Noi“, avea o scenă de început extraordinar de bine gîndită. Acum, din păcate, lucrurile stau mult mai rău. Acolo era vorba, poate, despre nişte uzine. Acum este vorba despre continente întregi. Pe măsură ce tehnologia va avansa, pe măsură ce inteligenţa artificială pune stăpînire pe vieţile noastre, ce se va întîmpla? În maximum 20 de ani, roboţii vor fi printre noi. Deja ei preiau slujbele celor care au avut ghinionul să lucreze în zone de muncă repetitivă. Pe măsură ce se dezvoltă, numărul de locuri de muncă se va reduce din ce în ce mai mult pentru factorul uman. Şi asta nu este o poveste, nu este un film, este o realitate. Ce se va întîmpla atunci cu milioanele de oameni care rămîn pe drumuri, în condiţiile în care natalitatea merge înainte şi, ce este mai rău, educaţia este din ce în ce mai precară? Cum vor fi acele Timpuri Noi, ale acestui nou mileniu, în perspectiva restrîngerii într-un mod drastic a capacităţii intelectuale a omului, în dauna dezvoltării capacităţilor virtuale? Sînt întrebări la care doar timpul ne va răspunde. Cert este că drumul actual, generat de o tehnologie, ne conduce spre o răscruce, punct în care unii vor supravieţui, iar restul doar vor transpune în realitate filmele cu zombie.

Tano

 

Coridorul

Coridorul

in Polemici, controverse

Primele zile ale acestui an au fost marcate, pentru cei care încă nu au aflat, de o analiză a unui om căruia, la prima vedere, dar şi la următoarele, pare că îi pasă de România. Apărut în zona main stream, mă aşteptam la reacţii virile din partea multor factori de opinie din România, dar şi din partea cetăţenilor responsabili ai ţării. Politicieni chiar. Nimic, însă, nimic pînă acum cînd scriu aceste rînduri.

În acel material, domnul în cauză spune, cu subiect şi predicat, că România se va destrăma, că începînd cu luna ianuarie se va pune în practică proiectul Maidanul, care va continua cu proiectul Coridorul şi care va avea drept finalitate ruperea României în mai multe părţi. Evident că acest strigăt, acest material nu se va bucura de o acoperire mediatică pe măsură, dintr-un motiv foarte simplu. Pe de o parte, presa are altă treabă de făcut, pentru care este plătită, iar pe de altă parte, românul de rînd a devenit insensibil la orice problemă de ordin patriotic, naţional. Nu îi pasă ce are să fie, cîtă vreme la TV sînt acele emisiuni care îl ţin ocupat, cîtă vreme are ce mînca şi are căruciorul plin de hrană de calitate îndoielnică, găsită din belşug în supermarketuri, la preţuri accesibile. Prin urmare, nu vor exista reacţii violente, nu se va întîmpla nimic notabil. Putem, însă, să aşteptăm liniştiţi în faţa TV ce are să fie la final de ianuarie, început de februarie, ca să fim martorii istoriei. Acum 100 de ani, după mai bine de secole de năzuinţă, românii au ajuns toţi între aceleaşi graniţe. Acum, la 100 de ani distanţă, aşteptăm cu interes să vedem dacă ceea ce a spus Ion Brătianu are să fie respectat.

În ceea ce mă priveşte, îmi asum riscul să cred că are să fie ceva acţiune în 2018 pe marginea acestui subiect. Maidan am avut anul trecut. Doar că nu au murit oameni. Maidan o să avem şi în acest an, doar că înţeleg că vor fi ucişi oameni. Ungaria, la acest moment, are o poziţie foarte bună din punct de vedere geopolitic. Are un lobby bun în SUA, este clar, are trecere la Moscova. Faptul că nu este iubită la Bruxelles nu are importanţă, jucătorii mari ai lumii sînt SUA şi Rusia, în nici un caz birocraţii ăia care ard gazul de pomană prin Belgia şi Franţa. Noi, însă, românii, nu avem deloc o poziţie bună în SUA, alta decît de slugi, iar cu Rusia sîntem praf. Cu China am avut grijă să ne stricăm relaţiile, iar Europa, cum am spus, este frecţie la piciorul de lemn. Cine ar putea să vină în sprijinul naţiunii române, să nu se rupă, dacă Maidanul şi Coridorul se vor aplica? Nimeni din afară, nimeni din interior. Marii patrioţi nu mai sînt printre noi, ei fiind poate ucişi în primul rînd de indiferenţa românilor la războiul care se duce contra lor de 28 de ani. Cine să ne ajute? Poate Bunul Dumnezeu, dar la cît de mult L-am ignorat în ultimii ani, nu ştim în ce măsură ne va ajuta.

Acum vedem de ce nu se fac autostrăzi care să lege regiunile României. Acum vedem de ce nu există o anchetă oficială cu privire la declaraţia unui şef SRI, că fost nu va fi niciodată, care a ameninţat un premier că, dacă leagă Braşovul de Bucureşti, îl va aresta. Acum vedem de ce nimeni nu anchetează ce spun cei care susţin că există Statul Paralel, mai ales că acesta chiar există şi… funcţionează imbatabil la adăpostul corupţilor şi al ignoranţei românilor. Acum vedem, pentru cine are minte şi ochi să vadă, că România este praf la toate capitolele – stat, administraţie, politică, în plan militar, poliţienesc etc.

Sîntem o naţiune amorfă, ţinută laolaltă de interesele financiare ale unora. Deocamdată.

Tano

 

Averea unui rege fără de ţară

Averea unui rege fără de ţară

in Polemici, controverse

Pe 5 decembrie, oficial de data aceasta, a plecat dintre noi Mihai de România, sau Mihai I, sau Regele, sau Majestatea Sa, socrul lui Duda, tatăl Margaretei, bunicul lui Nicolae. În ultimii ani, ne-am tot întîlnit cu aceste nume, după 1990 cu precădere. Citesc acum, la moartea Regelui Mihai, că are o avere de peste 60 de milioane de euro. Imensă, ce mai încolo şi încoace. Cu toate acestea, însă, Republica România oferă sau doreşte (?) să ofere Casei Regale o sumă destul de importantă pe an, în condiţiile în care, totuşi, nu sîntem şi, sper eu, nici nu vom ajunge monarhie, sub conducerea lui Duda Voievod, ca prinţ consort, sau a Margaretei, fiica cea mai prinţesă a Regelui Mihai. Şi cînd citesc despre averea lui Mihai I, nu pot să nu mă gîndesc la cîteva momente importante din istoria regalităţii în România, în special la venirea pe plaiurile dîmboviţene a familiei Hohenzollern.

Regalitatea a început la 29 aprilie 1866 şi a ajuns în România pe traseul Bonn – Mainz – Darmstadt – Freiburg – Zürich – St. Gallen – München – Viena – Budapesta. În ţară a intrat pe la Baziaş şi şi-a continuat drumul prin Orşova şi Turnu Severin, pînă la Bucureşti.

Carol I şi-a luat o identitate falsă, pentru a nu fi recunoscut – Karl Hettingen, care călătorea la Odesa, cu afaceri. Carol a ales să îşi schimbe identitatea întrucît călătoria prin Austro-Ungaria a avut un risc ridicat, iar declaraţia de război împotriva Prusiei putea fi formulată în orice moment. În plus, Carol putea să ajungă prizonier.

Solemnităţile primirii au început la Băneasa, după ce prinţul Carol I, trecînd prin ţară, fusese aclamat de mulţimi în toate oraşele mari. După primirea de la Băneasa, acolo unde l-au întîmpinat pe viitorul Rege 30.000 de oameni, Carol I, alături de generalul Golescu şi de Ion Ghica, a pornit spre oraş, într-o trăsură care era trasă de şase cai.

Convoiul princiar a ajuns la Mogoşoaia, acolo unde pavajul străzilor era îngrozitor, iar casele erau de o modestie absolută, dar erau gătite pentru această zi de sărbătoare. La un moment dat, în dreptul uneia dintre casele pe lîngă care se îndrepta convoiul se afla o gardă de onoare. Dialogul dintre Golescu şi Prinţul Carol a fost memorabil. A fost primul contact adevărat al lui Carol cu noua lui ţară, pe care avea să o reformeze din temelii în cei aproape 50 de ani de domnie.

Prinţul Carol: „Ce este în această casă?“

Generalul Golescu: „Este palatul…“

Prinţul Carol: „Palatul?“

După această întrebare, Golescu nu a mai avut curaj să răspundă şi doar a arătat cu degetul spre o casă cu un etaj, modestă, care a fost reşedinţa domnitorului Cuza şi ale cărei ferestre dădeau spre o piaţetă murdară, în care porcii se jucau în noroi. Prinţul a rămas înmărmurit şi nu a mai scos un cuvînt. După cum se arăta în primul volum al Memoriilor lui Carol I, „palatul a fost la început o casă particulară a familiei Golescu şi, după ce a servit, pe rînd, ca şcoală militară, cazarmă, spital şi comandament, a fost transformată în reşedinţă princiară”. Camerele erau de proporţii plăcute şi au fost aranjate cu mobilă cumpărată de la Paris. Von Mayenfisch şi von Werner, însoţitorii lui Carol, au luat în primire camerele din sud, acolo unde locuise Cuza şi unde fusese arestat în noaptea de 11 februarie 1866, atunci cînd a fost silit să abdice.

Pe 10 mai, la biserică, la ora 8,00, întreaga Europă lua la cunoştinţă numirea Prinţului Carol I în fruntea Principatelor. Acesta a fost începutul domniei lui Carol.

Acum, la 151 de ani distanţă, nepotul lui, Mihai, s-a alăturat familei regale, care îl aştepta la Mînăstirea Curtea de Argeş, lăsînd în urmă o avere de 60 de milioane de euro urmaşilor săi şi o cheltuială în plus neamului pe care nu a reuşit să-l păstorească aşa cum, probabil, aş fi dorit. Lasă în urma sa multe necunoscute, întrebări fără răspuns şi un mare semn de întrebare legat de viitorul Casei Regale, mai ales că nimeni dintre cei care îl moştenesc nu are anvergura unui rege. Sau regină, după caz.

Regele Mihai I de România nu a lăsat în urma sa acel manual al istoriei pe care mulţi îl aşteptau, ci doar o familie numeroasă, pusă mai mult pe căpătuială decît pe a ajuta cu adevărat neamul românesc, căruia încă, cred eu, îi datorează foarte mult respect şi poate şi ceva bani.

Tano

 

Trezeşte-te, române!

Vladimir Plahotniuc – stăpînul Moldovei (1)

in Polemici, controverse

Aproape necunoscut în România, omul care din cînd în cînd face breaking news-uri despre omoruri în Federaţia Rusă este stăpînul absolut al ţării de la Est de Prut. Pe străzile din Chişinău, de la oameni simpli la oameni politici, toţi se feresc şi să-i pronunţe numele de teamă că ar avea repercusiuni.

Vladimir Plahotniuc controlează autoritar toată viaţa Moldovei. De la justiţie la sănătate, de la armată la sectorul financiar-bancar, Plahotniuc este în toate. Are multiplă cetăţenie, moldovenească şi a Federaţiei Ruse, şi, printr-un artificiu legislativ, deţine un paşaport românesc sub numele de Vladimir Ulinici.

S-a născut pe 1 ianuarie 1966, a făcut şcoala primară în satul Grozeşti, raionul Nisporeni. În anul 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, cu diplomă de inginer, iar în 2002 a obţinut titlul de master în business şi administrare la aceeaşi universitate. Despre perioada anilor ’90, Plahotniuc refuză să povestească cu ce s-a ocupat. Devine persoană publică în anul 2001, cînd, în mod bizar, este numit de Dan Ion Popescu director la Petrom Moldova SA, parte a grupului Petrom România, iar de aici se naşte suspiciunea că ar fi agent al SIE. În această perioadă, în care oligarhul s-a ocupat de afacerea Petrom Moldova, toate afacerile i-au mers foarte bine, iar asta în Moldova este pusă pe seama bunei relaţii pe care a avut-o cu fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, comuniştii fiind debarcaţi de la putere pe 7 aprilie 2009.

În anul 2010 devine parlamentar al Partidului Democrat din Moldova şi ocupă în cîteva rînduri funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice. La sfîrşitul lunii octombrie 2013 renunţă la mandatul de deputat, declarînd că vrea să se ocupe mai mult de partid. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a cîştigat un nou mandat de parlamentar, la care renunţă în iulie 2015, imediat după votarea guvernului Streleţ; oligarhul, controlînd justiţia din Moldova, nu dorea să se asocieze cu scandalul furtului miliardului, ce avea să izbucnească lunile următoare. În ianuarie 2016, pe fondul izbucnirii scandalului „furtul miliardului“, ce a adus la arestarea fostului prim-ministru Vlad Filat şi la demisia premierului PLDM-ist Valeriu Streleţ, Biroul Politic al Partidului Democrat a înaintat propunerea de prim-ministru Vlad Plahotniuc preşedintelui Republicii Moldova de la acea dată, Nicolae Timofti. Doar reacţia promptă a zecilor de mii de oameni din stradă a făcut ca mogulul Plahotniuc să nu fie şi în ziua de astăzi premierul Moldovei. Actualmente, Plahotniuc este preşedintele Partidului Democrat şi, începînd cu această vară, vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste.

Vrea să schimbe legea

În primăvara aceasta, controversatul om politic Plahotniuc a anunţat că intenţionează să schimbe legea electorală din Moldova prin introducerea votului uninominal. Ignorînd avertismentele internaţionale şi nesocotind Raportul Comisiei de la Veneţia, oligarhul a reuşit să treacă prin parlament această nouă lege electorală, care presupune ca jumătate din parlamentul moldovean (51 de mandate) să fie atribuite prin vot uninominal într-un singur tur, cum se aleg primarii la noi, iar cealaltă jumătate de parlament urmează a fi desemnată prin vot pe listă. Această modificare a Codului electoral a fost susţinută de socialiştii lui Igor Dodon şi de popularii lui Iurie Leancă.

Afaceristul Plahotniuc a ştiut foarte bine să pună mîna pe toate instituţiile de presă din România care şi-au deschis ediţii de Moldova. Că vorbim despre Realitatea, „Adevărul“ sau „Evenimentul Zilei“, toate au ajuns în ţarcul lui şi, în momentele importante, acestea i-au slujit cauza. În felul acesta, marii cunoscători ai problemei basarabene din presa românească, unii dintre ei care au fost şi sînt consilieri prezidenţiali, au fost plătiţi în mod direct sau indirect de Plahotniuc.

Profesorul Iulian Chifu, prin „Evenimentul Zilei“ şi, mai nou, prin Deschide.md, este cel mai mare propagandist al lui Plahotniuc şi, din păcate pentru Moldova, asta împiedică autorităţile de la Bucureşti să conştientizeze realităţile politice din Moldova. Şi ca să înţelegem cît de puternic a pătruns oligarhul Plahotniuc în structurile de securitate de la Bucureşti, trebuie să privim spre toamna trecută, cînd, printr-o manevră extrem de abilă, Plahotniuc a reuşit să o bage pe Laura Codruţa Kövesi în jocul electoral, transformînd-o astfel pe şefa DNA în vehicul de imagine pentru Igor Dodon. În săptămîna dinaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Moldova, şefa DNA, împreună cu ministrul Justiţiei Raluca Prună, au fost la Chişinău, unde au oferit consultanţă în combaterea corupţiei procurorilor moldoveni controlaţi de Plahotniuc. În acea săptămînă toate televiziunile lui Plahotniuc şi ale socialiştilor au transmis imagini cu Kövesi şi Viorel Chetraru (şeful CNA), însoţite de titlul „DNA a trecut Prutul“, în condiţiile în care candidatul proeuropean Maia Sandu avea ca principală temă electorală combaterea corupţiei. Manevra i-a derutat pe moldoveni şi aceasta a fost în folosul candidatului prorus Igor Dodon; acesta, de fapt, fiind preferatul lui Plahotniuc pentru fotoliul prezidenţial, în intenţia de a-şi perpetua nestingherit afacerile şi în continuare de a ţine în captivitate Republica Moldova.

O nouă farsă a oligarhului

Centrele revanşarde de la Moscova schimbă accentele: la Chişinău, principalii beneficiari ai războiului informaţional rusesc se declară contra propagandei externe.

Principalul partid de guvernare de la Chişinău, Partidul Democrat din Moldova, a propus atenţiei parlamentului moldovean un proiect de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care să se instituie un mecanism de asigurare a securităţii informaţionale a statului. S-ar părea că lucrurile şi intenţiile sînt clare, dar nu este tocmai aşa.

În cadrul unei vizite în SUA, preşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc, a menţionat că Federaţia Rusă duce o propagandă agresivă, impune măsuri economice defavorabile, dar şi susţine forţele politice proruse din Republica Moldova. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamna anului viitor, acesta a mai declarat: „Important este să menţinem cursul european şi să nu permitem preluarea puterii de către forţele proruse“. S-a referit, desigur, la pericolul iminent din partea pupilului său, socialistul Igor Dodon, pe care tot Plahotniuc l-a ajutat să ajungă preşedinte al Republicii Moldova, în detrimentul Maiei Sandu, reprezentantă a opţiunii tranşant europene.

Informîndu-i pe oficialii americani despre vulnerabilitatea Moldovei la campaniile mediatice de manipulare din exterior şi despre elementele grave de defăimare la adresa Chişinăului, dar şi a partenerilor din UE şi SUA, oligarhul Plahotniuc nu a recunoscut însă că tocmai el retransmite pe teritoriul Republicii Moldova principalul post de televiziune din Rusia – Pervîi Kanal –, fapt pentru care an de an se alege cu bani frumoşi.

Luat la bani mărunţi, vom atesta că liderul coaliţiei de guvernare de la Chişinău, Vlad Plahotniuc, este unul din principalii detractori ai modernizării europene a Republicii Moldova. În perioada contemporană, nici un alt partid sau politician din stînga Prutului nu a excelat mai mult în a menţine acest teritoriu în raza de bătaie a propagandei ruseşti, pentru a nu permite, desigur, ieşirea Moldovei de pe orbita Kremlinului. În primul rînd, s-a acţionat prin postul său de televiziune Prime, care este postul cu cea mai mare audienţă din R. Moldova. Aceasta se datorează acoperirii mari şi a frecvenţei de eter deţinută de companie, iar o mare parte din programul Prime o reprezintă retransmisia postului rusesc Pervîi Canal, care elaborează emisiuni propagandistice deosebit de toxice la adresa a tot ce este legat cu Occidentul. Iar cît de încîlcite sînt fibrele existenţiale ale politicii moldoveneşti putem remarca din relaţia de afaceri cu Plahotniuc a lui Andrian Candu, un alt luptător declarat cu propaganda rusească, fin de cununie al lui Plahotniuc şi, prin cumul, preşedinte al parlamentului de la Chişinău, care s-a ales cu un chilipir anul trecut de 11,5 milioane lei moldoveneşti (circa 650.000 USD), participînd, colateral, la promovarea propagandei ruseşti. Astfel, presa a scris că Andrian Candu deţine 10% din capitalul social al firmei Prime Management, celelalte 90% fiind proprietatea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Pentru a conştientiza adevăratele intenţii ale lui Plahotniuc, trebuie să ne amintim că el a fost omul care, în 2007, a determinat sistarea transmisiunii TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, pe frecvenţa a doua de stat. De aici, cetăţenii acestui stat capturat au rămas la cheremul maşinilor de propagandă ruseşti, care au modelat mentalul colectiv atît de bine, încît astăzi numărul euroscepticilor îl depăşeşte pe cel al adepţilor integrării europene a Republicii Moldova. De această crimă se face vinovat fostul regim comunist, regim din care au făcut parte, oficial sau neoficial, actualul preşedinte al democraţilor de la Chişinău, Vlad Plahotniuc, şi ex-preşedintele acestui partid, Marian Lupu, aprig promotor al „limbii moldoveneşti“, din punct de vedere politic.

Oponenţii actualului regim oligarhic de la Chişinău, care urmăreşte interese eminamente personale şi de clan, s-au obişnuit cu faptul că, adesea, în exterior nu se cunoaşte adevărata calitate a elitei politice şi administrative din Republica Moldova. O excepţie ar fi, poate, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, astăzi prizonier al preşedintelui Ucrainei, oligarhul Petro Poroşenko, ultimul fiind un vechi şi bun prieten al oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Vorbind despre Georgia, Ucraina şi Moldova, Saakaşvili a spus într-un interviu că toate aceste trei ţări sînt interconectate: „Ar fi o ruşine pentru mine dacă aş fi un prieten al oligarhilor. Ce avem în toate aceste ţări e că lucrurile nu sînt aşa cum par. Georgia e controlată de un oligarh, Moldova este controlată de un alt oligarh, Ucraina este controlată de cîţiva oligarhi care deţin toată guvernarea şi 70% din PIB. Şi după aceea vin politicienii din Occident şi strîng mîinile unor prim-miniştri sau miniştri, dar ei nu sînt ceea ce se prezintă. Nu ei conduc acele ţări. Acele ţări sînt controlate de oligarhi“.

(va urma)

(cotidianul.ro)

Dezinformarea – de la Calul Troian la Internet (3)

in Polemici, controverse

Motto: ,,Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţară! Implicaţi conducătorii în acţiuni ilegale! Subminaţi-le reputaţia, supuneţi-i dispreţului! Răspîndiţi discordia între cetăţeni! Întărîtaţi-i pe tineri contra bătrînilor! Ridiculizaţi tradiţiile!” (Sun Tzu – ,,Arta războiului”)

  1. Cum se concepe o operaţiune de dezinformare (2)

Prima cutie de rezonanţă poate acţiona, de asemenea, în schimbul unor sume de bani sau cedînd unui şantaj, dar acest lucru nu e indispensabil; serviciile cerute sau prestate, returnarea unor datorii, simpatiile politice, favorurile acordate pot fi de ajuns – agentului îi rămîne să decidă. Dacă nu există o plată directă, cutia de rezonanţă va fi considerată un „corespondent onorific”. Americanii declară că agenţii de informaţii se recrutează din patru motive. O pasiune pentru acronimele mnemotehnice – acesta fiind fonetic şi aproximativ – rezumă aceste patru motive prin cuvîntul MICE („şoareci”): Money, Ideology, Sex, Ego („bani, ideologie, sexualitate, orgoliu”). Aceleaşi considerente se aplică şi pentru agenţii de influenţă şi cutiile de rezonanţă care depind de ei.[…]

 

Continuarea, in numarul 1424 al revistei Romania Mare, ce apare la chioscuri miercuri,

27 decembrie 2017.

 

Va multumim!

Firea, hotărîtă să interzică activitatea unei companii americane în Bucureşti

in Polemici, controverse

Ameţită probabil de dorinţa de a prelua PSD, dar şi de a demonstra că tendinţa colonizării României de către americani trebuie să dispară, primarul general al Capitalei, Florin Pandele, scuze, Gabriela Firea, a decis să ia taurul de coarne şi să interzică prezenţa în Bucureşti a unei companii americane. Este pentru prima oară cînd un demnitar român ia o decizie de o asemenea anvergură, este prima oară cînd PSD trece cu adevărat la fapte. În contextul în care România este partener strategic al SUA, dispune pe teritoriul ei de baze militare americane, inclusiv acel scut de la Deveselu, decizia Gabrielei Firea nu poate să fie decît una de mare curaj.

Astfel, Consiliul General al Capitalei a făcut un prim pas ca proiectul de lege propus de Gabriela Firea, la presiunea celor din stradă şi din sala de consiliu, a taximetriştilor din judeţul Ilfov, în special, ca orice altă formă de transport persoane, în afară de taxi, să fie interzisă în Bucureşti şi aruncată înapoi, peste Ocean, că doar America e departe şi nu are voie să afecteze vieţile pline de fericire ale unor taximetrişti ai Casei Pandele de Ilfov. Retrăim astfel o altă eră a luptei de clasă, de data asta nu minerii sînt cei care vin în Bucureşti, ci taximetriştii. Iată cum România dovedeşte că dispune de resurse, de acei Hercule şi Xena dispuşi să lupte pînă la ultimul ban de la buget pentru propria lor bunăstare.

Decizia primarului general, această Giconda dîmboviţeană, poate să fie una lăudabilă, dacă la bază ar fi avut criterii ceva mai patriotice sau măcar benefice bucureştenilor. Ei bine, nu e aşa. Ea nu dă doi bani pe binele bucureştenilor. Nici pe al celor care practică taximetria. Ea vrea doar ca firmele de taxi, mai ales acele companii care aduc bunăstare în mod direct, dar neoficial, familiei Pandele & Firea, să nu fie afectate.

Pentru cei care au deschis televizoarele mai tîrziu, se ştie că, după ce PSD a venit la Primăria Generală, firmele de taxi din Ilfov au cam invadat Bucureştiul. Şi ar fi măturat tot ce însemna concurenţa, dar uite că o companie americană le stătea în cale, motiv pentru care Casa Pandele a decis, pentru bine familiei şi al mafiei PSD, să o interzică pe teritoriul Bucureştiului şi, de ce nu, al României!

Sînt convins că, înainte de a decide soarta multor oameni, fie că sînt clienţi sau parteneri ai companiei americane, Dragnea, cel mai brazilian teleormănean al ţării, a întrebat dacă e vorba de Alexandria, şi, cum nu a auzit nimeni de americani acolo, a dat înţelept din cap, gura fiindu-i ocupată probabil cu rahatul zilnic pe care îl împarte cu politicienii destoinici ai ţării.

Este prima oară în istoria post-decembristă a României cînd un demnitar îşi foloseşte expres şi la vedere funcţia deţinută pentru a rezolva o problemă în propriul interes. Chiar dacă pentru presă totul a fost îmbrăcat frumos, aşa, ca pentru prostime, într-o aşa-zisă reglementare a serviciului de transport din Bucureşti, destinaţia acestei legi este clară şi vine în apărarea profitului unui grup restrîns de persoane. Este penal. Este grav. Dar în România este posibil orice.

Ca idee şi pentru cei cu memoria scurtă, fata japoneză a fost ucisă la Aeroportul Internaţional Otopeni de către un taximetrist din Ilfov, nu-i aşa? Dar exemple sînt multe, presa din ultimii 25 de ani este împănată cu astfel de evenimente, nu tocmai pozitive. Important este că familia Pandele dă dovadă de patriotism de dugheană şi luptă dur cu companiile americane din Bucureşti.

Tano

 

Averea unui rege fără de ţară

Trezeşte-te, române!

in Polemici, controverse

Aniversăm 99 de ani de la naşterea României Mari, dată la care visul multor români s-a transformat în realitate. Îmi amintesc că în şcoala generală, nu mai reţin dacă în clasa a III-a sau a IV-a, era o poveste strîns legată de Unire şi de strigătul acelui copil, „trăiască România dodoloaţă!”. A fost un moment de o mare însemnătate, acel 1 decembrie din 1918, a fost ceva ce ne dorim să reiterăm, dat fiind faptul că acum sîntem ceva mai mici ca atunci, dar totuşi destul de mari ca să contăm.

Acum, însă, la 99 de ani de la acel moment, cum ne-au prins vremurile? Sîntem mai dezbinaţi ca oricînd, traversăm, noi, ca naţiune, o stare de criză profundă. Nu ne mai recunoaştem valorile care ne-au adus împreuna pe toţi, în ultimii 160 de ani, nu ne mai recunoaştem trecutul, unii că au dubii, alţii că efectiv nu ştiu pe ce lume se află, educaţia avînd mari lipsuri, banii înlocuind, încet, încet, materia cenuşie necesară dezvoltării unei naţiuni. Personal, am un mare regret, că cei care au iubit cu ardoare această ţară, cei contemporani cu noi, şi mă refer aici la Corneliu Vadim Tudor, dar şi la Adrian Păunescu, nu au apucat să trăiască centenarul Marii Uniri. Nu a fost să fie. Dar, cu şanse mari de reuşită, se califică să fie prezent cel care în 1991 a ratat şansa istorică de a reitera o a doua Mare Unire, făcînd o greşeală imensă, din punctul meu de vedere, şi anume recunoscînd independenţa unui stat moldovenesc care întotdeauna a făcut parte din neamul românesc, în loc să facă ceea ce orice patriot ar fi făcut, anexarea acelui teritoriu şi readucerea lui în graniţele României. Din păcate, însă, pe lîngă marile erori pe care Ion Iliescu le-a făcut, şi asta se înscrie în manualul marilor gafe pe care acest „cinstit şi sărac” preşedinte le-a făcut, cred că istoria ar trebui aici să consemneze că termenul de sărac este necesar să se refere la „cu duhul”, nu material. Pentru că a fost un eşec şi o mare catastrofă pentru România.

România, în 1991, nu trebuia să recunoască independenţa Republicii Moldova. Nu era nevoie de un asemenea gest. La acel moment, URSS era într-o criză profundă şi nu avea puterea unei intervenţii gen 1968, ca să nu mai spun 1956. Ei aveau probleme mult prea mari ca să-i intereseze ce se întîmpla între Nistru şi Prut. România avea tot dreptul din lume să ceară anexarea. Pactul Ribbentrop-Molotov era nul încă de la 21 iunie 1941, cînd Germania a încălcat acel Tratat şi a atacat URSS. Ce a făcut conducerea de la Bucureşti? De ce nu a profitat de acel VID de putere din Răsărit, ca să revendice tot ce era de revendicat – Basarabia, Bucovina de Nord, Buceagul ? Noi nu aveam nevoie de Transnistria, noi ne vrem teritoriul înapoi, cel luat cu japca în 1940!

Bucureştiul a ratat un moment important, nu a reuşit să profite de o breşă istorică, pe care cine ştie cînd o să o mai vadă deschisă. Politicienii de atunci au ratat acea şansă şi acum se vede mai bine ca oricînd că condiţiile de readucere a acelui teritoriu în graniţele României sînt vitrege. Conform unui studiu realizat în Republica Moldova, cei de dincolo de Prut, la ora actuală, nu prea sînt entuziasmaţi să se unească şi cred că şi o mare parte dintre români au ceva reţineri. Şi pe măsură ce trece timpul, breşa se închide din ce în ce mai mult.

Pe 1 decembrie 2017 se vor face 99 de ani de cînd sîntem mai mulţi. În acest timp, voci tinere nu mai recunosc Trianonul şi deja sînt o serie de ţări care nu mai ţin cont de acel act semnat în 1920. Aşa cum ştim, pe 4 iunie 1920 se încheia, la Trianon, Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, a Slovaciei şi Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croaţiei, Sloveniei şi părţii de vest a Banatului cu Serbia. În prezent, Cehoslovacia nu mai există, Iugoslavia nu mai există şi nici măcar URSS nu mai există. Ucraina deţine, în mod abuziv, teritorii româneştei, nu Rusia, aşa cum mulţi încă îşi dau cu părerea, iar o parte covîrşitoare din Republica Moldova este teritoriu românesc, şi asta pentru că Iliescu a fugit repede să recunoască independenţa acestui stat, iar alţi politicieni, în frunte cu Constantinescu, au semnat şi au recunoscut că teritoriile româneşti din Ucraina sînt… uncrainiene. Greşit!

Pe 1 decembrie 2017, în buchetul frumos de trandafiri al României se mai adaugă un trandafir. 99 e un număr impar, plin de rezonanţă pozitivă şi foarte viu. La Budapesta se discută despre boicotarea evenimentelor centenare de anul viitor, pe care satul ăsta fără cîini, numit România, doreşte să le desfăşoare la aniversarea a 100 de ani. În tot acest timp, noi, românii patrioţi de conjunctură, mulţi dintre noi, sîntem dezbinaţi şi privim drapelul cu oarecare reţinere. Îi privim pe cei care defilează cu el pe stradă ca pe nişte ciudaţi, dacă nu cumva sînt microbişti. Cei care merg pe stradă în portul popular riscă să fie arestaţi dacă nu dovedesc că sînt ţărani. Dacă ne povestim istoria, riscăm să fim amendaţi, în cel mai bun caz. Dacă sîntem patrioţi, riscăm să rămînem extrem de singuri. În apropierea centenarului Marii Uniri, sîntem împietriţi în contemplarea a ceea ce a fost şi incapabili să ducem mai departe sacrificiul celor care au murit ca noi să fim ceea ce sîntem. Politicienii care au greşit sînt liberi de orice reţinere morală, că de penal nu mai vorbim. Iliescu, Constantinescu, Băsescu au fost poate ultimii preşedinţi care ar fi putut să mişte ceva în direcţia renaşterii României. Iohannis, acest tablou de admirat în vacanţe, nu este preşedinte, este doar un guvernator tăcut, care îşi duce la îndeplinire mandatul primit în 2014. Îmi doresc ca istoria să consemneze că perioada fanariotă a revenit în România, oficial, în noiembrie 2014, la adăpostul unor alegeri libere şi al Serviciilor.

Pe 1 decembrie, România este mai bătrînă cu un an. Să sperăm că va fi şi mai înţeleaptă şi va face cumva ca toţi cei care o batjocoresc să fie cumva marginalizaţi şi poate că începe să-i aprecieze la adevărata valoare pe cei care o iubesc. Pentru că dacă nu va face aşa, riscă să devină doar un subiect de schimb între imperii.

Tano

Focul cunoaşterii a murit în şcoli

 

Focul cunoaşterii a murit în şcoli

in Polemici, controverse

Cea mai mare bogăţie a unui popor este cunoaşterea. Prin ea, prin cunoaştere, omul a cucerit planeta, a reuşit să se impună în faţa unor persoanje deja mai dotate pentru provocările vieţii. Fără gheare puternice, fără o blană călduroasă, fără forţă brută şi fără colţi, omul a reuşit să cucerească Terra şi spaţiul cosmic, prin cunoaştere. Materia Cenuşie a învins acolo unde forţa brută a dat greş. Cei care au înţeles forţa creierului şi chiar au acţionat, fac acum parte din state puternice, care domină geopolitic şi militar, care îşi impun părerea şi conduc destinele lumii. Am spus o dată, o spun şi acum, şi poate cîndva o vor spune şi alţi români de bine, şi, cine ştie, printr o minune, va fi aplicată de către politicieni: cine va investi în educaţie, în învăţămînt, în creiere, va conduce lumea peste 100 de ani.

Aş vrea, pentru cei care doresc, evident, să mergem în anul 1900 şi să observăm cine domina lumea în acel moment, care erau acele state, acele imperii care păreau de neclintit. Şi mergem apoi în anul 2000. Diferenţa este evidentă. Dacă în 1900 Europa domina cam peste tot, la final de Secol XX, Statele Unite ale Americii erau cele care reprezentau Occidentul, statele europene, chiar şi unite într-o Uniune, nemaiavînd suficientă forţă la nivel global. Şi, cel mai important, este apariţia unui stat mic, tînăr, pe fundaţia Palestinei, Istraelul, ţară care, o putem spune fără nici un fel de rezervă, a ajuns cel mai influent stat al lumii, vocea lui fiind atent cîntărită şi ascultată de către toate statele lumii, inclusiv de cele arabe şi, evident, de SUA.

Cum s-a ajuns în acest punct, ce au făcut unii şi cu ce au greşit alţii? Au investit în inteligenţă, în educaţie, în materia cenuşie. Acolo este cheia, nu în altă aparte. Chiar dacă, în plan local, SUA stau extrem de prost la capitolul educaţie, nu au ezitat să investească în materie cenuşie, încurajînd migraţia inteligenţei de pretutindeni spre continentul American. Pe de altă parte, sărăcia din ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare a dus la o migraţie excedentară a talentelor, de orice natură, spre Occident. Chiar dacă au înţeles mai tîrziu, unele ţări precum China şi India au procedat în dezvoltarea inteligenţei, chair dacă în alt mod, dar cu rezultate orecum indentice. Despre Rusia putem spune că după degringolada perioadei Elţîn a reuşit să îşi refacă arsenalul inteligenţei, învăţămîntul din Federaţia Rusă, în special cel tehnic, avînd un avans evident faţă de multe ţări.

Din păcate, însă, la noi, în România, acest lucru nu este văzut de nimeni, dimpotrivă, migraţia tinerilor este încurajată pe toate palierele sociale, dar şi politice. Nu există un program clar de încurajare a educaţiei. Mediocrităţile care conduc destinele naţiunii, nişte repetenţi în toată regula, au făcut tot ce a fost nevoie ca învăţămîntul să fie făcut praf, să fie dat la schimb pe diplome fără acoperire şi prostie nelimitată. Au demonetizat pînă la penibil noţiunea de stundent, au făcut o infuzie masivă de masteranzi şi doctori în societate, prin micşorarea atît a de taxelor de şcolarizare, dar şi a ştachetei de performanţă.

Cea mai mare comoară a unei naţiuni este cunoaşterea. În România, însă, acest lucru a dispărut, prostia şi parvenitismul ocupînd total spaţiul, fără vreo intenţie de a se da la o parte în următorii zeci, poate sute de ani. Bibliotecile dispar şi, rînd pe rînd, vor cădea în uitare, iar în locul lor apar săli de forţă, pentru ca muşchii să îşi ia locul de conducător în detrimentul materiei cenuşii. Cu cît ne afundăm în această nepăsare, cu atît faptele celor care ne conduc devin tot mai de neînţeles şi aplaudarea nedreptăţilor care ni se fac va fi doar un gest reflex al bicepsului îndelung lucrat la sală, şi nu a circumvoluţiunilor care au făcut întotdeauna diferenţa dintre om şi animal.

Tano

 

Ziua în care Tribunul a zîmbit

Ziua în care Tribunul a zîmbit

in Polemici, controverse

De cînd am început să văd dincolo de imaginea celui care a fost Corneliu Vadim Tudor, am tot auzit cuvinte defetiste cu privire la Partidul România Mare. De mai bine de un an, cu mult înainte de alegerile generale din decembrie 2016, expresii gen „ultima şansă”, „dacă nu intrăm acolo, s-a terminat”, precum şi altele, ceva mai abrazive, au circulat mult prin sediul din Vasile Lascăr, dar şi prin împrejurimi. Am fost martorul renaşterii, morţii şi iar renaşterii unui spirit, pentru că partidul în sine abia ce mai putea respira la adăpostul greutăţii anilor acumulaţi de către membrii săi. Am văzut cum cei de mult pensionaţi îşi exercitau atribuţiile funcţiilor de conducere în propria familie sau, în cel mai bun caz, cu colegii de leat, la o bere, prin sediile încă reale ale PRM. Ei nu doreau schimbarea, aşa cum nu o vor nici acum. Ei nu doreau decît să aibă unde să plece de acasă, să evadeze din curtea soţiei poate prea cicălitoare, şi să se laude pe scara blocului că sînt preşedinţi peste nişte scaune. Pentru că tinerii sînt descurajaţi să vină alături de ei în acest partid, iar cei care aveau acest curaj, renunţau repede. Inerţia vîrstei este poate cel mai greu de clintit, iar cînd vorbim de politică, deja e foarte dificil să răzbaţi printre arborii pe cît de bătrîni, pe atît de colţoşi. Am asistat şi încă asist la lupte între generaţii, conflicte te interese, toate pe marginea unui partid care, în ultimii doi ani, efectiv nu a mai contat politic nici măcar la banalele luări de poziţie faţă de degringolada politicii dîmboviţene din ultimul timp.

Cu cîteva zile în urmă, însă, s-a întîmplat un miracol. Şi iar am auzit acele expresii cum că „e ultima şansa” ca Partidul România Mare să supravieţuiască grelelor încercări prin care, se pare, încă va trece. Cei care doresc să acceadă în zona decizională şi să devină ei preşedinţi, se pare că au încheiat un armistiţiu, şi au pus de un Congres, al VI-lea, ultimul recunoscut de justiţie avînd loc în urmă cu 7 ani, în 2010. Forţa Tribunului, modul său autentic de abordare a politicii româneşti a rămas blocat pe 15 septembrie 2015. De atunci nimeni în România, şi probabil nu foarte curînd de acum încolo, nu are puterea de a lupta pentru România şi pentru acest partid, aşa cum el o făcea. A lăsat partidul pe mîna unor mediocrităţi aflate în căutarea performanţei, fără să înţeleagă că este foarte greu, chiar şi pentru un om normal, să ducă mai departe o aşa moştenire.

Am asistat, aşadar, la un Congres al unor patrioţi, desfăşurat sub privirile lui Corneliu Vadim Tudor, dintr-un tablou adus acolo de către cei care sînt convinşi că viitorul acestui partid este doar „vadimist”.

A fost ales un om care a fost lîngă Vadim o perioadă lungă, şi chiar dacă în 2012 a evadat, a avut curajul să vină din nou în PRM şi să lege sforile intereselor într-un singur nod, ceea ce conducerea de pînă acum a PRM a fost incapabilă să facă. A reuşi să aduni toate interesele, unele de-a dreptul meschine, ale celor care se luptau pe cadavrul partidului, este o performanţă deosebită pentru actualul preşedinte al partidului, Victor Teodor Iovici, şi din multe puncte de vedere, chiar dacă îi apreciez curajul, ştiu că s-a înhămat la o căruţă care dispune de foarte puţini cai putere, cînd e de construit, dar enorm de mulţi cînd e vorba de distrus. Am convingerea că aducerea în zona decizională a Lidiei Vadim Tudor a împăcat multe filiale, şi am văzut entuziasmul celor care au votat ca ea să fie preşedintă a Consiliului Naţional al PRM, dar păstrarea unei părţi importante din fosta conducere, în special a celui mai contestat profesor de matematică în viaţă, o să-i ofere multe dureri de cap pe viitor noului preşedinte, mai ales că toţi cei care au avut de-a face cu acel profesor ştiu cît de decis este să distrugă partidul, el fiind cel care, totuşi, pe 28 ianuarie 2017, a interzis numele Vadim în sediul central al PRM.

Chiar acum, cînd scriu acest rînduri, ştiri false despre actualul preşedinte ales al PRM circulă liber, neverificate de nimeni, dar promovate cu abnegaţie de nişte zilieri care mîncau o pîine pe vremea profesoraşului, şi care acum s-au văzut decăzuţi din înaltele lor funcţii de paharnici şi grăjdari. Este trist că tocmai cel care este cel mai puţin îndreptăţit să aibă funcţie în PRM, nici măcar de simplu membru, a trebuit să rămînă. Dar, dacă asta înseamnă ca PRM să meargă mai departe, o putem accepta ca un joc politic şi acordăm actualei conduceri a PRM un vot de încredere, cu speranţa unui viitor parlamentar al acestui partid, sau poate mai verde din punct de vedere al vîrstei medii.

Cît am asistat la acest Congres, şi ştiut fiind cît de „iubit“ era profesorul de matematică, şi mă refer la multe filiale pe care el le-a întărit şi le-a folosit ca monedă de schimb pentru funcţia pe care o are, m-am tot întrebat de ce era singur şi nimeni nu-l băga în seamă, unde îi sînt paharnicii care să-l sufoce cu iubire şi dorinţa de a se fotografia cu el. Nimeni însă nu-l vroia, pînă şi Tribunul, din tablou, s-a încruntat cînd l-a văzut.

Asta nu înseamnă că nu a binecuvîntat, de acolo, din Ceruri, toată această suflare românească, pornită pe un nou drum, al reconstrucţiei Partidului România Mare şi, de ce nu, al reconstrucţiei acestei ţări prea vitregite de soartă. Prin noi, pentru noi, totul poate fi posibil.

Tano

 

Pudelul de pază al democraţiei

 

Pudelul de pază al democraţiei

in Polemici, controverse

De cîteva luni, spaţiul public este sufocant pentru cei care s-au săturat efectiv de balivernele celor care se numesc politicieni. Pe orice canal TV de ştiri eşti, aceste extensii nocive ale politicului în viaţa celor care încă se mai lasă minţiţi, vezi doar circ. Un circ scump, din păcate, pentru că biletele costă atît timp pierdut, cît şi abonamentul la cablu. Ce este trist, tragic chiar, nu este faptul că porcii de politicieni se zvîrcolesc liberi în noroiul moral în care s-au decis să intre cînd au acceptat acest job, ci faptul că inerţia românilor este de neoprit. Nu avem „sînge în vene” să-i exilăm cît mai departe, nu avem puterea de a schimba, nu avem nici măcar credinţa că se mai poate schimba ceva. Sîntem refugiaţi în propria noastră ţară, sîntem prizonierii temerilor şi presei, care şi-au propus să ne distrugă şi acel minim de materie cenuşie care încă mai există.

Presa, cîinele de pază al democraţiei! Vă amintiţi această expresie? Circula destul de des pe culoarele conştiinţei noastre, la final de Secol XX. Îmi amintesc că cei care preluaseră iniţiativa jurnalistică imediat după ’89 au înfierat pînă la sînge pe cei care lucrau cu fostul regim şi se jurau că ei vor fi adevăraţii paznici ai tinerei democraţii, născută din trădare şi din sîngele celor care au fost ucişi în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Erau oportuniştii noilor vremuri, erau portavocea libertăţii, erau liberi să spună ce vor. Şi, pentru cîţiva ani, chiar aşa a fost. Pînă să se coaguleze noua structură de putere, pînă să se pună pe picioare acele grupuri de interese, presa a funcţionat ca un „pudel de pază”, a lătrat cît a putut fără să facă mari schimbări, timp în care a căutat sprijin financiar pe unde s-a putut, pentru că înainte de a fi apărători ai dreptăţii şi democraţiei, ai libertăţii acestui popor naiv şi greu încercat, ziaristul trebuie să şi mănînce. Şi să mănînce bine, să aibă vacanţe prin zone îndepărtate, şi nu numai. Într-o lume a capitalului, cînd banul indică direcţia, presa liberă de comunism a devenit extrem de preOCUPATĂ de capitalism şi de prosperitatea individuală, lăsînd la mîna sorţii nevoia unei naţiuni de a fi apărată, măcar teoretic, de abuzurile şi de încălcarea legii de către cei pe care îi tot aplaudăm pe la TV sau îi înjurăm în gînd, după caz.

În prezent, presa, cu foarte, foarte mici excepţii, nu mai reprezintă interesele naţiunii. Nu o mai face de multă vreme. De fapt, presa cu adevărat liberă din România a dispărut odată cu moartea directorului general al ziarului „Adevărul“, Dumitru Tinu. La vremea aceea, acest cotidian, chiar dacă avea în interior figuri care s-au dovedit a fi triste şi corupte, reprezenta singurul BASTION care mai părea independent de grupurile de interese care acum ne macină viaţa.

După moartea lui, a lui Dumitru Tinu, s-a terminat! Presa, aşa cum este ea de aproape 27 de ani, este părtaşă, alături de clasa politică, la toate nedreptăţile care au făcut ca România să nu fie prosperă şi liberă. Pentru că nu sîntem bogaţi, nu sîntem prosperi, nu sîntem liberi. Dacă spui ceva ce nu convine, apari repede pe o listă, dacă nu eşti cu cei care conduc, banii nu mai vin din publicitate, iar dacă nu mai sprijini politicianul care te finanţează, rămîi pe drumuri.

Democraţia americană, aşa cum era ea cîndva, că acum nu prea mai este, ne spune că libertatea individuală este sacră, că avem voie să gîndim liber, avem voie să ne spunem offul, avem voie să fim exact cum şi ei au fost cîndva: liberi! În România nu a fost niciodată aşa, dar ne spunem „stat democrat”. Nu sîntem! Sîntem încă robii unor concepţii pe care nu comunismul ni le-a inoculat, ci însăşi naţiunea noastră a fost în aşa fel concepută să nu acceptăm păreri diferite, să nu fim toleranţi cu alţii care gîndesc  altfel. Pentru cei care încă mai citesc, vedeţi cum se votau politicienii în perioada interbelică, cum se trecea printre pari şi furci, ca să fie votat cine trebuie. Şi nu erau comunişti pe atunci – acei cîţiva frenetici nu aveau încă putere – erau Liberali şi Ţărănişti, în special. Acum parul a fost înlocuit cu alte metode, mult mai feroce, dar ceva mai ascunse vederii. Sîntem la fel. Dacă nu eşti cu mulţimea, eşti linşat sau, în cel mai bun caz, izolat. Şi mulţimea, draga de ea, merge pe drumul cel mai uşor, cel care nu necesită prea multă gîndire, dar care de multe ori este acel drum al nedreptăţii.

Presa, cîinele de pază al democraţiei, este acum un pudel care stă mai mult prin Parlament, prin Guvern, Ambasade sau pe culoarele companiilor multinaţionale. Noi, românii, am pierdut trenul libertăţii.

Tano

Cotul Uitării

Cotul Uitării

in Polemici, controverse

În aceste zile se împlinesc 75 de ani de la Bătălia de la Cotul Donului, loc de ultimă suflare pentru peste 100.000 de soldaţi români. Personal, de acest eveniment m-am lovit încă din copilărie. Bunicul meu a fost luat prizonier atunci, iar pentru următorii şase ani a rămas „oaspetele“ URSS-ului şi un vizitator tenace al Siberiei.

Au trecut 75 de ani, timp în care, se pare, nu există nimic acolo care să amintească măcar de soldaţii români morţi, răniţi şi dispăruţi, o troiţă sau o cruce, că de un cimitir al lor nici nu se pune problema, uitarea şi praful fiindu-le pînă acum, poate, alinare. Trist este faptul că ei, cei morţi acolo, nu s-au dus să lupte de dragul turismului tocmai pe meleagurile Rusiei, au fost transportaţi acolo de către un Stat, un stat român. Nu contează ce şi cine a semnat ca ei să treacă Prutul şi Nistrul după aceea, contează că ei au fost şi sînt ai noştri, soldaţii României. Ei nu au nici o vină că pe 23 august am luptat alături de sovietici împotriva foştilor aliaţi, ei aveau şi chiar au nevoie de o minimă recunoştinţă, de un onor militar, chiar dacă acum relaţia pe care acelaşi Stat român o are cu moştenitoarea URSS, Rusia, nu trece printr-o perioadă bună. Soldatul român, acolo unde el a fost trimis, fie în est, fie în vest, fie în sud sau în văzduh, are dreptul istoric de a fi onorat de către cei care trăiesc poate chiar datorită sacrificiului său.

Cum am spus, se împlinesc 75 de ani de cînd 150.000 de soldaţi ai armatei române şi 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară au murit într-o operaţiune care a constituit cea mai sîngeroasă bătălie din istoria românilor, numită Bătălia de la Cotul Donului. Nu am văzut mai nimic pe nicăieri, politicienii români se cam feresc să pomenească, iar militarii activi, ăia cu stele mari pe umeri, nu prea au timp de astfel de „nimicuri”.

Din fericire, însă, o mînă de oameni, unii chiar participanţi la memorabila bătălie, au mers duminică, 29 octombrie a.c, la Mînăstirea Comana unde, după intonarea Imnului Naţional, s-au rugat pentru sufletele celor morţi atunci. Cu mici excepţii, cei prezenţi acolo însumau lejer două milenii, iar cel care a făcut ca acest eveniment să fie posibil, generalul Radu Teodoru, se apropie el însuşi de vîrsta rotundă a unui veac. Oare atît de ocupaţi şi trişti am ajuns, noi, românii, ca să nu oferim măcar un gînd bun celor care au murit acolo? Oare am ajuns să fim atît de laşi încît să-i uităm tocmai pe aceia care s-au jerfit pentru această ţară, ei neavînd absolut nici un fel de vină că politica a ajuns la concluzia că, pentru binele lor şi al ţării, e bine să întoarcă armele? Cum am putea să ne iertăm acest păcat, de a rămîne impasibili la moartea lor? Patriotismul românesc s-a defectat cumva, îi uităm pe cei care au plătit cu viaţa pentru ca acest pămînt să rămînă al românilor, dar FALSI patrioţii bat un tînăr sirian care lucra la o shaormerie. Asistăm IMPASIBILI cum politicienii români rup ţara în felii, cum istoria noastră este alungată din şcoli si sărăcia spirituala si materiala ia în stăpînire aceste meleaguri, dar ne postăm pe plaje să respingem musulmanii care, alungaţi din ţara lor, vor un trai mai bun în… Germania.

Am să revin la bunicul meu, plecat dintre noi în 1993. L-am întrebat de multe ori cum a fost acolo, în Siberia, din ’42 pînă în ’48. Niciodată nu a vrut să vorbească despre asta. Cu două excepţii, însă. Una, în care mi-a spus că a mers 6.000 de km în interiorul Rusiei şi nu a găsit absolut nimic care să se aplice la noi, ceva inovativ, ceva care să ajute la progresul tehnic al gospodăriei. Iar a doua excepţie a fost răspunsul la întrebarea mea dacă îi urăşte pe ruşi pentru că l-au ţinut în prizonierat atîţia ani, răspus care m-a făcut să îl respect mai mult şi să fiu mîndru că îi sînt nepot: „cînd am căzut prizonier, noi eram la ei în casă, noi eram invadatorii! De ce să îi urăsc? Dacă ei veneau peste noi, ca invadatori, atunci da, îi uram. Problema e că ei au venit la noi, dar după ce am fost aliaţi, şi nu au fost prietenoşi deloc, dacă e să ne amintim perioada Kominternului”.

Dar peste toate acestea, acei soldaţi morţi la Cotul Donului merită o minimă atenţie din partea Statului care i-a trimis acolo, o troiţă, o cruce, un cimitir, un monument al lor, dar, mai presus de toate, o rugăciune din partea fiecărui român.

Tano

 

Cine doreşte distrugerea naţionalismului din România

Sankt-Petersburg şi Bucureşti

in Polemici, controverse

Relaţiile româno-ruse, descrise de un scriitor francez, prieten de odinioară al românilor

Raporturile ruso-române formează o tragi-comedie pe care am putea-o împărţi în trei acte cu prolog şi cu epilog. Iată cum s-ar desfăşura scenariul care rezumă cele mai izbitoare dintre cele nouă invazii ruseşti din 1711, 1739, 1769, 1792, 1806, 1829, 1848, 1853 şi 1916:

Prolog: Ţarul Petru cel Mare, care se intitulează „monarh al ruso-grecilor”, soseşte la Iaşi, unde este primit cu cele mai vii demonstraţii de bucurie de către populaţia care, pentru prima oară, vedea un prinţ ortodox puternic luîndu-i apărarea împotriva necredincioşilor. La ospăţul de onoare oferit de ţar, boierii moldoveni fac cunoştinţă cu şampania, numită „vin franţuzesc”; înşelaţi de dulceaţa ei, se rostogolesc sub masă. Ruşii profită imediat de această situaţie şi îi jefuiesc pe boierii români în timpul somnului.

În pauză, vom putea citi pe ecran această savuroasă proclamaţie a Marii Ecaterina: „Moldovenii sînt invitaţi să se grăbească să vină în ajutorul armatelor imperiale, pentru a deveni demni de nepreţuita binefacere care le cade din cer într-un chip atît de neaşteptat”.

Actul întîi: La Erfurt. „Maiestatea-sa Împăratul tuturor Rusiilor, nemaiavînd nici o nădejde de a obţine garanţii suficiente pentru persoanele şi bunurile locuitorilor din Moldova şi Valahia, uneşte aceste două principate cu imperiul său”. Această bunăvoinţă nu dă toate roadele, căci Poarta i se opune cu armele. Totuşi, Rusia îşi anexează o provincie românească vecină: Basarabia. „Armata rusă, spune Mériage (călător francez în Ţările Române, la începutul Secolului al XIX-lea – n.a.), a devorat în aşa măsură această ţară, încît la începutul lui 1819 ea nu mai oferea decît imaginea unui deşert, iar ruşii erau siliţi să-şi procure hrana şi proviziile din ţările de la nord de Nistru”. Armata rusă e întreţinută pe cheltuiala Principatelor. Miloradovici, Kutuzov, Şciceakov fac să curgă contribuţiile de război şi cer milioane de piaştri. Aceşti bani sînt aproape în întregime cheltuiţi pe chefuri. „Averile furate, spune Xenopol, erau risipite şi aruncate în vînt în ciocnit de pahare şi strigăte de veselie, chiar sub ochii poporului jecmănit”. „Pe unde treceau armatele ruseşti, gemea pămîntul”, spune cronicarul Zilot. Binefăcătorii ruşi îşi plătesc cumpărăturile cu moneda falsă impusă de ei.

La căderea cortinei, vom vedea Divanul Valahiei silit să-i trimită generalului Kutuzov o scrisoare de mulţumire cuprinsă într-o bogată lădiţă, drept mărturie a recunoştinţei acestei provincii.

Actul al doilea: Războiul ruso-turc din 1877. Prinţul Carol I al României îi oferă Rusiei, împotriva Porţii, ajutorul, care este refuzat de Gorceakov (ministrul rus de Externe între 1856 şi 1882). Garda imperială îşi aşază tabăra pe Dunăre. Între timp, armata rusă, pusă în pericol la Plevna, e obligată să cheme în ajutor mica armată română, care-i hotărăşte victoria. În chip de mulţumire, Rusia anexează cele trei judeţe din Basarabia, care le fuseseră înapoiate românilor în 1856 şi, în ciuda protestelor lor, le impune schimbul cu Dobrogea, cerînd totodată, pentru mai mulţi ani, libera trecere a armatelor ruseşti pe teritoriul românesc.

Actul al treilea: Războiul din 1914. România, uitînd păţaniile precedente, vede cu bucurie sosind o armată rusă deloc dezorganizată, deloc înfometată şi fără arme, cum ne-a plăcut să spunem, ci dimpotrivă, minunat echipată, perfect aprovizionată, nelipsindu-i nimic. Din nefericire, această armată rămîne cu arma la picior şi contemplă fără să se mişte, din decembrie 1916, invadarea teritoriului şi căderea Bucureştiului. Cum a scris fără ocol comisarul Polivanov, „nenorocirile româneşti nu dăunau cu nimic planurilor şi intereselor imperiului rus”. Mitralierele trimise de aliaţi României sînt reţinute la Petrograd de Protopopov şi instalate pe acoperişurile caselor. Începînd cu 1917, bolşevismul izbucneşte în armata rusă, şi românii trebuie să apere în acelaşi timp frontul împotriva germanilor şi spatele contra aliaţilor lor sovietizaţi. La prima veste de la Brest-Litovsk (Tratat încheiat, în 1918, între Puterile Centrale şi Rusia sovietică, prin care aceasta pierde Polonia şi Ţările Baltice – n.a.), generalul Şcerbaciov semnează pacea, nu numai pentru armatele ruseşti din România, ci pentru întreg frontul românesc, iar generalul Kornilov se întoarce în Rusia, cu fanfara în frunte. Tezaurul românesc, alcătuit din aurul Băncii Naţionale, din comoara muzeelor, din argintărie, din bijuterii şi din valori ale unor persoane particulare, trimis la Moscova, este pus în siguranţă în pivniţele Kremlinului, unde e confiscat de bolşevici. România îşi aduce aminte atunci, cam tîrziu, de cuvîntul lui Edgar Quinet: „Prietenia Rusiei a fost mai funestă pentru România decît ostilitatea tuturor celorlalte popoare la un loc”.

Epilog: Douăzeci de ani mai tîrziu. România reia, în cursul iernii 1935, relaţiile diplomatice cu U.R.S.S. Podul-frontieră peste Nistru, de la Tivnia, singura cale de comunicaţie între cele două ţări, este restabilit şi se scot din apă vagoanele şi tablierele ce rugineau acolo din 1918. Stalin declară că va restitui tezaurul românesc. Şi, într-adevăr, Dl. Ostrovski, primul-ministru plenipotenţiar al Sovietelor, aduce cu mare pompă la Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti acest tezaur, care ocupă acum o valiză; scoate din ea etalonul de platină al metrului şi balanţa… Fotografii dau năvală, îşi încarcă bateriile; clişeele lor, apărute a doua zi în toată presa, fixează un tablou istoric: Dl. ministru rus, cu metrul lui în mînă, surîzîndu-i D-lui secretar general român, înarmat cu balanţa.

Să dorim, pentru binele României, ca Rusia să fi renunţat definitiv la speranţa de a vedea fluturînd pe Sfînta Sofia vulturul cu două capete, dintre care unul este un ciocan şi celălalt o seceră.

PAUL MORAND (1936)

Cine doreşte distrugerea naţionalismului din România

in Polemici, controverse

Pentru a distruge o naţiune este suficient să-i distrugi valorile tradiţionale, să-i ucizi eroii şi să inoculezi societăţii că aceste valori nu mai sînt de actualitate. Pentru a distruge filonul naţionalist patriotic român, cei care au organizat acest scenariu au avut de urmat cîţiva paşi:

  1. Aducerea în derizoriu a personalităţilor politice şi culturale care au reprezentat filonul naţionalist patriotic, prin introducerea în anturajul lor a unor factori perturbatori, care aveau drept scop dezinformarea şi trădarea.
  2. Presiunea mass-media că valorile tradiţionale nu mai sînt actuale şi că naţionalismul este un mod greşit de gîndire într-o societate europeană. Prin canale bine irigate financiar, românului de rînd i-a fost inoculat un mod de gîndire total fals, în care faptul că îţi iubeşti ţara nu mai reprezintă, de fapt, o valoare, iar cei care luptau pentru drepturile ei sînt de fapt vestigii ale comunismului.
  3. Eliminarea din zona de decizie politică a partidelor autentic patriotice.
  4. Canalizarea electoratului naţionalist spre partide-surogat, ataşate unor interese obscure şi controlul lui prin circ politic şi mai puţin prin fapte care să preîntîmpine devalizarea României.

De ani de zile, societatea românească asistă la un război pornit împotriva ei. Război economic, război educaţional, război clar de ocupatie. Sînt mai bine de 26 de ani de cînd românul cedează în fiecare zi cîte ceva din ceea ce el are. Din plinul cu care a fost lăsat în 1989, chiar de a doua zi, a început să cedeze. Să cedeze industria, să cedeze agricultura, să cedeze munca lui, să cedeze suvernitatea, să cedeze securitatea, să cedeze banii, să cedeze educaţia, să cedeze sănătatea. Ajunge românul să îşi părăseacă ţara şi să muncească departe de familie, departe de copii, pentru că nu are încotro. Această ţară trebuia să îl protejeze şi să îl iubească, nu să îl lase în pribegie.

România este victima unui atac concertat din partea unor puteri străine care, în mod absolut şi evident, au transformat şi au adus în derizoriu statutul de „stat naţional”, iar noţiunea de preşedinte este acum cea de „guvernator”. Sînt alţii care conduc, România fiind acum lăsată pradă unor politici dezastruoase, a unor asasini economici, a unor guverne-marionetă, a unor cozi de topor care, de 27 de ani, sînt în funcţii şi, foarte ciudat, mereu aleşi. Cei care au asistat la „involuţia” statului român au observat că, pînă în preajma anului 2008, cînd în Parlamentul României încă exista un partid care reprezenta naţiunea română, şi vorbim aici de Partidul România Mare, furtul a fost mai puţin posibil, la un nivel ceva mai redus. După 2008, însă, cînd PRM, paznicul naţiunii române, a dispărut din Parlament, distrugerea a fost accelerată, a fost dusă la nivel de excelenţă de către cei care vă cer în permanenţă votul. Nu, nu ei au distrus, ei au fost doar cei care au semnat. Pe cei care conduc destinele ţării noastre nu îi găsim în aceste graniţe, ei sînt departe.

Cum a fost posibil ca un partid naţionalist autentic, precum Partidul România Mare, să nu mai aibă acces în Parlament? Oare patriotismul a fost ucis? Oare românii nu mai sînt patrioţi? Cum a fost posibil ca un partid care la alegerile din 2000 avea şansa să ofere preşedintele ţării, în 2008, la doar 8 ani, să dispară din zona decizională a forului legislativ?

Pentru a răspunde la această întrebare, este nevoie să mergem în trecut, să analizăm persoanele care au ajuns în preajma preşedintelui partidului, Corneliu Vadim Tudor, care l-au ghidat pe un teren al dezinformării, al minciunilor şi al sfaturilor proaste. Cei de lîngă el, care acum, stupoare, sînt pe la alte partide „naţionaliste”, au fost cei care au avut misiunea clară de a conduce PRM pe panta autodistrugerii, a ieşirii din cărţi, pentru ca aceia care doreau să fure, să o poată face. Eliminarea PRM a avut ca efect firesc devalizarea în ritm accelerat a României, cu sprijinul nemijlocit al celor care au condus destinele ţării, în special după 2008, cînd, aşa cum s-a dovedit în mod clar, ţara a fost furată, iar cei care au distrus-o sînt cei care se regăsesc în Parlament şi la ora actuală.

Revenim şi ne întrebăm: cum a fost posibil? Prin trădare! Toţi cei care i-au fost „oameni de încredere“ preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, de fapt au trădat, au încheiat înţelegeri şi au fost antrenaţi ca din interior şi din exterior PRM să fie demonetizat, preşedintele să fie adus în derizoriu prin intermediul mass-media, iar cei care erau în mod clar cu misiunea de a proteja interesul naţional au trădat în modul cel mai abject.

Cei care luptă acum pentru distrugerea naţionalismului românesc sînt cei care doresc ca România nu mai existe ca stat. Este păcat că românii nu realizează că patriotismul real al lui Corneliu Vadim Tudor a fost preluat şi controlat de către partidele care au distrus România. Este trist că se doreşte distrugerea spiritului naţionalist real şi canalizarea către false partide naţionaliste a acestui electorat, printr-o mass-media agresivă, mincinoasă, care îsi bate joc de inteligenta românilor.

Ca o concluzie, distrugerea filonului naţionalist român a fost orchestrată foarte bine prin canale mediatice bine irigate financiar, prin implementarea la nivelul mentalului societăţii româneşti a unor idei false, cum că a fi naţionalist şi a-ti iubi ţara nu mai reprezintă valori autentice românesti sau europene, ci doar nostalgia unui trecut mai puţin inspirat al României. Distrugerea indentităţii unei naţiuni pleacă de la distrugerea simbolurilor istorice sau actuale ale naţionalismului, prin inocularea unor valori false la nivelul societăţii şi prin eliminarea din zona politică de decizie a unor partide a căror doctrină patriotică poate împiedica furtul avuţiei naţiunii române.

Tano

 

Acoperiţii

O lecţie de anticorupţie

in Polemici, controverse

Procurorul italian di Pietro, managerul celei mai mari campanii anticorupţie din Italia postbelică, europarlamentar mai apoi, susţine, acum, la ora memoriilor personale, că gradul de corupţie politică din Italia n-a scăzut după operaţiunea „Mani pulite”, ci dimpotrivă, a crescut şi s-a rafinat sub regimul Berlusconi.

Un lider politic ca Berlusconi n-ar fi fost posibil pe vremea vechilor partide italiene, pe care operaţiunea „Mani pulite” le-a pulverizat, sugerează di Pietro. Maturizat politic, fostul procuror va fi înţeles că vechii lideri (Andreoti şi Craxi) or fi fost ei corupţi, dar erau măcar patrioţi. Nu o spune în clar, dar di Pietro vorbeşte azi pentru italienii care înţeleg subînţelesurile: noile partide din Italia sînt piese de joc în mîna multinaţionalelor mai degrabă decît piese ale interesului naţional.

Imatură, azi, din toate punctele de vedere (ca şi prietenul ei din podgorii, Victor Viorel Ponta), Laura Codruţa Kövesi are şi ea şansa lui di Pietro (dacă va intra în politică): să înţeleagă că o campanie atît de singulară precum anticorupţia din România (la fel a fost şi „Mani pulite”) va fi avut drept scop principal să aducă tefelişti în locul patrioţilor din vechile partide, tineri frumoşi şi liberi, bine intenţionaţi, dar imaturi din punct de vedere politic, nu mai puţin coruptibili, ci doar altfel coruptibili.

Zicea cineva, cîndva: dacă printr-un miracol, peste noapte, corupţia ar dispărea din motorul economiei mondiale, cum poate dispărea uleiul din motorul unui automobil, am avea cea mai mare criză economică din istorie. Zicea acel cineva aşa: 30% din „ţevile” economiei mondiale sînt unse cu „uleiul” corupţiei; dacă n-ar fi „unse” cu acest „ulei” ar rugini, s-ar înfunda, ar crăpa…

Acesta nu este un elogiu al corupţiei. Aceste rînduri sînt o pledoarie în contra campaniilor prea grăbite să ardă acest „ulei” înainte de a-i fi înţeles traseele. De altfel, la noi, nici nu se petrece o reală descifrare a hărţilor corupţiei, ci un heirupism fără strategie, direct politic şi pe faţă partizan. Ceea ce di Pietro a înţeles la bătrîneţe un şef anticorupţie mai matur ar fi putut înţelege, la noi, după 5 minute de activitate.

Ioan Buduca

Acoperiţii

in Polemici, controverse

În urmă cu ceva timp, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, actualmente ambasadorul României la Washington, declara cu nonşalanţă că fiecare serviciu din lume dispune de ofiţeri acoperiţi, infiltraţi în diverse zone şi structuri, inclusiv în presă. Foarte adevărat şi oarecum normal, dat fiind faptul că SRI este, metaforic vorbind, ultima linie de apărare a ţării în faţa pericolelor la adresa Statului. Poate chiar şi a cetăţenilor, dar asta e altă poveste.

Cum ne spune actualul ambasador, avem mare nevoie de ofiţeri sub acoperire în presa din România. Ei există, ei lucrează, ei veghează, ei acţionează. Problema nu e că ei există, e firesc să fie. Problema e cu totul şi cu totul alta: împotriva cui acţionează ei, în favoarea cui şi pe cine, de fapt, apără. Dacă e să presupunem că în România există ofiţeri acoperiţi încă din 1990, şi este foarte sigur că aşa este, acei oameni, dacă ne putem permite să le zicem aşa, se fac vinovaţi de cam toate relele pe care România le-a îndurat în acest timp, pentru simplu fapt că nu s-au opus mesajelor trimise obsesiv de către clasa politică, şi nu numai, de aranjamentele comerciale şi de vinderea pe bucăţi a României, de distrugerea totală şi fără tăgadă a unei industrii, a învăţămîntului şi a altor domenii. După umila mea părere, un ofiţer activ, acoperit, infiltrat într-o organizaţie de presă românească, trebuie, în primul şi în primul rînd, să apere Constituţia României şi poporul român. El trebuie să vegheze ca nici un fel de serviciu străin de informaţii să nu aibă interese în zona lui de acţiune şi să nu distribuie în mass-media informaţii care ar avea ca rezultat obţinerea de foloase materiale sau influenţa agenţilor altor state, în România. Eu consider, şi nu cred că sînt singurul, că ofiţerul sub acoperire are ca misiune principală protejarea intereselor naţiunii române, a Constituţiei şi legilor ţării, în contextul statului de drept, naţional şi indivizibil. Voi, cei care aţi urmărit evoluţia spre dezastru a României, în ultimii 27 de ani, cîte structuri de presă care să apere cu adevărat România aţi întîlnit? Foarte puţine. Cei aflaţi în misiune şi care vor citi ce spun eu aici nu au făcut nimic altceva decît să sape la temelia statului de drept, să orbească naţiunea şi să o calce în picioare, ei urmărind ori interesele ascunse ale şefilor lor, ori acei ochi ai dracului, banii, care, în fond, dictează în această lume. Ei s-au mulţumit să primească ordine şi să le ducă la îndeplinire, să includă pe fluxul de ştiri ce primeau de la „centru”, fără a se gîndi dacă tot ceea ce fac ei este în folosul românilor sau nu. Ofiţerul sub acoperire este un rău necesar al oricărei naţiuni. Nimeni nu trebuie să conteste activitatea lui. Problema este alta: cei care îl conduc şi îl ghidonează urmează jurămîntul pe care l-au făcut sau apără doar anumiţi politicieni sau… alte interse ale unor servicii străine? Privind de la distanţă ce se întîmplă în România ultimilor 27 de ani, poţi spune că ofiţerul român sub acoperire a dat greş în activitatea lui. Din vina cui? Timpul ne va raspunde.

Pentru cei care încă mai urmăriţi programele de ştiri ale televiziunilor româneşti, adevărate sisteme de spălat creiere şi îndobitocit populaţia, vă rog să încercaţi să treceţi în revistă toate ştirile dintr-o zi. Veţi vedea că sînt aceleaşi, în proporţie de 98,1%. Diferă doar poziţionarea lor în calupul de ştiri şi abordarea personală a reporterului. În rest, cu mici excepţii, sînt la fel. Pentru o piaţă comercială a televiziunilor, în care, teoretic, ele se bat pentru supremaţie, a fi la fel la acest capitol, şi asta de ani buni, ne duce la ideea unui Mit Urban, în care ni se spune că există în cadrul unui Serviciu un departament care nu face nimic altceva decît să controleze şi să dirijeze atenţia populaţiei de la adevăratele probleme. Acesta le oferă oamenilor circ cît cuprinde şi să le inducă, astfel, mesajul fals că ţara este condusă de români şi că politicienii chiar sînt ceea ce par a fi, şi nu acele marionete penibile care sînt de fapt. Vă uitaţi la TV, vedeţi aceiaşi indivizi care vorbesc, aceleaşi mese rotunde care dezbat, aceleaşi vorbe goale care vă ţin mintea ocupată, de ani şi ani. Aşa a fost, aşa este şi aşa are să mai fie. Acelaşi circ penibil, la care încă sînt oameni care se mai uită.

Întrebarea pe care trebuie să v-o puneţi este: cui foloseşte? Că ţie, om de rînd, nu!

 

Tano

 

Defectarea lui Dragomir

Defectarea lui Dragomir

in Polemici, controverse

De ceva timp, seară de seară aproape, fostul ofiţer SRI, sau poate actualul, că se spune că din Servicii nu ieşi decît cu picioarele înainte, ne devine oaspete în case – Daniel Dragomir, colonel al Serviciului Român de Informaţii. Ne spune lucruri pe care majoritatea dintre noi le ştiam, sau măcar le intuiam. Ne povesteşte, punct cu punct, lucruri pe care alţii doar le şopteau pe la colţuri sau deveneau ceea ce numim Mituri Urbane. Am aflat că ofiţeri cu rang inalt din cadrul Serviciului Român de Informaţii au abuzat de poziţia lor pentru a distruge vieţi, pentru a se apăra pe ei, pentru a fi mai puternici, pentru a fi mai bogaţi. Şi, ca să vezi că au dreptate, este suficient să te întrebi de unde au acei generali aşa averi, de unde au acei generali aşa putere, în condiţiile în care ţara a fost furată pe bucăţi pînă cînd am ajuns la înaltul statut de Colonie!

Pentru cei naivi, există cică un mecanism „civil” de control al SRI. Pentru cei şi mai naivi, există credinţa că această Comisie Parlamentară de Control al SRI este formată din oameni integri, care luptă pentru respectarea Constituţiei şi a ceea ce însemna a fi drept. Pentru cei realişti, şi care încă îşi mai folosesc creierul, nimeni nu îi controlează pe mai-marii SRI, aşa cum nimeni nu are curaj să se pună cu ei. Nici măcar un proaspăt elev de liceu nu are cum să fie şeful acelei comisii, pentru că imediat se va afla că la 9 ani a tras pe nas lapte praf, lucru total imoral, şi va fi căzut în penibil, aşa cum se întîmplă cu toţi cei care sînt linşaţi mediatic. Pe vremea Şarpelui cu Ochelari, ştiam de ofiţeri acoperiţi în presă. Doar că pe atunci aveau parcă mai mult bun-simţ public, fiind focusaţi îndeosebi pe profit şi mai puţin pe putere. În prezent, însă, SRI a devenit un puternic centru de PUTERE şi, ce este mai trist, de PROFIT, ceea ce încalcă total atît Constituţia, cît şi idealurile pentru care în 1989 au murit cei tineri. Dar cine să se mai gîndească la ei?

Că tot ne-am întors în timp, vom lua cu noi ceea ce ştim de la colonelul SRI Dragomir, şi mergem puţin pînă în 1991, an în care au început să apară primele zvonuri legate de coagularea unor centre de putere în Servicii, avînd la bază Bătrînii din DSS – Direcţia Securităţii Statului, cînd aceştia au fost oarecum rechemaţi la treabă de către eternul Ion Iliescu, cel mai sărac preşedinte încă în viaţă, dar sub a cărui umbrelă au crescut cei mai mari şacali politici pe care România îi putea avea.

Miturile Urbane sînt acele zvonuri pe care nimeni nu le poate valida, dar a căror credibilitate este intuită, dar nu dovedită.

* În 1991, văzînd că nu îi pune nimeni la zid pe cei care au fost în prim-planul Serviciilor şi al conducerii Partidului Comunist Român – PCR, mai mulţi generali din Servicii, Poliţie, Armată s-au adunat undeva pe lîngă Ploieşti şi au discutat cum vor supravieţui în zona liberă de comunism şi cum vor face profit. La această întîlnire s-a decis cine ce va lua şi ce va face în diverse zone ale ţării. Cîţi bani va primi şi cum îi va înapoia, şi ce partide va susţine şi cum. Şi uite aşa au apărut Baronii. Trist este că se cunosc doar Baronii vanitoşi, care au vrut musai să fie ei „mieji”, dar sînt mulţi, foarte mulţi care doar au făcut, au tacut şi au rămas în umbră. Sînt nume de Baroni care nu au răspuns şi nu au înapoiat ce au primit şi au fost executaţi. Unii sînt cunoscuţi, alţii nu, moartea lor avînd un caracter accidental şi oficial acele dosare sînt închise.

* Majoritatea companiilor străine care sînt reprezentate în România au la conducere ofiţeri acoperiţi din diverse servicii. Acest Mit Urban a fost pe larg dezbătut în spaţiul public, dar, aşa cum a intrat, aşa a şi ieşit. Există companii străine foarte mari care, pentru a intra pe piaţă, au acceptat să lucreze cu diverse companii româneşti, doar pentru a fi protejate. Se ştie că sînt companii comerciale acoperite ale Serviciilor şi, cum toate s-au dovedit a fi profitabile, nu trebuie să ne întrebăm şi de ce. Genul ăsta de activitate a Serviciilor încalcă regula pieţei libere şi de aici apare o sumă de frustrări. De curînd s-a aflat în piaţă că o mare companie chinezească va investi în publicitate cîteva milioane de euro. Dar imediat s-a vehiculat că totul se va derula prin compania înstelată a unui serviciu şi liniştea s-a aşezat peste acest subiect, dar banii derulaţi îi vedem la TV, pe toate posturile, în fiecare seară;

* Se ştie că, în interiorul SRI, dar şi al altor servicii, există tineri ofiţeri, în special, care doresc ca acest Serviciu să devină cel mai aprig apărător al naţiunii române. Ei există, dar vocea lor nu se aude decît foarte rar, cei care se află încă la butoane sînt exact cei care au creat Sistemul şi cu ajutorul căruia acum se hrănesc. Este posibil ca „defectarea” lui Dragomir să fie exact vocea acestor tineri, care doresc să transmită ideea că un fost general SRI şi-a făcut o casă din fondurile pentru operaţiuni, că acelaşi general SRI a făcut dispărută o sumă importantă din banii de răscumpărare a ziariştilor răpiţi în Irak. Sînt Mituri, sînt realităţi? Nu ştim acum, poate sînt dezinformări, dar ştim sigur că la toate aceste întrebări timpul ne va răspunde.

* Un alt Mit Urban este cel al relaţiei dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea. Mit care însă deja ne face să zîmbim, dat fiind faptul că nu cred că există un român care să nu creadă cu adevărat că între cei doi există o poveste amoroasă. Dar cîţi ştiu de o posibilă întîmplare care ar fi avut loc pe vremea cînd PDL era la putere. Se spune că atunci cînd Băsescu era preşedinte şi se înţelegea bine cu Vasile Balga, cei trei mari conducători ai PDL, Blaga, Videanu şi Berceanu, au mers la Cotroceni, la Traian Băsescu, şi i-au spus că au dovezi că Elena Udrea este implicată în acte de corupţie şi că a făcut ceva ilegal cu privatizarea unei mari companii din Olt. Preşedintele tuturor românilor de atunci, Traian Băsescu, i-a ascultat cu atenţie şi apoi a pus mîna pe telefon şi sunat-o pe Elena Udrea şi a întrebat-o dacă e adevărat. Ea, Udrea, a răspuns că nu, aşa că Băsescu s-a întors către cei trei şi a oferit cel mai dezarmant răspuns: aţi auzit, a spus că nu are legătură cu ce spuneţi voi, aşa că puteţi pleca! Cei trei au făcut stînga împrejur şi cînd se apropiau de uşă, au fost ajunşi de vocea puternică a preşedintelui: Vasile, dacă o s… şi voi ca ea, o să ţin cont de ce aţi spus!

* Un mit urban care încă nu răzbate, dată fiind gravitatea lui, este Colectiv; ce a fost în realitate acolo şi ce implică, dar şi cazul Hexi Pharma. Două exemple de operaţiuni ale Serviciilor la un nivel pe care mintea românului nu este încă pregătită să îl accepte. Doar sînt nişte invenţii, poveşti, nimic real, nu?  

Şi sînt multe alte mituri, unele de un adevăr abrupt, iar altele de o sensibilitate alegorică. Nimic însă nu se întîmplă fără un motiv, nimic nu iese la suprafaţă fără un scop. Defectarea lui Dragomir poate să fie acel pas de care Serviciile au nevoie pentru a se restructura şi a se alinia la Constituţia României, la poporul român, şi nu la interesele celor care sînt la putere. Însuşi faptul că un general precum Florian Coldea a stat 10 ani la cîrma SRI, este o dovadă clară că societatea românească este la cheremul serviciilor, al unor impostori care, la adăpostul dosarelor, distrug democraţia cu greu cîştigată în 1989.

 

Tano 

 

România, post Vadim

Votaţi fumul!

in Polemici, controverse

Acesta o să fie sloganul alegerilor viitoare. De luni de zile asistăm la un război al declaraţiilor, pe diverse teme, fără nici un fel de concretizare. Actuala Putere are forţă, are imaginaţie, are oameni care ştiu ce trebuie să facă. Opoziţia la fel, are capacitatea de a alerga voios oriunde Puterea aruncă vreun ciolan mediatic. Iohannis este spectaculos la capitolul petarde, indiferent din ce unghi priveşti.

Sîntem priviţi ca un public cu memoria scurtă, limitaţi strict la viaţa unui ziar, mai precis, 24 de ore. După aia vin ale provocări, alte stări, alte probleme. Trăim în epoca senzaţiilor mediatice tari, în care faptele nu există decît poate pe hîrtie, în timp ce, undeva, deasupra pămîntului, sînt detonate zilnic fumigenele dezinformării. Această politică funcţionează, evident, şi mă îndoiesc că are să existe vreo schimbare în următoarele sute de ani. Presa, a patra putere în stat, se lasă vînturată de crivăţul politicii şi nu reuşeşte să-şi creeze singură nişte valori, nu reuşeşte să se canalizeze şi să rezolve un minim din problemele societăţii.

Senzaţia pe care actuala scenă a politicii româneşti o lasă în urmă, o dîră urît mirositoare în fond, este că faptele au fost lăsate pe un plan secundar, lupta dîndu-se strict la nivel mediatic. Electoratul, oamenii care mai votează din cînd în cînd, nu mai există decît ca marfă de schimb. Se construiesc, se dărîmă şi se fură bazine electorale, se dau o mulţime de bani pe consultanţă şi pe strategii de campanie, dar nu se acordă nici un minut oamenilor de rînd.

Vor să preia puterea, vor să se menţină la putere, vor să fie sus cu orice preţ. Este normal să fie aşa dar, totuşi, pentru români nu faceţi nimic? Spitalele se închid, învăţămîntul este la pămînt, economia se duce în şanţ, oamenii mor cu zile, tinerii pleacă unde văd cu ochii. Revin şi vă întreb: ce facem cu ţara? Înteleg că vă luptaţi pe ciolan, înţeleg că vă îmbogăţiţi la adăpostul fumului pe care-l produceţi, ştim că ne minţiţi frumos, ştim că sîntem ,,baterii” pentru voi, totuşi, cu România ce aveţi de gînd să faceţi?

Tano

Armata siriană a traversat Eufratul

in Polemici, controverse

Pe 18 septembrie a.c., orele 09.18, două batalioane din Brigada ”Vînătorii de ISIS” a Corpului 5 de asalt al armatei siriene au forțat fluviul Eufrat, la sud de Deir ez Zor. Pregătirea misiunii a început în seara zilei precedente și a durat întreaga noapte. În acest scop, aviatia rusă a lovit toate bărcile, mijloacele de traversare și pontoanele fixe de pe malurile ocupate de ISIS, pînă la o distanță de 60 km de Deir ez Zor.  Cîteva plutoane mixte de cercetare și geniu ale armatei siriene au trecut fluviul cu bărci pneumatice și au securizat zona de  debarcare, de pe malul de est al Eufratului, executînd totodată acțiuni de deminare. Traversarea propriu zisă a fost extrem de dificilă, datorită vitezei mari de curgere și a indundării malurilor Eufratului. De aceea, nu s-a construit un pod de potoane ci tehnica de luptă ( blindate, camionete cu mitraliere, artilerie, carburanți și muniții ) a fost urcată pe circa 50 de pontoane care au fost tractate cu șalupe BMK-130 pe malul estic al Eufratului. Pe timpul traversării, cîteva drone de mici dimensiuni ( aparate de zbor fără pilot ) ale ISIS au lansat bombe artizanale asupra pontoanelor, fără a cauza pierderi.

Odată cu venirea rușilor în Siria, cea mai vizibilă caracteristică a războiului a devenit lupta pentru influență dintre Rusia și SUA. Cum războiul se poartă prin așa-ziși ”proxi”, SUA se opune Rusiei prin înarmarea tuturor teroriștilor și kurzilor care deși declară că luptă contra ISIS, în realitate se opun armatei siriene. În timp ce Rusia șicanează SUA, eliminînd teroriștii prin lovituri aeriene sau prin intermediul armatei siriene.

Generalul maior Igor Konashenkov, purtătorul de cuvînt al ministerului Apărării rus, a acuzat gruparea kurdă autointiulată Forțele Democrate Siriene (SDF), controlată, înarmată și sprijinită de Forțele pentru operațiuni speciale ale SUA că a procedat în mod deliberat la golirea lacului de acumulare a hidrocentralei Tabqa (la sud de Raqqa), aflat în amonte de  Deir ez Zor pentru a împiedica traversarea fluviului de către militarii sirieni. În perioada iunie-septembrie 2017, Pentagonul a livrat SDF peste 1.600 de camioane cu arme, muniții, blindate Oshkosh L-ATV și camionete pe care sunt montate mitraliere. Nu mai e niciun secret că SDF care a început asaltul orașului Raqqa (capitala ISIS) de peste un an, nu a mai făcut niciun progres în ultimele luni, cu toate armele primite de la americani. Pentru că probabil, SDF a primit alte misiuni de la Pentagon.  De exemplu, peste 200 din aceste camioane americane venite din Kurdistanul irakian, au ajuns în guvernoratul Hasakah, pe timpul forțării Eufratului de către armata siriană, de unde au fost redirijate spre Deir ez Zor.

Capul de pod creat pe malul estic al Eufratului, de armata siriană, a avut adîncimea de 2 km și a constituit baza de plecare la ofensivă pentru eliberarea satelor Marrat, Sbahah și Mazlum. Ulterior a fost eliberată și insula Sakr, făcînd imposibilă traversarea fluviului, de către grupurile ISIS încercuite în Deir ez Zor, pe singurul pod rămas funcțional,  Al Anafat. În cele din urmă orașul Deir ez Zor a fost eliberat de armata siriană.

Simultan cu pregătiriile de traversare ale fluviului ale armatei siriene, SDF a beneficiat de cercetarea din satelit și cu avioane fără pilot ale coaliției anti-ISIS condusă de americani și profitat de retragerea grupurilor ISIS și masarea lor în calea ofensivei siriene. Așa a înaintat SDF, cu sprijin logistic american, fără luptă, aproximativ 100 km spre sud, în decurs 24 de ore, ocolind grupurile răslețe ale ISIS. SDF ajungînd în apropiera zonei industriale a orașului Deir ez Zor de pe malul estic al Eufratului.

Ca o coincidență, ”Vînătorii de ISIS” ai armatei siriene au întîmpinat o rezistență puternică a ISIS, abia pe 19 septembrie, cînd au ajuns la 2 km de pozițiile SDF. Ei fiind supuși contra-atacurilor ISIS, venite exact din zona ocupată de SDF. De altfel, pe 19 septembrie, într-o conferință de presă a SDF, comandantul grupării din nordul Deir ez Zor a afirmat fără nicio probă că aviația rusă ar fi bombardat SDF și că din acest motiv, în loc să atace ISIS, va lupta cu armata rusă și cea siriană. Rusia a reclamat la rîndul ei faptul că în două reprize, artileria americană care sprijină SDF ar fi lovit pozițiile Vînătorilor de ISIS de pe malul estic al Eufratului. Totodată Rusia a informat oficial SUA, prin canalele speciale de comunicare că avioanele rusești vor lovi SDF dacă această grupare va mai ataca militarii sirieni sau ruși care operează în provincia Deir ez Zor.

Între armata siriană, cea irakiană și forțele paramilitare șiite din Irak (Unitățile de Mobilizare Populară -PMU) există o strînsă coordonare, realizată prin intermediul Rusiei și Iranului. Astfel că pe 20 septembrie, armata irakiană și PMU au declanșat o nouă operație fulger împotriva ISIS, eliberînd orașul Anah, aflat la 85 km de granița irakiano-siriană. Scopul final al acestei operații fiind acela de a ajunge la granița cu Siria, din guvernoratul  Deir ez Zor și a face joncțiunea cu armata siriană. Dacă armata siriană va reuși să facă joncțiunea cu armata irakiană, atunci Siria ar deschide prima rută comercială terestră externă de după 2011, fapt ce ar permite refacerea economică a țării.

Scopul urmărit de SUA prin utilizarea SDF în provincia Deir ez Zor a fost acela de a ocupa exploatările de gaze naturale Tabiyeh și al-Isba din nord-estul orașului și totodadă de a se interpune între armata siriană și cea irakiană în zona de graniță a Siriei cu Irakul.

Pe 19 septembrie, gruparea Hayat Tahrir al Sham -HTS (fostă Jabhat al-Nusra, al-Qaeda, ramura siriană) și-a dislocat importante forțe din provincia Idlib din nord-vestul Siriei, cu precădere rachete antitanc BGM-71/Tow-2 livrate de SUA rebelilor ”moderați”. Rusia reclamă faptul că HTS a beneficiat de consilierea ofițerilor de informații americani pentru a declanșa o puternică ofensivă împotriva armatei siriene, la nord-est de Hama. Adică în una din zonele de dezescaladare, stabilite în comun de Rusia, SUA, Turcia și Iran. Potrivit generalului colonel Serghei Rudtskoi, șeful Direcției Operații din Statul Major al Forțelor Armate ruse, scopul acesteia ar fi fost oprirea înaintării trupelor guvernamentale la est de Deir ez-Zor și dislocarea de forțe, de acolo, în provincia Hama.

Se pare că rușii s-au așteptat la această manevră și i-au măcelărit pe teroriștii HTS. Contra-atacul siriano-rus a fost planificat de generalul maior Sergei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Siria și a implicat pe lîngă trupe de uscat siriene, Spetsnaz (forțe pentru operațiuni speciale rusești) aeronave de luptă rusești și lovituri cu rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe submarinul rusesc Veliky Novgorod. Au fost lovite 187 de ținte, peste 850 de teroriști fiind uciși. În plus, Hayat Tahrir al-Sham a mai pierdut 11 tancuri, 4 blindate ușoare, 46 de camionete înarmate cu mitraliere, 4 mortiere, etc. Ministerul Apărării rus a emis un comunicat prin care afirma că începînd cu data de 30 septembrie 2015 și pînă în prezent, aviația rusă a executat 30.000 de zboruri de luptă, lovind 96.000 de ținte și omorînd 53.707 de terorști în Siria. Ceea ce a permis ca armata siriană să elibereze 85 % din teritoriul ocupat de ISIS în Siria.Pentru comparație, în aceași perioadă de timp, coaliția anti-ISIS condusă de SUA a executat 6.000 de misiuni de luptă, în Siria și Irak.

Rusia a dat undă verde Turciei să desfășoare 5.000 de militari, 86 blindate, piese de artilerie, buldozere militare blindate, prin punctul de trecere a frontierei cu Siria, de la Bab al-Haw, din provincia Idlib.  Ca parte a înțelegerii dintre Rusia, SUA, Iran și Turcia de realizare a unei noi zone de dezescaladare în provincia Idlib. Punctul de trecere a frontierei de la Bab al-Haw este deținut de gruparea Ahrar al-Sham, rivala lui Hayat Tahrir al-Sham în provincia Idlib și totodată aliata Turciei. Rebelii acestei grupări au participat alături de armata turcă în cadrul operației Scutul Eufratului, dusă împotriva ISIS și kurzilor din SDF soldată cu ocuparea orașului Al Bab din nordul Siriei. Nu este prea clar dacă Turcia nu va introduce mai mulți militari în Siria și nici dacă sub acest pretext armata turcă nu urmărește să-i alunge pe kurzi SDF din teritoriile de la graniță. Mai ales că la ordinul SUA, 95 % din trupele SDF se găsesc în Raqqa și Deir ez Zor.

D.V.

 

Există o înțelegere între ISIS și SUA ?

Există o înțelegere între ISIS și SUA ?

in Polemici, controverse

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini obținute de avioane fără pilot, în perioada 8-12 septembrie 2017, care prezintă dispozitivele de luptă ale teroriștilor ISIS din nordul orașului Deir-ez-Zor din Siria. Surpriza o reprezintă prezența autoturismelor blindate Humvee-Hummer (HMMWV) ale forțelor pentru operațiuni speciale ale SUA (SOF), în interiorul punctelor de sprijin ale dispozitivelor de apărare ale Statului Islamic (ISIS), înșirate pe șoseaua care duce la Deir-ez-Zor.

Pe harta ministerul rus al Apărării sunt plasate șase dispozitive de apărare ISIS (însumînd peste 1.500 de luptători) prin care blindatele Humvee americane ar fi trebuit să le nimicească pentru a ajunge la periferia orașului Deir-ez-Zor. Ministerul rus al Apărării, afirmă că regimentele kurde ale Forțelor democratice siriene (SDF), aflate sub controlul forțelor pentru operațiuni speciale americane (SOF), s-au deplasat nestingherite prin pozițiile ISIS, de-a lungul malului estic al râului Eufrat, în direcția Deir-ez-Zor.

De exemplu, o imagine aeriană din 8 septembrie prezintă un punct de control fortificat al ISIS, situat la 23 km sud-vest de Jisr al Shaddadi, pe șoseaua spre Deir-ez-Zor. În punctul de control sunt parcate trei Hummer americane, două TAB-uri ISIS și cinci camionete Toyota cu mitraliere ale ISIS. Totodată, pe șosea se deplasează patru camionete cu mitraliere ale SDF kurde, escortate de un Hummer american.

Ceea ce e de neînțeles este absența oricăror urme ale unor lupte între ISIS și Forțele democratice siriene (SDF) însoțite de SOF. SOF nu au creat nici măcat patrule mobile care să constituie avangarda coloanelor SDF pentru a le apăra de un eventual atac al ISIS. În jurul punctelor de sprijin ale ISIS, în care staționează autoturismele SDF și SOF nu există cratere de proiectile de artilerie și nici de bombe ale coaliției anti-ISIS conduse de americani. Deși toate punctele de sprijin ale ISIS sunt înconjurate cu zone minate. Niciuna din concentrările de tehnică militară a SDF și SOF nu a adoptat un dispozitiv de pază și siguranță militară, deși se toate aflau în zonele dispozitivelor de apărare ISIS.  Concluzia ministerului rus al Apărării este că ”militarii SUA se simt în siguranță în aceste zone controlate de teroriști în Siria”

Oficialii ruși au informat că pe măsură ce armata siriană avansa spre Deir-ez-Zor, pe 26 și 28 august, mai multe elicoptere ale armatei americane au evacuat 22 de comandanți ISIS, de origine europeană, împreună cu familiile lor, din mai multe zone situate la nord-vest de Deir-ez-Zor. De menționat faptul că în timp ce kurzii din SDF escortați de forțele pentru operațiuni speciale ale armatei SUA (SOC) avansau 100 de km, trecînd fără luptă prin dispozitivele ISIS, pînă în zona industrială a orașului Deir ez Zor, cei 600 de luptători ISIS, dispuși fix în noile poziții ocupate de SDF, declanșau contra-atacuri puternice împotriva trupelor armatei siriene, debarcate pe malul estic al fluviului Eufrat. Nu mai e o coincidență faptul că ISIS ignoră ocuparea teritoriului său din Deir-ez-Zor de către SDF, fiind concentrat pe a lupta doar cu armata siriană pentru a o împiedica să elibereze provincia Deir-ez-Zor, de la granița Siriei cu Irakul.Provincie pe care SUA dorește să fie ocupată de aliații săi kurzi-SDF.

Presa occidentală și cea din România a evitat să preia această știre ceea ce înseamnă fie că este una falsă, fie că ea este adevărată și ar da peste cap percepția opiniei publice despre lupta SUA cu ISIS, ceea ce ar deranja Casa Albă și cancelariile europene.

D.V.

 

Armata siriană a traversat Eufratul

Exercițiile militare ruso-belaruse ”Zapad 2017”

in Polemici, controverse

În presă au apărut tot felul de presupuneri îngrijorătoare, conform cărora aplicația militară „Zapad-2017” ar constitui prilejul folosit de Rusia pentru invadarea statelor din flancul estic al NATO. Nimeni nu s-a obosit să expună scenariul acestei aplicații și n-a avut pregătirea necesară să-l analizeze. De aceea, o vom face noi, în cele ce urmează. Scenariul exercițiilor militare ruso-belaruse „Zapad-2017”, din perioada 14-20 septembrie 2017, are ca scop de învățămînt „Perfecționarea pregătirii și utilizării grupărilor de forțe armate, pentru asigurarea securității militare a unui avanpost strategic pentru apărarea colectivă a Rusia și Belarusului“.

Situația inițială a aplicației prevede că pe teritoriul Belarus și a enclavei ruse Kaliningrad au fost infiltrate masiv unități din forțele pentru operațiuni special care acționează ca teroriști. Acești teroriști venind din trei țări agresoare fictive: Vajsnoryja, Vesbaria și Lubenia. Vesbaria este situată pe hartă, pe teritoriul Lituaniei și Letoniei, iar Lubenia cuprinde Lituania și Polonia, toate fiind în realitate state NATO. Teroristii infiltrați în Belarus, au pus stăpînire pe obiective importante din Vajsnoryja, o zonă situată în partea de nord-vest a teritoriului Belarus.

Primul pas urmărit fiind separarea Vajsnoryja de Belarus, acțiunile de sabotaj ulterioare, vizînd înrăutățirea situației socio-economice din întregul Belarus, cu scopul facilitării executării unei lovituri de stat în capitala Minsk. Scopul final urmărit fiind acela de a folosi teritoriul Belarusului ca o rampă de lansare a unei invazii militare masive împotriva Rusiei.

Situația specială a concepției aplicației ”Zapad-2017”, vizează măsuri militare, capabile să împiedice destabilizarea situației din Belarus și eliberarea regiunii Vajsnoryja. În acest scop, în prima etapă a aplicației se verifică capacitatea unităților antiaeriene și ale aviației militare ruse și din Belarus, de a menține supremația aeriană și de a bloca culoarele inițiale de infiltrare și de aprovizionare cu arme și muniții ale teroristilor, pe calea aeriană și terestră.

În a doua etapă a aplicației se verifică capacitatea unităților de desant aerian de a interveni la mare distanță de baze prin parașutare pentru a izola și încercui grupările teroriste infiltrate. Simultan cu aceasta are loc manevra de forțe de sprijin, terestre și aeriene, cu scopul blocării căilor de retragere a teroriștilor, prin Marea Baltică. Ultima etapă a aplicației fiind aceea de nimicire fizică a „teroriștilor”aflați în încercuire.

Ce concluzii se pot trage ?

Aplicația este una strict defensivă, limitată la zone restrînse din vestul Belarus și al Rusiei. Ea se desfășoară strict în cadrul a șapte poligoane terestre din Belarus și trei din Rusia, unde au fost invitați observatori militari din toate statele NATO. La aceste manevre iau parte 12.700 de militari ( 7.200 din Belarus și 5.500 din Rusia ), 680 de vehicule din care 370 de blindate ( din care 250 de tancuri ), 200 de piese de artilerie,70 de elicoptere și avioane și 10 nave militare.

Necesitatea planificării acestei aplicații a pornit de la faptul că Rusia se teme de o invazie militară a NATO de pe teritoriul țărilor Baltice și Poloniei. În vederea consolidării securității în Țările Baltice și Polonia, NATO a dislocat recent în zonă Brigada a 10-a Aviație a SUA, cu peste 60 de aeronave și Brigada a 3-a de blindate a SUA. În plus, în cele trei state baltice, efectuează serviciu de luptă prin rotație, o escadrilă de avioane de vînătoare din statele membre NATO.  NATO a mai creat și o forță de intervenție ultrarapidă, furnizată de șapte state membre cu efective de 10.000 de militari, special antrenată și destinată pentru a acționa de pe litoralul mării Baltice și al mării Negre.

Temerile Rusiei par a fi îndreptățite, întrucît potrivit științei militare, Moscova este situată în Teatrul de Acțiuni Militare Europa pe direcția strategică Bielorusă. Direcția strategică Bielorusă are ca origine Berlinul, străbate teritoriul Poloniei, enclavei Kaliningrad și Belarus, trece prin Moscova și ajunge în localitatea rusă Samara (fost Kuibîșev). Pe această direcție formele de relief nu ridică probleme în realizarea manevrei de forțe și mijloace blindate, întrucît este vorba de cîmpie. Obiectivul strategic al acestei direcții este orașul Moscova. Obiectivele strategice fiind concentrări economico-politice de importanță vitală (care conțin complexe economice, surse energetice, de materii prime, rețele de transport energetic, etc.). Cucerirea obiectivelor strategice sau asigurarea controlului un timp îndelungat asupra acestora, conduce automat la schimbarea raportului de forțe dintr-un Teatru de Acțiuni Militare.

De exemplu, în cadrul operației Barbarossa, din al doilea război mondial, declanșată pe 22 iunie 1941, pe direcția strategică Bielorusă, a trecut la ofensivă Grupul de Armate Centru, alcătuit din 50 de divizii germane, concentrate în Polonia, cu scopul strategic de a cuceri obiectivul strategic-Moscova.

Rusia a afirmat în repetate rînduri că finanțarea de către SUA cu 5 miliarde USD a Euromadanului de la Kiev (potrivit declarației Victoriei Nuland, fostul asistent pentru Europa al secretarului de stat al SUA) a condus la o lovitură de stat prin care Ucraina s-a transformat din prieten în inamic al Rusiei. Scopul urmărit de SUA fiind acela de a lansa, în viitor, o invazie militară NATO asupra Rusiei. Nici această ipoteză nu este lipsită de temei, întrucît invazia poate urma Direcția strategică Ucraineană, una din direcțiile strategice ale Teatrului de Acțiuni Militare din Europa. Această direcție strategică pornește de la orașul Munchen din Germania, străbate Polonia, Ucraina, partea sud-vestică a Rusiei, trece pe la Volgograd (fostul Stalingrad), deplasându-se ulterior de-a lungul fluviului Volga, până la vărsarea lui în Marea Caspică.

Planul Barbarossa, de invazie a URSS,  din al doilea război mondial, a alocat direcției strategice ucrainene Grupul de Armate Sud, compus din 57 de divizii germane, italiene, ungare și românești. O parte a diviziilor Grupului de Armate Sud (însumând 330.000 de militari) a fost încercuită în jurul Stalingradului, nimicită sau forțată să se predea sovieticilor pe 26 ianuarie 1943. Ucraina ca bază de plecare la ofensivă a NATO are avantajul că elimină acțiunile de luptă în munții Carpaților Păduroși, de la granița de vest a Ucrainei, cu altitudinea maximă de 2.061 m.

 

DV

 

România, post Vadim

in Polemici, controverse

Se fac, în această săptămînă, doi ani de cînd cel supranumit Tribunul, Corneliu Vadim Tudor, a plecat spre o lume mai bună. Sînt doi ani de cînd România a rămas fără cel mai aprig apărător al ei, doi ani de cînd în inima acestei ţări a rămas un gol pe care cei care se numesc naţionalişti şi care încearcă să pozeze în patrioţi nu au cum să-l umple.

Personalitatea lui Vadim, dragostea lui necondiţionată şi autentică pentru această naţiune a fost unică, este de neegalat în această perioadă plină de frămîntări. Vadim a iubit România într-un mod pur, sincer şi necondiţionat. Chiar dacă, în materialele pe care acest patriot autentic le-a scris, a lăsat să se înţeleagă că este dezamăgit de impasibilitatea în care poporul se complace, el, Tribunul, niciodată nu a încetat să-i iubească pe români.

Sînt doi ani deja de cînd mii de oameni s-au perindat pe la sicriul Tribunului, prevestind parcă durerea, golul pe care acest OM le-a lăsat în urmă, dar şi forţa cuvintelor sale, care se adeveresc pe zi ce trece, făcînd din Tribun nu doar un mare om politic, născut parcă înaintea vremurilor sale, dar şi vizionar, unic în politica românească contemporană. După plecarea sa, mulţi au încercat să preia mesajul naţionalist al Tribunului, mulţi sînt cei care pozează în patrioţi, dar ceea ce le scapă acelor farisei politici este că, spre deosebire de ei, care nu iubesc România, nici măcar la un minimum nivel de bun-simţ, pentru Vadim Tudor, naţiunea a fost prima şi ultima lui iubire.

Dragostea şi simpatia de care Vadim se bucura la nivelul maselor izvorăsc din sinceritatea sentimentelor sale pentru România, o realitate unică la nivelul politicii dîmboviţene din ultimii 27 de ani. Indiferent cu cîte cuvinte ar îmbrăca naţionalismul un trădător de ţară, precum Băsescu, Iohannis sau Ponta, ei nu se pot ridica nici măcar pînă la genunchiul celui care a fost Corneliu Vadim Tudor. Pentru că, spre deosebire de el, ei sînt doar carcase opace, goale complet de patriotism, doar rampe de lansare de mesaje fabricate în laboratoarele de imagine, nimic altceva. Vadim este iubit pentru că, prin tot ceea ce făcea, era onest, autentic şi tocmai prin lipsa totală de fariseism a făcut să fie iubit, dar şi controversat, totodată.

Au trecut doi ani de cînd el nu ne mai vorbeşte. Dar prin tot ceea ce se întîmplă, gîndurile tot mai multor români se îndreaptă spre cuvintele lui, spre geniul lui. Chiar şi cei care i-au fost alături în partidul pe care el l-a înfiinţat au dovedit, imediat după plecarea lui, că trădarea şi minciuna l-au înconjurat încă din timpul vieţii. Realitatea prezentă în Partidul România Mare dovedeşte că, în fapt, singurul patriot adevărat care ne vorbea de la tribuna acestui partid el a fost. Cei care acolo îl înconjurau au dovedit că erau doar sateliţii trădării, foarte puţini fiind cei care au fost alături de Vadim pentru că iubeau România. Restul, cei care acum au distrus PRM, dovedind că nu sînt cu nimic mai buni decît micii politicieni care au vîndut această ţară, doar că perifieria la care ei se zbat acum îi face să fie total inofensivi pentru destinul ţării.

Doi ani fără Vadim. Doi ani fără de cel care era primul care înfiera, de orinde se afla, trădarea şi vînzătorii ţării. Doi ani în care mesajul patriotismului a fost preluat de limbi de lemn fără materie cenuşie şi, ce este mai rău, de lipsă totală de loialitate pentru România. La tribuna naţionalismului s-au perindat un Traian Băsescu, un Victor Ponta, un Sebastian Ghiţă, ce îl ghidona pe un Diaconu pierdut în propria minciună. După Vadim, patriotismul a devenit monedă de schimb între trădători şi traseişti politici. Dragostea de ţară a devenit un bun comercial, exact ceea ce Vadim nu a conceput niciodată şi pentru care a ales să sufere decît să vîndă ceea ce a considerat mereu ca fiind un bun al naţiunii: dragostea imensă faţă de România, de naţiunea română.

Doi ani fără Vadim. Doi ani în care naţiunea îl regretă. Ani în care cei care simt româneşte merg şi depun flori la mormîntul Tribunului şi pe buzele tuturor se află cuvinte de admiraţie şi regret pentru plecarea prematură a acestui mare om politic din viaţa noastră, a românilor. Singurătatea Tribunului din ultimii ani de viaţă se poate traduce doar prin forţa pe care acest om a putut să o aibă pentru a face faţă atacurilor din toate părţile la care a fost supus tocmai de către cei care au distrus această naţiune, cei care au adus România de la nivelul de stat suveran la nivel de colonie. A luptat singur şi abia după ce ne-a părăsit am reuşit să vedem cît de mult a iubit acest om România şi cît de singur a fost în lupta lui pentru dreptatea şi prosperitatea naţiunii române.

Doi ani fără Vadim. Doi ani în care asistăm la degringolada naţionalismului românesc. La dizolvarea lui în neputinţă, la lipsa unui lider autentic care să iubească cu aceeaşi dăruire vadimistă această ţară, la lipsa unui curent autentic care să pună punct trădării şi să ducă la renaşterea naţiunii române. Asistăm la evenimente pe care Vadim le-a semnalat cînd trăia, şi vorbim aici de recentul incident de la Odorheiul Secuiesc, de mesajele secesioniste ale liderilor UDMR, ale politicienilor unguri sau ale unor lideri obscuri din Ţinutul Secuiesc.

Doi ani fără Vadim. Doi ani în care la nivelul mentalului colectiv românesc se inoculează senzaţia de ruşine dacă iubeşti România. A devenit un lucru rău să fii naţionalist, să fii patriot. A fii un bun român acum se identifică cu iubirea necondiţionată a trădării şi a celor care distrug şi lovesc cu putere la temelia naţiunii române. Cei care schimbă istoria noastră au devenit celebri, în timp ce iubirea tradiţiilor merge pe un drum sigur spre singurătate pentru cei care îl aleg.

Doi ani fără Vadim. Doi ani în care naţiunea română se dizolvă în propria nepăsare, în care patriotismul a devenit o ruşine, iar trădătorii îşi duc pe mai departe opera, de a se îmbogăţi pe ei şi neamurile lor la adăpostul protectorilor străini şi al nepăsării românilor.

Tano

 

Du-te Sus