Zîmbete din cronici

in Lecturi la lumina ceaiului

Zîmbete din cronici

Pilaful domnului Petre Roman

 

Marginalizat politic de fostul coleg de idealuri democratice, Traian Băsescu, sfătuit matern de doamna sa, Petre Roman se ocupă de treburile NATO şi se specializează în mîncarea denumită „Pilaf sîrbesc“… Există pilaf de tîrtiţe, pilaf din carne de miel, pilaf de prepeliţă, pilaf arăbesc, dar nimic nu este mai gustos şi mai actual decît… pilaful sîrbesc.

Hotărît să revizuiască la sînge averile demnitarilor, obţinute pe căi întortocheate, pînă la aprobarea proiectului de lege trimis Parlamentului, Petre Roman, idolul domnişoarelor de la fosta APACA (Nu vrem Kent, nu vrem valută/ Vrem ca Petre să ne… conducă), s-a specializat în acest fel de mîncare.

Pentru a obţine specialitatea, se procură una bucată pui cu labe şi cu tot ce conţine în interior, şi se pune la fiert împreună cu legumele preferate. Separat se mărunţesc ceapa, ardeii graşi, ţelina, roşiile, morcovii şi se pun la prăjit în ulei, preţ de cîteva minute, împreună cu orezul. (Circa 5 minute). În supa rămasă (după ce am extras puiul) şi schimbată într-o cratiţă, se deşartă orezul şi legumele prăjite. Se vîră cratiţa la cuptor, nu înainte de a arunca peste conţinut o jumătate de pumn de piper boabe. Se lasă preţ de un sfert de oră. Puiul fiert se porţionează şi se serveşte alături de orezul fierbinte. Se potriveşte o bere, chiar Stela, dacă ai parteneri de conversaţie. Aţi observat că n-am precizat cantitatea de sare recomandată, tocmai spre a da prilejul parcurgerii unei epigrame ticluite de Păstorel şi care glăsuieşte astfel: „Din Banat pînă la Iaşi/ Se resimte lipsa sării/ Fiindcă cei mai mulţi ocnaşi/ Au ajuns la cîrma ţării“…

Şi acum, „bon apetit“, cum ar zice turcul aflat în tranzit în Vama Nădlac…

MIRCEA MICU

COMENTARII DE LA CITITORI