Ziua Europei Unite – cu România Mare

in Lecturi la lumina ceaiului

Europa Unită rămîne un proiect grandios şi, totodată, viabil. Europa este leagănul unei mari civilizaţii, un sincretism cultural care se dovedeşte de o formidabilă perenitate. Acest străvechi continent a avut, de-a lungul Istoriei sale, lideri cu viziune iluministă, mari răscolitori ai viitorului, clădit pe eternele valori umane. A fost şi durere, ori nedreptate, în această Europă, înţesată de orgolii militariste, sau mustind de cuceriri ştiinţifice, însă Creştinismul rămîne fondul solid pe care a fost clădită civilizaţia Occidentului. Fiecare naţiune şi-a adus prinosul de inteligenţă vizionară şi de lideri salutari. Nici măcar cele două conflagraţii mondiale nu au estompat respectul pentru inevitabila efervescenţă de renaştere a statelor.

Bătrîna Europă se poate prezenta, oricînd, cu o tinereţe socială şi economică de invidiat, însă, pentru asta, are nevoie de lideri autentici. Au trecut cîteva decenii de cînd noua construcţie europeană funcţionează cu suficienţă administrativă şi fără ca organismele ei să poată vedea mai departe de vîrful bocancului euro. Nu se mai poate cu mici falsităţi declarative, sau puse în practică, nu mai e loc de partipriuri de esenţă imperialistă, ci e timpul pentru o Constituţie europeană neechivocă şi adaptată la ultimele realităţi. Parlamentul European trebuie să rămînă forul suprem al acestui mare proiect, oglinda evoluţiei şi responsabilităţii naţiunilor, unde să se evidenţieze nevoia acută de lideri pe care popoarele să se poată baza.

Putem spune că Statul Român a slăbit, dar ce ne împiedică să-i trimitem la Bruxelles pe adevăraţii bărbaţi de stat?! Dacă şi acum – cînd Europa e zguduită profund -, îi vom mai vota pe aceiaşi conţopişti şi nu vom înţelege că avem nevoie de un pas apăsat şi răsunător în Aula Europeană, înseamnă că sîntem lipsiţi pînă şi de minima anvergură a democraţiei naţionale! Să fie într-un ceas bun!

Nichita Mladin

COMENTARII DE LA CITITORI